Maguire over positiewijziging: ‘Zolang het beter is voor het team, doe ik dat’

  • Het eerste

Barry Maguire moest even landen in het amateurvoetbal, maar zit ruim vijftien maanden later uitstekend op zijn plek bij G.V.V.V. De oud-prof over de omslag in zijn leven, een andere positie en mentorschap.

Bij FC Den Bosch kon Barry Maguire in 2022 zijn loopbaan in het profvoetbal gerust verlengen, maar de Tielenaar had andere ambities en die lagen niet meer op het voetbalveld. Hij zocht de combinatie tussen een maatschappelijke carrière en voetballen op een hoog niveau en kwam via Gery Vink bij G.V.V.V. terecht. ‘Dat was de eerste paar maanden even aanpassen. Ik was net begonnen met mijn fulltime baan en het eerste jaar op een ander niveau.”

“Door de leuke spelersgroep en alle mensen binnen G.V.V.V. is dat wel snel gewend geraakt en heb ik het vanaf het begin hier uitstekend naar mijn zin. Het was een grote omslag met die fulltime baan erbij. Ik was natuurlijk gewend om ’s ochtends te trainen en ging nu naar werk om vervolgens ’s avonds na het werken nog te trainen. Verder blijft het spelletje hetzelfde en trainen en spelen de jongens hier met dezelfde intensiteit. Ook het niveau mag zeker niet onderschat worden.”

‘Bevalt tot nu toe uitstekend’

Hij stroomde in in de derde divisie, weken nadat de blauwhemden via de nacompetitie gedegradeerd waren. Maguire speelde nagenoeg het hele seizoen als middenvelder en begon ook dit jaar in de tweede divisie vanuit die linie, totdat hij in de week voor Koninklijke HFC te horen kreeg centrale verdediger te worden. “Dat bevalt tot nu toe uitstekend. Ik heb in de jeugdopleiding bij FC Den Bosch altijd centraal achterin gespeeld en toen ik bij het eerste kwam ben ik naar het middenveld geschoven.”

“Gedurende mijn carrière heb ik altijd op veel verschillende middenveldposities gestaan, maar ook altijd wel wat wedstrijden centraal achterin gespeeld”, verklaart hij dat die plek hem niet vreemd is. “Ik denk dat ik op het middenveld meer mijn creativiteit aan de bal kwijt kan dan dat er nu centraal achterin wordt gevraagd. Achterin is het nu wel makkelijker om het team te coachen, omdat ik het hele spel voor mij heb. Mijn hart zal altijd op het middenveld liggen, maar zolang het beter voor het team is dat ik achterin speel zal ik daar blijven spelen.”

‘Kampioenschap is het ultieme’

De omzetting leidde tot resultaat en sindsdien won hij met zijn ploeg vijf van de zes wedstrijden. “We hebben in september een aantal mooie wedstrijden laten zien. Dat is iets om mee door te gaan en op verder te bouwen. Mijn ambitie voor dit seizoen is de top vijf, maar wie weet als we ons team blijven ontwikkelen dan zou een kampioenschap het ultieme zijn.”

Juist in de ontwikkeling van zijn team ziet hij voor zichzelf ook een taak. “Door mijn ervaring wordt van mij verwacht dat ik de jongere jongens beter maak en hen aan de hand neem als dat nodig is. Dat heeft denk ik ook altijd wel in mij gezeten. Mijn hele carrière ben ik een speler geweest die veel coacht in het veld en ook buiten de lijnen een duidelijke mening heeft. Daarom probeer ik ook nu samen met Taoufik en Leroy de jongere jongens te helpen en te coachen.”

Interview: GVVV.nl/Youri van Doorn
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Vitesse wint besloten oefenwedstrijd van G.V.V.V.

Het eerste | 20 juli 2024
Lees meer

Hercules-thuis afgelast (update)

Het eerste | 18 juli 2024
Lees meer

G.V.V.V. is vrijgeloot voor de eerste kwalificatieronde TOTO KNVB Beker

Het eerste | 17 juli 2024
Lees meer