Vink baalt dat het spannend bleef: ‘Hielpen te veel kansen om zeep’

  • In de media

Na de snelle 2-0 voorsprong leek het voor G.V.V.V. een eenvoudige middag te worden. Tot de blauwhemden na de aansluitingstreffer nalieten de trekker over te halen. ‘Moeten wij toch bespreekbaar gaan maken.’

“Ja, wij hielden hen onnodig in leven”, was Vink na afloop van de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis duidelijk. “Wij beginnen natuurlijk uitstekend. We legden hen de wil op, hadden veel dynamiek in het spel, veel kansen. Dat resulteerde in twee goede goals. Je vergeet de 3-0 te maken.

Slordigheid in de eindfase lag daaraan ten grondslag, volgens de oefenmeester. “Dan krijg je uiteindelijk een ongelukkige goal tegen. Ik vond dat die niet mocht vallen. Niet goed verdedigd van onze kanten. Dan geef je de tegenstander weer hoop en daar moeten wij echt vanaf. Toch krijgen wij nog twee kansen op 3-1 voor de rust. Die scoor je niet en dan creëer je in de tweede helft een bepaald spanningsveld voor jezelf.”

‘Dat moet bespreekbaar worden’

“Daarin zijn wij slordig en vergeten wij met de kansen die wij wel krijgen om de 3-1 te maken. Dan blijft zo’n wedstrijd tot het einde spannend. Dat is iets wat wij deze week bespreekbaar moeten maken, de trekker moet eerder worden overgehaald.”

Op de vraag hoe hij dat spanningsveld wil omschrijven, omschrijft hij meerdere punten. “Dat zie je in kleine dingen. In het durven voetballen door de linies heen en de juiste keuze maken. De vrije man vinden. In de eindfase ook rommelige ballen voor elkaar spelen en niet de beste bal. Dat hebben wij niet goed gedaan. Vandaar dat wij ook maar twee goals hebben gescoord. Hadden er vijf of zes moeten zijn. Dan wil ik niets afdoen aan de tegenstander, maar wij hielpen te veel kansen om zeep.”

‘Heel blij met de overwinning’

“Gelukkig moeten we nog wat dingen beter gaan doen, dan zijn er voor mij ook nog zaken om aan te werken”, lacht Vink. “Ik ben heel blij met de overwinning. Wij kunnen ook niet iedere wedstrijd heel goed spelen, dat wil je wel als trainer. Met heel goed spelen bedoel ik leren een wedstrijd te winnen. Dat hebben wij vandaag uiteindelijk wel gedaan. Het gaat om winnen.”

Vooral in de eerste helft werd hij erg gelukkig van het vertoonde spel. “Wij hebben toen echt mooie dingen laten zien. Daar komen de mensen voor kijken: fris en aanvallend. Veel druk op de bal. De ploeg levert veel energie. Dat levert soms ook kwetsbaarheid op.”

‘Dat was vrij aardig, laat ik het zo zeggen’

“De eerste vier wedstrijden ben je promovendus en heb je twee punten. Je speelt wel aardig, maar je krijgt toch wel wat doelpunten tegen. Ik had vorig seizoen in de nacompetitie ook uit nood al een keer voor Barry Maguire centraal achterin gekozen. Dat was vrij aardig, laat ik het daar op houden. Wij hadden van de seizoenstart meer verwacht, het had ook meer moeten zijn.”

Om zekerheid achterin te krijgen, greep hij terug op zijn plan van vorig seizoen. “Wij hadden een programma voor de boeg met HFC, Barendrecht in de beker, AFC en Katwijk. Nou, dat is niet het meest makkelijke programma. Toen hebben wij die keuze gemaakt. Dan heb je soms ook het gevoel dat het goed kan uitpakken. Tot nu toe is het prima.”

‘Dan mag je niet klagen’

“Je ziet aan alles dat Barry achterin rust brengt en de leiding neemt. Hij neemt van mij een stukje coaching weg. Prima. Ze regelen het daar zelf achterin. Wij worden heel stabiel. Wil je stabiel zijn in deze klasse, dan moet je de nul kunnen spelen. Dat hebben wij drie wedstrijden gedaan. Nu een doelpunt tegen. Vier wedstrijden, een goal, dan mag je niet klagen.

Hij haalt zijn schouders op voor het feit dat zijn ploeg zesde staat. “Dat doet mij nog niet zoveel. In mei worden de prijzen verdeeld. Eerst een reeks neerzetten. Wij hebben met elkaar afgesproken dat wij eerst stabiel worden, fris en aanvallend voetbal spelen. Dat is het proces, daar zitten wij middenin. Daar hoort winnen bij. Dat hebben wij vanmiddag gedaan en dat willen wij nog wel een tijdje volhouden.”

Interview: RTV Utrecht/Wessel van Leeuwen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Burgering kijkt trots terug: ‘Van deze keuze nooit spijt gehad’

In de media | 03 mei 2024
Lees meer

Gery Vink baalt van onnodige puntendeling: ‘Niet de eerste keer dit seizoen’

In de media | 14 april 2024
Lees meer

Vink content over teamprestatie: ‘Een mooie collectieve overwinning’

In de media | 31 maart 2024
Lees meer