Voorbeschouwing // Blijven de Blauwen thuis angstgegner voor de Schollekoppen?

  • Voorbeschouwingen

Na een weekje heerschappij van Koning Winter, waardoor het uitduel bij De Treffers afgelopen zaterdag geen doorgang kon vinden, heeft die Koning nu zijn scepter neergelegd en is Koning Voetbal weer heerser. Daarom staat voor G.V.V.V. de tweede thuiswedstrijd in 2024 op de rol, met als opponent SVV Scheveningen.

Van scheldnaam tot geuzennaam

Dat Scheveningen al sinds mensenheugenis onderdeel is van de gemeente Den Haag zal bij velen bekend zijn. Maar dat Scheveningen in vroeger dagen slechts met uitsluitend één zandpad verbonden was met de residentie zal minder bekend zijn. Daarom is het ook logisch dat de oorspronkelijke Scheveningers hun stadsdeel nog steeds als een eigen dorp beschouwen met een geheel eigen karakter.
Dit resulteerde aan het begin van de vorige eeuw erin dat bij een feestelijke gelegenheid de bewoners een eigen dorpswapen wilde hebben. Een beetje afgekeken van Enkhuizen ontstond een wapenschild met daarin 3 haringen, geflankeerd door gouden kroontjes. Dat had natuurlijk alles te maken met het feit dat Scheveningen en Hollandse nieuwe haring al decennialang een twee-eenheid vormden. En nog steeds wordt de eerste haringvangst van een nieuw jaar geveild in Scheveningen op vlaggentjesdag. Daarom is het ook niet verwonderlijk dat SVV Scheveningen de drie haringen van dat wapenschild heeft overgenomen in haar clublogo, want de voetbalclub werd aldaar in 1919 opgericht. Dit zou de club de bijnaam Haringkoppen hebben kunnen opleveren, maar dat gebeurde niet. Want Hagenaars of Hagenezen gebruikten het scheldwoord Schollekoppen als aanduiding voor mensen die uit Scheveningen kwamen wat natuurlijk alles te maken had met de visserij en vishandel, de belangrijkste bron van inkomen in het toenmalig Scheveningen. Andersom was het Windhappers.
Want Windhappers zijn mensen die van de wind leven, anders gezegd, geen inkomen uit (vroegere) arbeid hebben. Ze leven dus van de wind en kunnen dus overal wonen, maar die bijnaam is in het bijzonder toegewezen aan inwoners van Den Haag. Of het feit dat het rijksambtenarenapparaat daar grotendeels werkzaam is, daar debet aan was verteld het verhaal niet, het zou evenwel een reden kunnen zijn.
En wat wel vaker gebeurde dat een scheldnaam als geuzennaam verder door het leven ging, geschiedde dus ook bij de voetbalclub SVV Scheveningen. Eenzelfde voorbeeld zagen we ook bij onze vorige tegenstander ADO ’20, die de weinig vleiende bijnaam Superezels tot geuzennaam verhieven.

Na 1991 bijna altijd op het hoogste niveau

Toeval of niet, maar een anagram van het oprichtingsjaar namelijk 1991, is het jaar dat Scheveningen debuteerde op het hoogste amateurplatform in Nederland, de toenmalige Eerste Klasse, nadat het daarvoor vele jaren in de marge had gespeeld. De hemelbestormer kende geen enkele angst en vijf jaar later werden de eerste grote successen bijgeschreven in de annalen.
Met ruime voorsprong op FC Lisse werd de afdelingstitel in 1A veroverd. Gevolgd door een ander hoogtepunt namelijk het landskampioenschap bij de zaterdagamateurs in 1996, ten koste van SV Urk en HSV Hoek.
In de zondag afdeling deed de Baronie hetzelfde en dus moesten de Scheveningers en de Bredanaars onderling gaan uitmaken wie de sterkste amateurclub was van Nederland. In Scheveningen werd het 2-0 en in Breda 2-1, en dus ging de groen-zwart geklede formatie er met die meest prestigieuze titel bij de amateurs vandoor. Drie hoofdprijzen in een seizoen voor een relatieve nieuwkomer was een prestatie van formaat, waar de huidig hoofdtrainer John Blok toen actief in het veld deel van uitmaakte.
Een jaar later herhaalde Scheveningen bijna datzelfde kunstje. Maat toen legden ze met 3-4 het loodje in een beslissingsduel om de afdelingstitel nadat ze in punten gelijk waren geëindigd met FC Lisse. De Lissenaren, VVOG en ons eigen G.V.V.V. speelden toen om de zaterdagtitel die uiteindelijk een prooi werd voor Hardewijkers.
Daarna werd regelmatig meegedaan om de hoofdprijzen, maar die veroveren lukte niet meer. Sterker nog, in 2006 legde men het loodje en moest het voor twee seizoenen een stapje terug doen. Maar ‘onkruid’ komt altijd weer boven, resulterend in een kampioenschap in de Hoofdklasse B in 2012 en daarmee promotie naar de twee jaar daarvoor ingevoerde Topklasse.
De promotie naar de Tweede Divisie, die in 2016 haar intrede deed, was een brug te ver, maar in de Derde Divisie, zoals de Topklasse was gaan heten, deden de badplaatsbewoners weer volop mee in de strijd om weer een stap omhoog te maken.

Michael de Niet maakt vanaf de elfmeterstip de 0-2 voor Scheveningen op 23 april 2022.

Allermooiste present

Op sportief vlak kreeg de gehele vereniging al vroegtijdig (op 9 juni 2018) het allermooiste presentje in de schoot geworpen wat ze zich maar konden wensen voor het 100-jarig bestaan ruim een jaar later. Het vlaggenschip van de club was de schenker. Spelend in de Derde Divisie was kampioen Spakenburg niet meer te achterhalen, maar de tweede en derde periodetitel waren wel een prooi voor Scheveningers waardoor via de nacompetitie een kans werd geboden op promotie. Die kans werd beide handen aangegrepen. Eerst werd gemeentegenoot Quick in twee duels aan de kant geschoven, waarna TEC, wat op een p/d plaats was geëindigd in de Tweede Divisie, tegenstander werd. Op de eigen Houtrust werd het 2-0 en leek een goede slag geslagen in de weg omhoog naar de hoogste trede. Maar op sportpark De Lok in Tiel poetsten de Oranjehemden die achterstand al in de eerste helft weg door een 2-0 voorsprong. En toen na de tweede vijfenveertig minuten daar geen verandering is was gekomen en de 1600 toeschouwers zich al opmaakten voor de verlenging sloeg Leroy Resodihardjo (nu gestopt) genadeloos toe door in de toegevoegde tijd de 2-1 binnen te schieten en daarmee SVV Scheveningen tweededivisionist te maken, en dat zijn ze sindsdien met wisselend succes nog steeds.
Als we de twee door corona onderbroken jaargangen even buiten beschouwing laten, eindigde de Blok brigade in 2019 op plaats veertien en in 2022 en 2023 beide keren op de achtste stek.
Je mag dan ook stellen dat de Houtrust bewoners zich op het hoogste amateurniveau van Nederland zeer senang voelen.

Schepje erop

Alleen om dat senang gevoel te continueren zal er in het tweede deel van deze competitie jaargang nog wel een schepje bovenop moeten. Want Scheveningen staat momenteel precies nog boven de gevaarlijke streep. Nu is dat geen reden voor paniek, want in de beide voorgaande seizoenen waarin men uiteindelijk nog in het linkerrijtje eindigde gebeurde precies hetzelfde.
Een flinke eindsprint onder leiding van de gepokt en gemazzelde coach John Blok, bezig aan twintigste seizoen, gerekend over twee perioden, en daarmee volgens ons recordhouder in de top van het amateurvoetbal, bracht beide keren soelaas. En daarop zal nu ook weer worden vertrouwd.
Maar daarvoor zal wel weer een paar keer een driepunter moeten worden bijgeschreven, wat toe nu toe pas viermaal lukte, en waarvan de laatste alweer dateert van half november vorig jaar. Daarna volgden een trio gelijke spelen en eenzelfde aantal nederlagen, waarvan erin de laatste twee tegen Spakenburg (2-0) en Quick Boys (0-5) niet werd gescoord. Nu is dat geen schande want tegen deze beide toppers kon onze ploeg het ook niet bolwerken.
Na Noordwijk, met elf puntendelingen, is Scheveningen met zeven stuks runner-up, en iedereen weet dat je beter een keer kunt verliezen en een keer kunt winnen, dan er twee gelijkspelen.
Daarom zal onze opponent ook naar Veenendaal reizen om haar matige trackrecord van de laatste twee maanden een flinke oppepper te geven en zichzelf te belonen met drie punten en daarmee een sprongetje omhoog.

Angstgegner

Waar G.V.V.V. in uitwedstrijden tegen o.a. HHC Hardenberg, vv Katwijk en Quick Boys haar angstgegners kent omdat daar in verhouding heel weinig punten tegen worden gepakt, is onze hoofdmacht dat zelf voor onze komende opponent. Want sinds de beide kemphanen tegen elkaar speelden, voor het eerst in ’12-’13 op het sportpark Panhuis, lukte het Scheveningen in totaal zeven duels maar eenmaal om te winnen (0-2), en ook was er eenmaal een puntendeling (2-2). De overige vijf eindigden (bijna) allemaal in ruime overwinningen voor de Veense blauwen, waarbij de verschillende sluitposten ook telkens een clean sheet achter hun naam mochten zetten. Het doelsaldo van 17-4 uit de zeven duels spreekt daarbij boekdelen.
Het zal duidelijk zijn dat G.V.V.V. die kwalificatie ontzettend graag zal willen gaan handhaven om daarmee de aansluiting te houden bij de subtop.

Genrich Sillé zorgde voor de eretreffer in de heenwedstrijd op 2 sept. 2023.

Driemaal op rij verlies …

Maar om de op papier favorietenrol te kunnen vervullen zal de ploeg van coach Gery Vink wel beter voor de dag moeten komen dan tijdens de heenwedstrijd op sportpark Houtrust begin september van het vorig jaar. Toen opende Genrich Sillé nog wel de score voor de Veense Blauwen, maar na de rust stelde de thuisploeg orde op zaken en waren Tjin-Asjoe (1x) en Markvoort Beke (2x) de veroorzakers van de 3-1 nederlaag en daar viel gezien het spelbeeld heel weinig op af te dingen.
Ook de twee laatste ontmoetingen, in het seizoen ’21-’22, toen onze favorieten uiteindelijk het loodje legden was Scheveningen in anderhalve week tijds tweemaal te sterk. Dat uit- en de thuiswedstrijd elkaar zo kort na elkaar opvolgden had alles te maken met de naweeën van het corona virus die de beide selecties troffen waardoor het duel in en bij Scheveningen eerder dat jaar tweemaal geen doorgang kon vinden.
Op 12 april 2022 zorgden Michael de Niet en Rowdy van der Putten op Houtrust voor de 2-0 voordat Byron Burgering de eer redde (2-1). Anderhalve week later deed de toenmalige topscorer van Scheveningen, Michael de Niet (totaal 18 goals dat seizoen) opnieuw van zich spreken en scoorde hij de beide treffers op het Panhuis wat tevens de eindstand werd en dus de enige winstpartij tot nu toe voor Scheveningen in ’t Veen.

… dat moet een halt toegeroepen worden

G.V.V.V. moet er dus voor gaan zorgen dat die nederlaag voorlopig de enige blijft en zal daarvoor de nodige scherpte moeten tonen in de afwerking, want daaraan schortte het nogal eens bij de herstart in 2024. Want tegen ADO ’20 werden er voldoende kansen gecreëerd maar bleef de productie op twee steken, waar het dubbele aantal niet vreemd zou zijn geweest gezien het overwicht. Gelukkig liet de defensie weinig steekjes vallen en bleef het beperkt tot een tegentreffer en was de 2-1 eindstand voldoende voor een driepunter.
Tegen de één na meest gepasseerde defensie, want die heeft Scheveningen met 41 tegentreffers, alleen FC Lisse doet het met 45 nog minder, zou G.V.V.V., waar scoren ook niet supergemakkelijk gaat, toch wel een kans moeten hebben. Maar juist in die laatste linie heeft Scheveningen tijdens het transferwindow een versterking aangetrokken. Want niemand minder dan cultvoetballer Tom Beugelsdijk (33) tekende een contract die hem tot het einde van dit seizoen aan de club bindt.
De rasechte Haagse verdediger die een kleine 200 duels speelde voor ADO was clubloos toen hij in juli vorig jaar vertrok bij Helmond Sport na daarvoor twee jaar bij Sparta te hebben gespeeld. Bij ADO en Noordwijk hield hij zijn conditie op peil en Beugelsdijk debuteerde voor Scheveningen als invaller in het duel tegen Spakenburg. Tegen Quick Boys maakte hij de volledige negentig minuten vol, maar kon ook de 0-5 nederlaag niet voorkomen. Het zal wel even aanpassing vergen van speler en club maar Beugelsdijk zal zeker als extra slot in de defensie moeten gaan fungeren.
Het is nu aan de blauwen om dat slot te kraken en in eigen huis angstgegner te blijven van SVV Scheveningen.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. N.H.H.J. Tunnissen uit Venray, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. W.J.M. Linders en Dhr. G. Jansen. Vierde official is de Dhr. D. Serik.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer