Voorbeschouwing // Laatste competitie loodjes van 2023 op sportpark Dijkpolder

  • Voorbeschouwingen

Komende zaterdag zal aan kalenderjaar 2023, v.w.b. de competitie, een eind worden gebreid. Als het duel tegen Jong Sparta, wat als gastheer zal gaan optreden, is gespeeld zit ook precies de helft van competitiejaargang ’23-’24 erop en hebben (bijna) alle deelnemers aan de Tweede Divisie elkaar eenmaal in de ogen gekeken en gaat de zogenaamde winterstop in.

Waar de zes eerdere ontmoetingen in de Tweede Divisie tijdens de uitduels tegen Jong Sparta altijd plaatsvonden op ‘Het Kasteel’, de bakermat van de oudste betaald voetbal organisatie van Nederland, spelen de jonge talenten van de Rotterdammers sinds vorig seizoen al hun thuisduels bij gastheer Excelsior Maassluis.
Dat had en heeft te maken met het vervangen van het kunstgras van ‘Het Kasteel’ naar natuurgras, waardoor het veld veel minder belastbaar is geworden, en met het feit dat sportpark Nieuw Terbregge, de oefenlocatie van de Spartanen, aan een verbouwing onderhevig is, en waar de beloften volgend seizoen wel hun wedstrijden zullen gaan afwerken.

Dwarsverbanden

De keus voor sportpark Dijkpolder is niet willekeurig, want Sparta en Excelsior Maassluis hebben al jarenlang een partnerschap c.q. samenwerkingsverband. Dat dit geen loze kreet is bewijst het feit dat van het huidige keurkorps van de originele Dijkpolder bewoners er maar liefst acht zijn die een Sparta verleden hebben, t.w. Pieter Lagendijk, Yaël Eisden, Gaultiér Overman, Vincent Schippers, Kevin Ringeling, Darwin Heuvelman, Kaylan Muis en Calvin Tureij.
Maar ook de huidige Sparta 1 coach Jeroen Rijsdijk, die Maurice Steijn opvolgde, was drie seizoenen (’15 t/m ’18) succesvol bij de Tricolores met als hoogtepunt het laatste kampioenschap van de Topklasse in 2016. En als klap op de vuurpijl heeft de huidige oefenmeester van Jong Sparta, voormalig prof bij o.a. RKC, Excelsior R’dam, NAC en Go Ahead Eagels, Jeff Stans (33) een verleden als jeugdspeler bij Excelsior Maassluis.
Het was dan ook bijzonder dat afgelopen zaterdag de Tricolores als thuisclub fungeerde en zogenaamd bezoek kregen van Jong Sparta, waardoor dus beide clubs eigenlijk een thuiswedstrijd speelden. De jonge Spartanen hadden geen medelijden met hun gastvrije gastheren en trokken, na vijf wedstrijden niet gewonnen te hebben, met een minimale score van 0-1 aan het langste eind en schoven daardoor op naar de hele brede middenmoot.

Consistent beleid

Toen onze bobo’s in Zeist bij de hernieuwde invoering van de Tweede Divisie in 2016 in al haar wijsheid besloten dat er beloftenteams van bvo’s daaraan toegevoegd moesten worden, was Sparta een van de eersten die van de gelegenheid gebruik maakten om een talententeam daarvoor in te schrijven. En wat iedere amateurvoetballiefhebber daar toen ook van vond, en nog steeds vindt, is Sparta wel de bvo die daarin een consistent beleid voerde, want zij zijn met hun beloftenteam de enige die in alle acht jaargangen vertegenwoordigd waren, en nog steeds zijn. Die aanwezigheid resulteerde in een respectievelijke zevende, elfde, twaalfde, elfde, vijftiende, vijfde en tiende eindpositie in de ranglijsten. Daarmee bewezen de jonge Spartanen, in tegenstelling tot hun bloedbroeders van andere bvo’s, veel meer te zijn dan een eendagsvlieg.
Dat Jong AZ in het allereerste seizoen via het kampioenschap promoveerde was logisch, maar FC Twente, Vitesse, FC Volendam en Almere City FC trokken hun team terug uit deze competitie en/of degradeerden. Laatstgenoemde club keerde dit seizoen weer terug ten kostte van FC Volendam.
Dus wat dat betreft alle eer aan de Spartanen en het gevoerde beleid en de uitvoering daarvan.

Teleurgestelde G.V.V.V. gezichten na de 2-1 nederlaag op Het Kasteel.

Veel wisselingen van de wacht

Dat er veel spelerswisselingen zijn in zo’n beloftenteam is inherent aan de doelstelling. Echte talenten krijgen de kans in de A-selectie en/of verkassen daarna. Sven Mijnans (AZ), Maduka Okoye (Udinese), Jerrel Hak (Beerschot), Mohammed Tahiri (Telstar) en Emanuel Emegha (RC Strasbourg) zijn daar de levende voorbeelden van. En van de huidige selectie zien we de namen van o.a. Kaylen Rietmaier, Youri Schoonderwalt, Rick Meissen, Sergi Rosanas, Jesse Bal Agustin Anello en Dylan van Wageningen met een zekere regelmaat terug op de wedstrijdformulieren als het ‘grote’ Sparta haar wedstrijden in de Eredivisie afwerkt.
Of als de leeftijd van 23 gepasseerd is, en ze niet meer speelgerechtigd zijn voor Jong Sparta en niet doorstromen naar het vlaggenschip, zoeken ze hun voetbalheil elders. Ook gebeurt dat tussentijds natuurlijk met spelers die het niet redden om de hoofdmacht te halen. Eerste- Tweede- en Derde Divisie verenigingen plukken dan de vruchten van het opleidingstraject dat ze hebben doorlopen in Rotterdam.
Enkele voorbeelden daarvan zijn: onze eigen Tariq Dilrosun die vorig seizoen overkwam uit Rotjeknor, en ook onze rode buren hebben een voormalig Spartaan in de gelederen namelijk Mohamed el Kharbachi. Ook afgelopen zaterdag zagen we bij Quick Boys Jason Meerstadt acteren, in de oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels eerder dit seizoen Marouane Afaker al, en bij Scheveningen speelt Delano Gouda.
Naast de al eerder genoemde voormalig Spartanen bij Excelsior Maassluis zijn uiteraard nog wel meer voetballers te noemen met Sparta dna, maar voornoemde namen geven voldoende inzicht dat het er bij een bvo dynamisch aan toe gaat met gaan en komen en vice versa, zeker en vooral bij de samenstelling van een beloftenteam.
En dat geldt ook gedurende het seizoen, een tegenstander van Jong Sparta kan bijna onmogelijk op de hoogte zijn welke spelers hun opwachting komen maken. Er is meestal wel een zekere basis, maar deze wordt afgeroomd door spelers die bij Sparta 1 moeten opdraven en dan worden aangevuld door JO19/JO18 spelers die selectie van Jeff Stans weer compleet maken.
Even ter vergelijking: Coach Stans gebruikte in de zestien tot nu toe gespeelde duels in totaal maar liefst 32 spelers die in actie kwamen, Gery Vink deed het met 20 verschillende namen.

Trainersopleiding instituut

Meer bijzonder dan voornoemde spelerswisselingen is het feit, dat zolang Jong Sparta in de Tweede Divisie speelt, ook evenzovele verschillende hoofdtrainers voor de talentengroep stonden. Begonnen werd met Ole Tobiasen, die na één seizoen het dirigeerstokje overdroeg aan Frank van Kempen. Die op zijn beurt werd opgevolgd door Jeroen Rijsdijk die daarvoor met Excelsior Maassluis flink aan de weg had getimmerd. Toen Rijsdijk de lokroep van Almere City FC niet kon weerstaan werd Nourdin Boukhari, die in zijn actieve voetloopbaan ca. 120 duels voor de hoofdmacht van de ‘Kasteelheren’ had gespeeld, en al eerder assistent- en spitsentrainer was, de logische nieuwe keuzeheer. Boukhari werd In de rug gesteund door Nico Jalink, een ex-prof met bijna 500 duels, waarvan 130 voor Sparta, betaald voetbal op z’n cv.
Boukhari maakte een stapje omhoog in de hiërarchie en werd assistent van, eerst Henk Fraser, toen Maurice Steijn, en is nu assistent van Rijsdijk. Dit gaf Sparta de mogelijkheid de tweede assistent-trainer Geert Arend Roorda, voormalig profspeler bij Heerenveen, Excelsior Rotterdam, NEC en Sparta, door te schuiven als hoofdverantwoordelijke voor het beloftenteam. Jalink werd toen ook weer assistent. Maar aan het begin van dit seizoen scheiden de wegen van Roorda (nu assistent van Henk Fraser bij RKC Waalwijk) en Sparta zich, en kwam de weg vrij voor Jeff Stans die ondersteund wordt door o.a. Toni Varela, voormalig prof bij ook Sparta en stadgenoot Excelsior. Dus niet alleen het opleiden van spelers, maar ook van trainers lijkt een duidelijke visie te zijn van de oudste betaald voetbalclub van Nederland.

Middenmoot

De start van de debuterende coach Stans en zijn jonge manschappen begon stroef met vier nederlagen op rij. Maar daarna herpakte de ploeg zich prima. Zeven duels leverden vijf winstpartijen op, een gelijkspel en een nederlaag en daarmee sloot Jong Sparta aan in het linkerrijtje. Maar daarna volgden drie nederlagen, en een draw waardoor de jonge Rotterdammers weer naar de onderste helft van ranglijst verdwenen.
Maar met de al eerder omschreven minimale winst afgelopen zaterdag bij de gastheren voegde het talententeam zich weer bij de uitgebreide middenmoot, want positie zes en dertien schelen slechts vier punten.

Gebrek aan doelpunten

Gastheer Jong Sparta en de Veense bezoekers staan precies op de posities daarboven en beneden op de ranglijst, met een 12de en 7de stek, en drie punten verschil in het voordeel van de Veenendalers. Het is dus echt een middenmoot ontmoeting waarin de vraag zal zijn of het aan- of afhaken wordt ervan uit gaande dat de beide kemphanen tot het uiterste willen gaan om de drie winstpunten in de tas te steken.
Het eerste vereiste daarvoor is dat er gescoord zal moeten worden, en juist daarmee hebben beide ploegen de laatste tijd veel moeite. Jong Sparta maakte er vier in de laatste zes wedstrijden, G.V.V.V. slechts eentje meer. De beide doelsaldi van respectievelijk 24-26 om 20-23 spreken daarbij ook boekdelen omdat ze negatief zijn. De oorzaak daarvan is natuurlijk ook dat de beide kemphanen niet een of meer echte topschutters in de gelederen hebben. Bij Jong Sparta voert Dano Lourens die lijst aan met 5 goals uit zestien duels. Onze eigen topscorer Justin Spies maakte er ook zo’n zelfde aantal in 14 ontmoetingen en de lang geblesseerde Ilias Latif had negen wedstrijden nodig om zijn kwintet vol te maken.
Ook weer even ter vergelijking; vorig jaar toen de winterstop begon had de clubtopscorer Byron Burgering al elf doelpunten achter zijn naam staan, en eindigde hij op een totaal van 24, nu slechts één! Natuurlijk is de Tweede Divisie weer een stapje hoger met meer tegenstand, maar het is wel symptomatisch voor het moment nu.

Positief blijven denken

Dit alles kinkt wellicht als een jammerklacht, maar dat is zeker niet de bedoeling, het is slechts een vaststelling die niet ontkend kan worden. Want menig blauwe aanhanger, inclusief schrijver dezes, zou direct zijn handtekening willen zetten als ons vlaggenschip aan het einde van rit op de plaats staat waar het nu staat. Want we moeten niet vergeten waar ‘we’ vandaan zijn gekomen en nu als herintreder voorlopig alleszins acceptabel presteren. Maar het is ook zo dat een sportman altijd meer en beter wil, wat een zeer gezond streven is, dat door iedere supporter zal worden ondersteund.
Het is ook zeker niet uitzichtloos, want er worden vaak genoeg voldoende kansen bij elkaar gespeeld, waar helaas te weinig rendement uit wordt gehaald. Als het creëren van kansen of mogelijkheden zouden ontbreken dan pas zouden we ons echt zorgen moeten gaan maken.
Dus zijn er voldoende aanknopingspunten om positief te blijven denken en hopelijk deze laatste competitie wedstrijd voor de winterstop met een goed gevoel af te sluiten. Dat een winstpartij daarbij het beste helpt hoeven we geen enkele blauwe acteur te vertellen, want dat weten zij als allerbesten.
Ook zou dat de beste oppepper zijn om de apotheose van kalenderjaar 2023 tegemoet te gaan, want dat is uiteraard het treffen van komende woensdagavond 20 december tegen eredivisionist NEC op het sportpark Panhuis in het kader van de tweede ronde om de KNVB beker.

Gaat het Justin Spies weer lukken om te scoren tegen Jong Sparta?

Komt de balans in evenwicht?

Maar dat die figuurlijke laatste competitie loodjes van 2023 ook letterlijk zomaar loodzwaar kunnen gaan wegen om de punten over de streep te trekken, bewijzen de twee laatst gespeelde wedstrijden die nog wel op ‘Het Kasteel’ plaatsvonden. Want daarin wisten onze favorieten niet te winnen.
In een wedstrijd zonder publiek net voor de definitieve coronabreak op 3 oktober 2020 kwam de thuisploeg nog wel vlot op voorsprong via Delano Vianello (nog steeds selectielid), maar bezorgde Hicham Haouat (nu OSS ’20) en Justin Spies G.V.V.V. in de eerste helft in een tijdsbestek van vier minuten de voorsprong. Die hielden de blauwen vast tot de eerste minuut van de blessuretijd, toen schoot Mike Frimpong (ook nog steeds deel uitmakend van Jong Sparta) de gelijkmaker binnen (2-2).
De laatste wedstrijd dateert van 19 maart 2022. In dat voor G.V.V.V. dramatisch verlopen seizoen, met degradatie als gevolg, stond er na 90 minuten 2-1 op het scorebord. Byron Burgering opende al snel de score, maar in de slotfase sloegen de jonge Spartanen alsnog toe. Dylan van Wageningen (ook nog steeds aanwezig) en Marcus Scholten (nu Quick Boys) waren de ‘beulen’.
Het wordt nu de vraag of de pupillen van coach Vink de totaal balans in evenwicht kunnen trekken, want in totaal staan er in de Tweede Divisie nu zes gespeelde ontmoetingen in de annalen. Jong Sparta won er drie, G.V.V.V. twee, en de eerder genoemde 2-2 maakt het halve dozijn compleet.

Sinds vorig seizoen is Jong Sparta voor haar thuiswedstrijden te gast op sportpark Dijkpolder, de thuishaven van Excelsior Maassluis. De wedstrijd op dat sportpark gelegen aan de Lavendelstraat 1, 3142 NC Maassluis begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M.G.J. Dogterom uit Sommelsdijk, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. J. Westhof en Dhr. S. Verboven. Vierde official n.n.t.b.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer