Voorbeschouwing // Sallandse voetbalreus weer eens te gast op het Panhuis

  • Voorbeschouwingen

In het laatste lustrum was HHC Hardenberg slechts eenmaal eerder te gast op het sportpark Panhuis, namelijk op 9 oktober 2021 toen zij d.m.v. een 0-2 zege alle punten meenamen naar de regio Salland waar Hardenberg onderdeel van uitmaakt.

Dit heeft uiteraard alles te maken met de twee door de corona maatregelen onderbroken seizoenen. Want zowel in ’19-’20 als ’20-’21 ging dat onderlinge treffen in Veenendaal niet door. En in de bovengenoemde jaargang waarin het laatste treffen in Veenendaal wel plaatsvond, trok G.V.VV. uiteindelijk aan het einde van de lange rit aan het kortste eind om via de play-offs af te dalen naar de Derde Divisie, waardoor er vorig jaar dus geen onderlinge potjes voetbal op de programmarol kwamen te staan. Maar nu met de terugkeer van onze hoofdmacht naar het hoogste platform van het amateurvoetbal in Nederland is het gelukkig wel weer zover dat G.V.V.V. en de Hardenbergse Heemse Combinatie – want daar staat de afkorting van onze gasten voor – de degens gaan kruisen op de blauwe zijde van het sportpark Panhuis.

In sneltreinvaart omhoog

We hebben het aan de vooravond van eerdere edities van deze wedstrijd al eens betoogd, maar het kan nooit te veel worden benadrukt. Onze gasten hebben van alle 12 deelnemende voormalige zaterdagclubs aan deze Tweede Divisie, altijd acte de presence gegeven op het hoogste amateurniveau sinds de invoering van de Topklasse in 2010, en zijn daarmee uniek. Want dat kunnen gerenomeerde en gerespecteerde voetbalbolwerken uit Spakenburg, Katwijk, Werkendam, Rijnsburg, Lisse, Noordwijk, Scheveningen en Veenendaal de Hardenbergers niet nazeggen.
Des te knapper als je weet, dat de club die in 1954 ontstond, toen HVC en sv Heemse fuseerden, zich pas in 2004 meldde op de toenmalige hoogste trede bij de amateurs, namelijk de Hoofdklasse. Een periodetitel in de Eerste Klasse, en daarna winst in de nacompetitie leidde die weg omhoog in.

Naam verankerd 

Sindsdien hebben de Sallanders hun naam meer dan stevig verankerd in de Nederlandse amateurvoetbalwereld. Uiteraard lagen daar uitstekende sportieve prestaties aan te grondslag, met al heel snel twee kampioenschappen op rij, in 2007 en 2008, als hoogtepunten. Daarnaast speelden de Oranjehemden tamelijk vaak een rol van betekenis in de strijd om de bovenste plekken. Na die twee titels werd in de daaropvolgende seizoenen tot nu aan toe, maar lieftst negenmaal een plaats bereikt in de topvier van de diverse competitie jaargangen, waarbij de tweede plek in 2016 ruim voldoende was om deze divisie te bereiken.
Alleen de plaatsing voor de topklasse in 2010 was een wat moeizamere bevalling. Via een zesde plaats in de eindrangschikking werd alsnog een plaats in de play-offs afgedwongen en die brachten de mannen van toenmalig coach Ted Verdonkschot tot een goed einde.
Het bleek achteraf gezien, een zeer gezond kind te zijn. Wat alleen nog een groeistuip kende in ’16-’17 toen ternauwernood een opname in de kliniek genaamd ‘Derde Divisie’ kon worden voorkomen.

Serge Fatima (3), die hier Byron Burgering te snel af is om te scoren, zal dat zaterdag niet kunnen doen vanwege een schorsing.

Draad opgepakt

Na dat wat minder flatteuze debuut in deze divisie (14de stek), toen onder leiding van coach Gert Jan Karsten – die de vroegtijdig ontslagen Joseph Oosting opvolgde, en nu dus succesvol trainer van FC Twente, hoe raar kan het lopen in het voetbalwereldje? – pikte HHC daarna de draad gewoon weer op, waar die was afgegleden.
In jaargang ’17-’18 waren Katwijk en Kozakken Boys voor iedereen een ruime maat te groot, maar achter dit tweetal positoneerde HHC Hardenberg zich weer, bijna zoals gebruikelijk, keurig op de derde plek, en namen en passant de eerste periodetitel over van kampioen Katwijk.
Voor coach Karsten voelde deze derde plek als een kampioenschap zo liet hij destijds in dagblad De Stentor optekenen.
,,Dit is in mijn ogen één van de beste prestaties van HHC ooit, in de zwaarste amateurcompetitie die Nederland ooit gehad heeft. HHC trekt nooit extreem de portemonnee en moet goed zoeken naar de juiste spelers, maar met creatieve oplossingen en een rustig bestuur stijgen we boven de verwachtingen uit. We bewijzen dat succes maakbaar is.”

(Nog) net geen top

Voor seizoen ’18-’19 lag bij de Sallanders dus de ultieme uitdaging om de uitstekende prestatie van het jaar daarvoor jaar te gaan evenaren. Want een stapje hoger mag (nog) niet worden verwacht zo gaf Karsten toen aan. De doelstelling was een plaats in het linkerrijtje, de ambitie een plek in de top zes.
Om mee te doen om de titel moet echt iedereen top zijn, moet het rendement omhoog en ook het geluk een beetje meezitten. En zover is HHC nog niet, we zijn momenteel te klein voor het tafellaken, maar te groot voor het servet, was de samenvatting van zijn betoog tijdens een interview met voetbal247.nl
Die ambities werden toen exact waar gemaakt want de Oranjehemden eindigden als zesde. Ondanks het voorbehoud want de oefenmeester toen maakte lukte het hem en zijn team wel om in ’19-’20 aan te haken bij de top. Want toen de competitie in maart 2020 tot stilstand kwam zag HHC zichzelf terug op de runner-up positie, met drie punten achterstand op de toenmalig koploper vv Katwijk. Hoe die competitie voor onze gasten had kunnen eindigen als Covid-19 geen spelbreker was geweest zal voor altijd in nevelen gehuld blijven. Maar duidelijk is wel dat Hardenbergse voetbalgemeenschap nog steeds moet worden gerekend tot een van de topploegen in deze divisie.

Nieuwe kapiteins

Aan het einde van 2019 werd bekend dat oefenmeester Karsten aan zijn laatste kunstje bezig was op sportpark De Boshoek. Na zes jaar, waarvan twee als hoofd jeugdopleiding en vier als hoofdcoach, vond hij het tijd om plaats te maken voor een nieuw gezicht. Karsten ging naar Urk, om via die club vorig seizoen tussentijds naar IJsselmeervogels te verkassen om die te behoeden voor degradatie, zoals hij dat ook in Hardenberg had gedaan bij zijn debuut. Helaas slaagde zijn missie dit keer niet en moest de roemruchte club voor het eerst in haar geschiedenis een stapje terugdoen.
In januari 2020 werd Bert van Hunenstijn, o.a. eerder werkzaam bij DVS ’33 en SDCP, gepresenteerd als opvolger van Karsten. Het werd natuurlijk geen debuut voor de inwoner van Ermelo waar hij met veel plezier op terug zal kijken. Niet vanwege de prestaties op het veld van zijn pupillen, maar uiteraard vanwege het feit dat er maar zes duels gespeeld konden worden omdat daarna de stekker uit de competitie werd getrokken. Maar in zijn tweede seizoen vertoonde Hunenstijn(*) wel zijn vakmanschap en leidde de ploeg naar de runner-up positie achter het ongenaakbare vv Katwijk.
Toch was dat geen reden voor de technische commissie om met hem door te gaan, de voorkeur werd gegeven aan zijn assitent Pascal Diender die dus promotie mocht maken. De debuterende oefenmeester leek lang zijn voorganger te gaan evenaren vorig seizoen. Maar door een dipje aan het slot van de competitie kon de tweede plaats niet worden vastgehouden en eindigden de Oranjehemden op plek vier. Dit verontruste de beleidsbepalers totaal niet, en Diender mocht gewoon gaan doorbouwen en staat dus nu voor zijn tweede seizoen voor de troepen.

(*) Bert Hunenstijn werd onlangs benoemd als trainer van Sparta Nijkerk in het volgende seizoen als opvolger van Eric Speelziek.

Matias Jones en Mart de Jong, die deze week zijn contract met nog eens twee seizoenen verlengde, in duel op 19 april 2022. Jones won thuis met 3-0.

Pikstart gevolgd door remmanoeuvre 

Het vertrek van sterkhouders Rutger Etten (Genemuiden), Kevin Görtz (onbekend), Matthijs Hardijk (vv Katwijk), Glenn Kobussen (Helios) en Jurjan Mannes (SVZW) werd opgevangen door het aantrekken van Noah ten Brinke (HZVV), Thijmen de Lange (FC Twente), Jorick Maats (Staphorst) Thom Olde Weghuis (PEC Zwolle) en Steyn Strijker (ACV). En al deze nieuwelingen pasten zich moeiteloos aan en veroverden veelal basisplaatsen in de Diender brigade.
Samen met o.a. oudgedienden Bouws, Van der Leij, Fatima, Mulder, Drost, Manahutu, Klok en Reinders kende de gewijzigde selectie zelf een meer dan uitstekende start in deze jaargang. Uit de eerste vijf wedstrijden werd het volle pond gehaald en troonde HHC aan de kop van de ranglijst.
Maar daarna ging de op stoom gekomen voetbalmachine wat haperen, want uit de laatste vier ontmoetingen werd maar een puntje veroverd en gingen de overige drie verloren waardoor de ploeg terugviel naar positie vijf op de ranglijst. Bij die verliespartijen speelde de factor pech wel een flinke rol en extra pech was het dat er voorlopig geen beroep meer kan worden gedaan op Gersom Klok (33). De verdediger die in twee perioden – tussendoor kwam hij uit voor FC Emmen – bezig was aan zijn negende seizoen in het oranje tenue en richting de 250 duels ging, scheurde in het duel tegen Spakenburg zijn kruisband en hem wacht dus een mandenlange revalidatie. En in het wel terecht verloren duel thuis tegen Quick Boys (1-3) kreeg centrale verdediger Serge Fatima een rode kaart en die zal dus in ieder geval komende zaterdag een schorsing moeten uitzitten.

Goaltjesdief treft favoriete opponent

Maar ondanks het gemis van die twee vaste krachten is de selectie voldoende breed en kwalitatief sterk om de weg omhoog weer te vinden en de vieze smaak van de terugval weg te spoelen. Van die dadendrang willen de Oranjehemden G.V.V.V. slachtoffer laten worden op het Veense sportpark Panhuis.
Dat daar goals voor nodig zijn is een open deur intrappen. Maar juist op dat vlak heeft HHC Hardenberg een specialist in de gelederen. De kenners weten dan gelijk al dat dit de nummer negen is die luistert naar de naam Rob van der Leij (31). De geboren spits is bezig aan zijn tiende seizoen bij de Boshoekbewoners en heeft ondertussen al 233 competitie duels achter zijn naam staan waarin hij 121x het doel trof, dat is dus een gemiddelde van iets meer dan één doelpunt per twee duels. Hij heeft er in deze jaargang al reeds 8 achter zijn naam staan, waarvan vier tegen FC Lisse. Maar ondertussen staat Van der Leij ook al vier ontmoetingen droog en wordt de kans steeds groter dat hij weer trefzeker wordt. Zeker tegen onze favorieten heeft hij daar een handje van. Want op de lijst van de ploegen waartegen hij het meest scoorde staat G.V.V.V. met acht treffers ex-aequo op de tweede plaats samen met Jong Sparta. Kozakken Boys voert dat lijstje aan met negen doelpunten. Maar als we ook het KNVB bekertreffen uit ’20-’21 in Hardenberg (3-2 na verleniging) meetellen, waarin Van der Leij eenmaal trefzeker was, is G.V.V.V. zelfs ex-aequo koploper qua favoriete opponenten om tegen te scoren voor de goaltjesdief.

Al deze voornoemde ingrediënten en sportieve succesen maken dan ook dat HHC Hardenberg op de overall ranglijst van de Tweede Divisie op de derde plek staat achter vv Katwijk en AFC, en verklaard tevens waarom we in de titel boven dit artikel spreken van de Sallandse voetbalreus.

Geruststelling?

Nadere bestudering van de goals die Van der Leij maakte tegen G.V.V.V. gaf een opvallende uitslag te zien. Namelijk dat de spits deze allen op de eigen Boshoek maakte en op het Panhuis dus nog een blanco sheet heeft staan. De enige van de huidige selectie is Gersom Klok die in ’t Veen wel eens een keer scoorde, maar dus dat nu niet kan doen.
Of we dit als een geruststelling moeten zien mag u naar eigen inzicht beoordelen, maar zeker is wel dat de ploeg van captain Taoufik Adnane c.s. een meer dan pittige tegenstander te wachten. Want als de totaal balans wordt opgemaakt van alle tot nu toe gespeelde duels tussen G.V.V.V. en HHC Hardenberg en vice versa, slaat die flink door in het voordeel van onze bezoekers. Dat is te danken aan het feit dat de Veense blauwkousen op het erg fraaie sportpark De Boshoek pas één keer tot winst wist te komen gerekend vanaf het seizoen ’11-’12 toen de eerste onderlinge ontmoetingen plaatsvonden.
Wellicht ook weer tot geruststelling van de Vink brigade en al haar fans is, dat er op het eigen vertrouwde sportpark Panhuis een wat positiever rijtje wedstrijden staat genoteerd. Van de tot op heden gespeelde negen ontmoetingen werden er twee gewonnen, vier gelijkgespeeld en drie verloren.

Eerherstel

Dit zijn (negatieve) resultaten uit het verleden, maar G.V.V.V. heeft dit seizoen al een paar keer bewezen dat die gelogenstraft kunnen worden, zoals de winst op angstgegners vv Katwijk en Excelsior Maassluis. Dus op basis daarvan zou het mogelijk moeten en kunnen zijn dat G.V.V.V. de thuisbalans tegen captain Mulder en zijn manschappen weer in evenwicht kan trekken, maar dan is er wel winst nodig.
Dat winnen ging de Panhuisbewoners tot ongeveer anderhalve week geleden goed af met vier succesvolle zeges op rij in de competitie, maar toen belandden ze in Assen weer met beide benen op de grond. De plaaggeest van vorig seizoen, ACV, bleek wederom een maatje te groot en er viel op de 3-0 winst dan ook helemaal niets af te dingen.
Op haar beurt ging HHC Hardenberg op diezelfde speeldag onderuit tegen Quick Boys (1-3) en dus zijn de beide kemphanen op zoek naar eerherstel. De gasten hebben, naar wij weten, tussendoor niet geoefend, maar de ploeg van coach Vink deed dat wel. Namelijk tegen de formatie van voormalig HHC trainer Gert Jan Karsten, IJsselmeervogels, wat op bezoek kwam. Het werd een overtuigende 3-1 overwinning voor de gastheren tegen de kersverse derdedivisionist, die de blauwe burger weer een beetje moed gaf na de afstraffing in de Drentse hoofdstad, waarin voor de eerste keer dit seizoen geen treffer kon worden gemaakt.
En dat moet nu juist wel gebeuren tegen de Sallandse voetbalreus, want anders valt er sowieso niet te winnen. Dat dit geen sinecure zal worden bewijzen de doelcijfers van onze gasten overduidelijk (13-5). Want onder leiding van sluitpost Jorick Maats, die overkwam van Staphorst, heeft de laatste linie in negen duels pas vijf doelpunten hoeven te incasseren en daarmee is de defensie van de Oranjehemden voorlopig veruit de beste van de gehele Tweede Divisie.
G.V.V.V. scoorde ook 13 goals, maar kreeg al wel 14 om de oren, dus zal het de vraag worden wie heeft zijn zaakjes het best voor elkaar aan de voor- en achterkant?

De wedstrijd G.V.V.V. – HHC Hardenberg die om 14.30 uur aanvangt zal onder leiding staan van scheidsrechter Dhr. T.R. Winkel uit Leermens die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. Westenberg en Dhr. C.R. Veen. Vierde official is Dhr. A.W.G. van Kraay.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie:  © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer