Winnend G.V.V.V. heeft geen kind aan beloften Sparta Rotterdam

G.V.V.V. 3
Jong Sparta Rotterdam 0
  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. heeft zaterdagmiddag gemakkelijk gewonnen van Jong Sparta Rotterdam. De blauwhemden wonnen op sportpark Dijkpolder dankzij prachtige doelpunten van Genrich Sillé en Jonathan Vergara Berrio: 0-3.

Voorafgaand aan de laatste competitiewedstrijd van kalenderjaar 2023 moest G.V.V.V. na twee nederlagen op rij winnen op bezoek bij de beloften van Sparta Rotterdam om alsnog met een goed gevoel de competitie af te sluiten en niet in de grijze middenmoot terecht te komen. Gery Vink had daarvoor een strijdplan opgesteld met de bekerwedstrijd tegen N.E.C. in het achterhoofd.

De oefenmeester besloot om Taoufik Adnane, Mitch Willems, Justin Spies, Ilias Latif en Leroy George rust te gunnen in aanloop naar die ontmoeting in de TOTO KNVB Beker. Achtereenvolgend waren daarvoor Dirk Homoet, Joeri Potjes, Jonathan Vergara Berrio, Quincy Veenhof en Genrich Sillé aangewezen als vervangers in de basiself.

Sterke start

Op het sportpark van Excelsior Maassluis begon G.V.V.V. goed aan de wedstrijd. De eerste aanval werd door Genrich Sillé via de flanken opgezet, maar de bezetting voor het doel was onvoldoende om daar een kans uit te halen. Ook na tien minuten was het slordigheid in het eigen elftal, waardoor de Veenendalers met een andere mogelijk te weinig creëerden.

Quincy Veenhof was na ruim een kwartier het dichtst bij een eerste treffer, toen hij een voorzet voor zich kreeg en met het hoofd wilde verwerken. De doelman reageerde alert en voorkwam een vroege achterstand voor zijn ploeg, die zich dit seizoen kenmerkte door voornamelijk spelers uit eigen opleiding in tegenstelling tot ook selectiespelers uit de voorgaande jaren.

Prachtige openingstreffer

Toch kreeg de doelman alsnog een snelle treffer om zijn oren, toen G.V.V.V. de voorsprong greep na een kleine twintig minuten. Genrich Sillé zorgde op werkelijk prachtige wijze voor de ontlading, toen hij met de bal aan de voet op de rand van het zestienmetergebied richting het doel draaide en in de kruising via de onderkant van de lat prachtige afrondde: 0-1.

De voorsprong was een terechte beloning voor het vertoonde spel van de ploeg van Gery Vink en het lokte Jong Sparta Rotterdam meer van eigen helft, waardoor de ruimtes voor de snelle buitenspelers groter werden. Na wat duels over en weer was het toch voornamelijk G.V.V.V. dat nadrukkelijk zocht naar een uitbreiding van de score.

Opnieuw uitstekende aanval

Jonathan Vergara Berrio slaagde daar na een halfuur in, toen opnieuw een uitstekende aanval vooraf ging aan dit moment. Byron Burgering legde in een snelle beweging de bal aan de rechterkant van het veld, waar Genrich Sillé een snelle voetbeweging in huis had om de bal mee te geven aan Jonathan Vergara Berrio. De middenvelder kon vrij het doelgebied inlopen en met een hard schot de Spartaanse doelman kansloos laten: 0-2.

Het bracht G.V.V.V. al vroeg in de wedstrijd op rozen. Met prima veldspel had de ploeg van trainer Gery Vink zich al voor rust aardig richting een overwinning gespeeld, maar met de fitheid van de beloften was dat nog absoluut geen garantie. Bleek ook wel uit een voorzet vlak voor rust, waar bij de tweede paal een speler opdook maar met de voet de bal over het doel wipte. Het was het laatste wapenfeit voor rust.

Onveranderd spelbeeld

In de tweede helft veranderde het spelbeeld in het voordeel van G.V.V.V. niet. Een voorzet van Danny de Leeuw, direct na rust, was voor Quincy Veenhof net niet lekker te verwerken waardoor de inzet voor het doel langs rolde. Het was direct een goede mogelijkheid voor de blauwhemden in de openingsfase van het tweede bedrijf.

Jong Sparta Rotterdam had enkele spaarzame momenten waarin zij wel gevaarlijk dreigden te worden, maar de alertheid van Jan van Willige dit snel in de kiem smoorde. Zo ook na een klein uur, toen een uitbraak van de gastheren door de sluitpost werd doorzien. Op snelheid verdedigde hij met de armen wijd het doel en voorkwam hij dat de beloften het gevaar in de tweede helft terugbrachten.

Definitieve beslissing

Alle eventuele twijfel werd door Genrich Sillé na zeventig minuten weggenomen, toen hij met zijn snelheid zorgde voor de beslissing. Een voorzet op enkele meters van het doel schatte de doelman in als onhaalbaar, waardoor hij toch besloot om in te houden en daarmee vrij baan maakte voor Genrich Sillé. Die had kort daarvoor op snelheid zijn tegenstanders afgeschud en faalde oog in oog met de sluitpost niet. Het werd 0-3.

In de slotfase kwam de overwinning voor G.V.V.V. geen moment meer in gevaar. Al was het aan Jan van Willige te danken dat er geen wijziging meer in de tussenstand kwam, doordat hij met twee uitstekende reddingen goede mogelijkheden van de thuisploeg onschadelijk maakte. Het leverde hem een meer dan verdiende cleansheet op na een uitstekend optreden.

Met een goed gevoel

Dankzij de overwinning sluiten de blauwhemden met een goed gevoel de eerste competitiehelft af en bezetten zij na zeventien wedstrijden de zesde plaats in de ranglijst. De hoofdmacht kan daardoor terugkijken op een prima terugkeer in de tweede divisie, tot zover. Tegelijkertijd brengt de 0-3 overwinning een goed gevoel in aanloop naar de bekerontmoeting met NEC, aanstaande woensdagavond.


Jong Sparta Rotterdam – G.V.V.V. 0-3 (0-2)
Scoreverloop: 19. Genrich Sillé 0-1, 29. Jonathan Vergara Berrio 0-2, 68. Genrich Sillé 0-3.

Opstelling Jong Sparta Rotterdam: Kaylen Jermaine Danny Reitmaier (k), Jay den Haan, Marvin Young, Max de Ligt (63. Bob Roodenburg), Delano Vianello (c), Hamza el Dahri (63. Kjeld van den Hoek), Dano Lourens, Dylan van Wageningen (81. Giannino Vianello), Jesse Bal (46. Dean Zandbergen), Jorn Triep, Luuk Admiraal (81. Aymane Bais).

Opstelling G.V.V.V.: Jan van Willige (k), Barry Maguire, Tariq Dilrosun, Quincy Veenhof (63. Ilias Latif), Genrich Sillé, Danny de Leeuw (81. Mitch Willems), Byron Burgering (76. Leroy George), Joeri Potjes (c), Dirk Homoet (81. Taoufik Adnane), Mart de Jong, Jonathan Vergara Berrio (63. Justin Spies).

Gele kaarten: 82. Giannino Vianello (Jong Sparta Rotterdam), 80. Barry Maguire, 83. Justin Spies (G.V.V.V.).

Scheidsrechter: Thijs Dogterom (Den Haag)
Toeschouwers: 100

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn
Fotografie: © Stefan Koops