G.V.V.V. uit het bekertoernooi na nederlaag tegen N.E.C. Nijmegen

G.V.V.V. 1
IMG_9158 6
  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. ligt uit het TOTO KNVB Bekertoernooi. De blauwhemden verloren op eigen veld met duidelijke cijfers van N.E.C. Nijmegen. Na vroege treffers liepen de bezoekers al in de eerste helft ver uit. Het werd uiteindelijk 1-6.

Trainer Gery Vink had in aanloop naar de bekerwedstrijd een stel spelers rust gegund om hen woensdagavond een basisplaats te geven tegen N.E.C. Nijmegen. Het moest met zijn basiself het strijdplan worden om een poging te doen om de eredivisionist te verslaan onder de lichten van sportpark Panhuis. Een opgave die vooraf al heel, heel, heel moeilijk leek want de ploeg uit Gelderland had in de laatste wedstrijden prima resultaten geboekt en waren opgeklommen naar subtop op het hoogste niveau van ons land. Daar tegenover stond dat G.V.V.V. het afgelopen weekend weliswaar had gewonnen bij de beloften van Sparta Rotterdam, maar daarvoor twee nederlagen leed tegen de topploegen in de Tweede Divisie, respectievelijk Spakenburg en Quick Boys. Negen van de tien keer verlies je van een bvo uit de Eredivisie zo had trainer Gery Vink al vooraf verkondigd.

Leroy George had zijn voormalig werkgever een beetje zeer moeten met een doelpunt.

Na een vuurwerkshow onder het zicht van de bijna 4000 toeschouwers werd de wedstrijd door scheidsrechter Rozendal in beweging gebracht. Het eerdergenoemde strijdplan, dat behelsde zolang mogelijk de ‘nul’ te houden, kon helaas na een dikke twee minuten de prullenbak al in, toen Roberto Gonzalez de score voor de bezoekers al opende met een intikker bij de eerste paal. Een mooie actie van Elayis Tavsan, international bij Jong Oranje, ging daaraan vooraf die captain Adnane het bos in stuurde en de assist voor de openingsgoal verzorgde. Een hard schot van Tavsan werd een paar minuten later gekeerd, maar desondanks was het na tien minuten later voor de tweede maal raak toen de rebound precies voor de voeten van captain Proper terechtkwam en die had geen enkele moeite om de 0-2 op het scorebord te laten zetten.

Aansluiting?

De hoop die leefde onder de blauwe aanhang was na tien minuten volledig verdwenen door de snelle voorsprong van N.E.C. Toch was G.V.V.V. niet helemaal kansloos, toen het na een kleine twintig minuten een hoekschop via de paal terug in het veld zag belanden. Die rebound kwam voor de voeten van Leroy George die hard uithaalde. De inzet kon gekeerd worden met een katachtige reactie van goalie Roefs, terwijl een deel van de supporters de handen al in de lucht had gestoken. De in de rust met een groot spandoek geëerde George (een prachtig gebaar van de Nijmeegse fans), vanwege zijn winnende goal tegen aartsrivaal Vitesse in 2012 toen hij in dienst van de Nijmegenaren speelde, had na ruim een half uur zijn voormalig werkgever een beetje zeer kunnen doen door de aansluitingstreffer te scoren. Een goede rush van Byron Burgering bezorgde hem het speeltuig in een kansrijke positie, maar tot verdriet van allen die de blauwe formatie een warm hart toedragen mikte de aanvaller ruimschoots langs de verkeerde kant van de paal.

Tariq Dilrosun in innige omarming met Koki Ogawa een van de doelpuntenmakers van N.E.C.

Om te voorkomen dat er eventuele spanning terugkeerde in de wedstrijd, zette N.E.C. na een klein halfuur aan, en daarin viel de 0-3. Een schot van Tavsan, de gevaarlijkste man van de rood-groen-zwarte formatie, werd nog goed gepakt door Van Willige, maar de rebound van Roberto Gonzalez was hem te machtig. G.V.V.V. moest daardoor oppassen dat het geen grote oorwassing zou krijgen van de eredivisionist, die het al in twee eerdere ontmoetingen in het kader van de KNVB beker had opgelopen, want die eindigden in het seizoen ’97-’98 in 0-8, en in ’02-’03 in 7-0.

Grote achterstand

Na de toch wel flinke achterstand kreeg G.V.V.V. via Genrich Sillé nog twee kleine kansjes, maar lukte het vooralsnog niet om de eretreffer op het bord te krijgen. N.E.C. was daarentegen wel uiterst effectief voor de goal en liep voor de rust nog uit naar 0-5 door treffers van Tavsan en Mattson. Uit twee razendsnelle aanvallen vielen de twee goals, waarbij de kwaliteit van een ere- t.o.v. van tweededivisionist overduidelijk tot uiting kwam en de individuele fouten die daaraan voorafgingen kon door de andere ploeggenoten niet meer gerepareerd worden. Gechargeerd: G.V.V.V. stond erbij en keek ernaar. Al met al maakte het dat de gastheren bij de thee tegen een forse  achterstand aankeken. Met waarschijnlijk de boodschap van coach Vink: “Jongens ga er nog wat van proberen te maken en vergeet die 0-5”, werd aan het tweede bedrijf begonnen.

Byron Burgering krijgt een schouderklopje van Justin Spies (21), die de assist verzorgde.

Met een viertal wijzigingen kwamen de blauwhemden fel uit de kleedkamer, maar ook was duidelijk dat N.E.C. niet meer hoefde en gas kon terugnemen. Toch was het wederom de tegenstander die voor het eerst het doel wist te vinden na de thee, en na een uur spelen uitliep naar 0-6. Het was weer Elayis Tavsan die vanaf de vleugel een passeeractie inzette en Koki Ogawa de kans bood om af te ronden, en de Japanner miste niet. Voordien had de ingevallen Joeri Potjes die ook de aanvoerdersband van Adnane had overgenomen nog een redding op de doellijn paraat op een schot van Mattsson.

Toch eretreffer

Maar waar vleugelflitser Tavsan mooie dingen deed voor de gastheren, zagen alle blauwe supporters diverse prachtige acties en rushes van zijn evenknie bij hun ploeg. Die evenknie luistert naar de naam Genrich Sillé. Afgelopen zaterdag in Maassluis was de jonge aanvaller al een van de beste, met twee goals en een assist. Vanavond verdiende hij zonder meer het predicaat ‘Man of the Match’. Tweemaal gaf hij invaller Quincy Veenhof een kopkans na een fraaie rush. De eerste keer mikte de lange aanvaller de 100% kans naast, de tweede was iets moeilijke en kon daarom ook doelman Roefs niet verontrusten. Zelf ging Sillé ook tweekeer op avontuur met als resultaat een block van Van Rooijen en een bal die op de deklat belandde. Het uitstekende optreden van de geboren Driebergenaar had een beloning verdient in de vorm een doelpunt en daarmee een dragelijker aanzien van de score. Maar vette pech voorkwam dat. Na een Robben-achtige actie verdween het speeltuig van zijn voet richting de tweede paal, maar diezelfde paal belette dat de 2-6 viel en de mooiste treffer van de avond. Die eer viel nu Byron Burgering ten deel. Aangespeeld door Justin Spies was hij op snelheid zijn tegenstander de baas, een kap naar binnen en uithalen van de rand van ‘the box’ was het pandoer. Met schitterende boog sloeg de bal bij de verre paal tegen het net. Daarmee was de spreekwoordelijke eer gered en scoorde G.V.V.V. voor de eerste keer tegen N.E.C. in de ‘grote beker’ in het in totaal vierde duel, want in het seizoen ’00-’01 werd het 0-3 op het sportpark Panhuis.

Volledige focus

In de fase daarna kreeg G.V.V.V. nog wat kansjes om verder in te lopen zoals hierboven reeds is aangegeven, maar vond vooral N.E.C. het welletjes en bleef het bij de gelijke verdeling van doelpunten in de tweede helft waardoor de Nijmegenaren verder bekeren, waarin wij ze alle succes toewensen, en G.V.V.V. zich na de winterstop volledig kan focussen op de competitie, die op 13 januari wordt hervat met de thuiswedstrijd tegen promovendus ADO ’20. G.V.V.V. ligt uit het bekertoernooi. Met opgeheven hoofd.


G.V.V.V. – N.E.C. Nijmegen 1-6 (0-5)

Scoreverloop: 3. Roberto Gonzalez 0-1, 12. Dirk Proper 0-2, 29. Roberto Gonzalez 0-3, 40. Elayis Tavsan 0-4, 43. Magnus Matsson 0-5, 60. Koki Ogawa 0-6, 65. Byron Burgering 1-6.

Gele kaarten: 3. Mitch Willems, 12 Mart de Jong (G.V.V.V.)

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k.), Taoufik Adnane © (46. Dirk Homoet), Mitch Willems (46. Joeri Potjes ©), Barry Maguire, Tariq Dilroson, Justin Spies, Mart de Jong (57. Quincy Veenhof), Danny de Leeuw (46. Jonathan Vergara Berrio), Byron Burgering, Leroy George (46. Ilias Latif), Genrich Sillé.

Opstelling N.E.C. : Robin Roefs (k.), Elayis Tavsan (88. Selim Sonmez), Mathias Jensen, Magnus Matsson, Roberto Gonzalez (46. Lars Olden Larsen), Sai van Wermeskerken, Koki Ogawa (78. Sontje Hansen), Kodai Sano, Calvin Verdonk, Bart van Rooij (88. D’Leanu, Arts), Dirk Proper ©.

Scheidsrechter: J. Rozendal (Zwaagwesteinde)
Toeschouwers: 3750

Fotografie: © Stefan Koops
Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn & Bas van Capelleveen