Voorbeschouwing // ‘De Uien’ uit, tamelijk vaak tranentrekkers voor G.V.V.V.

  • Voorbeschouwingen

De eerste uitwedstrijd van 2024 behelst een bezoek aan de befaamde Duin- en Bollenstreek waar het amateurvoetbal op het hoogste niveau een grote dichtheid heeft met vijf deelnemers aan deze competitie jaargang. Dit keer zal Rijnsburgse Boys als gastheer gaan optreden voor de blauwhemden uit Veenendaal.

Als toeristische attractie is die streek zeker een fraaie bestemming, maar helaas gaat die vlieger niet op als je selectiespeler of supporter bent van het keurkorps van G.V.V.V. en in die regio een voetbalwedstrijd gaat spelen of bezoeken. Dan heb je uiteraard geen oog voor het natuurschoon of de gezelligheid van winkeltjes, bars, cafe’s of eettentjes. Nee dan is maar een ding belangrijk, namelijk een goede sportieve prestatie leveren en die dan beloond zien worden met één of meer wedstrijdpunten. En juist daar wringt de schoen voor onze hoofdmacht.
Ze komen al sinds ca. halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw op bezoek in die streek om de strijd aan te binden met de aldaar gevestigde voetbalgrootmachten Noordwijk, Quick Boys en de aanstaande tegenstander Rijnsburgse Boys. Katwijk volgde een decennium later en FC Lisse zelfs twee. Nu dus alle vijf tegenstanders in de huidige Tweede Divisie
Maar vaak kon G.V.V.V. het niet bolwerken in de onderlinge duels tegen deze Duin- en Bollenstreek voetballers als deze op hun eigen domicilies spelen. We kunnen hier nog veel woorden aan wijden maar onderstaand schema maakt deze constatering in een paar oogopslagen duidelijk.

Qua kansberekening heeft de ploeg coach Gery Vink dus maar voor ruim minder dan de helft de mogelijkheid om met één punt, of een drievoud daarvan, in de tas terug te keren naar Veenendaal na een bezoek aan die zonder twijfel sterkste amateurvoetbal regio van Nederland. Kortom de sterren staan zeker niet goed voor het bezoek aan sportpark Middelmors, de thuishaven van Rijnsburgse Boys, juist nu onze opponent, na een voor hun doen zeer aarzelende eerste competitiehelft, een beetje op stoom lijkt te zijn geraakt.

Naam en faam

In het seizoen ’79-’80 debuteerden ‘De Uien’, zoals de bijnaam van onze gasten luidt, op het toenmalig hoogste niveau de eerste klasse. En sindsdien hebben zij hun naam meer dan gevestigd in zaterdagvoetballand. In de 44 jaargangen na haar debuut eindigde de ploeg uit de Bollenstreek maar liefst 27x in de top vijf van de eindklassering en daarvan was men vijfmaal het beste jongetje van de klas en dus afdelingskampioen. Slechts eenmaal ging het in die periode mis (’94-’95) en volgde degradatie. Maar dat werd het seizoen erop direct weer goedgemaakt, en door de invoering van de Hoofdklasse in ’96-‘97, trad de toenmalige tweedeklasser weer toe tot het hoogste echelon.
Daarna volgden nog twee teleurstellingen, waarvan het missen van de promotie naar de Tweede Divisie de grootste was, met tussendoor ook weer een vreugdefeestje. Iedere rechtgeaarde Rijnsburger zal zich het eerste echec als de dag van gisteren herinneren. In de laatste wedstrijd van jaargang ’15-16 kwam Rijnburgse Boys op bezoek op het sportpark Panhuis waarbij beide ploegen eenzelfde aantal punten hadden veroverd en er nog één promotieplaats te vergeven was voor die hernieuwde Tweede Divisie. Danny van de Vijver zette de bezoekers nog wel op voorsprong, maar de net van ernstige knieblessure teruggekeerde Simon Brouwer, dompelde onze gasten toen in rouw door daar twee treffers tegenover te zetten en daarmee de winst en de promotie voor G.V.V.V. veilig te stellen, wat uiteraard tot een groot feest leidde in Veense dreven.
Maar ‘De Boys’ gingen niet bij de pakken neerzitten en haalden hun sportieve gram in het seizoen daarop alsnog door te promoveren via de nacompetitie, met Westlandia en Spakenburg als slachtoffers, waardoor er toch weer plaats was voor een party.
De tweede teleurstelling betrof het tweede jaar (’18-’19) in deze klasse. Toen hadden ‘De Uien’, op kampioen AFC na, de meest scorende aanval met 77 treffers. Helaas stond daar weer tegenover dat de defensie 79 doelpunten moest incasseren, op degradanten FC Lienden en Barendracht na, het meest alle deelnemers. Het negatieve doelsaldo leverde geen gevaar op om onder de gevaarlijk streep te eindigen, maar de 13de stek was niet want men normaliter gewoon is en was. Want een plaats in de top vijf was, zoals reeds hierboven geconstateerd, heel vaak regel i.p.v. de uitzondering en dat werd voortgezet in de Topklasse en de Tweede Divisie. Met als beste resultaat in deze divisie de runner-up positie vorig seizoen achter gemeentegenoot en kampioen Katwijk.

Bert Koomen (l.) haakte onlangs af bij de selectie van de gastheer. André Morgan kwam vorige week over van IJsselmeervogels als zijn vervanger.

Trainerswissel

Juist door die tweede positie, met slechts twee punten achterstand op Katwijk, werd Rijnsburgse Boys zowel door in- als outsiders gezien als een van de kanshebbers om weer mee te doen om de hoofdprijzen in deze jaargang. Mede ook omdat veel sterkhouders de club trouw bleven en er voor de afzwaaiende spelers adequate vervangers waren aangetrokken. Dat gold ook voor de opvolger van trainer Henk Wisman die na vier seizoenen het stokje overdroeg aan zijn assistent Martijn Lagendijk. De 43-jarige Sassenheimer was dus bekend met de club en speelwijze en kreeg daarbij ook nog eens assistentie van Jeffrey Jongeneelen. Deze klasse speler die bij Rijnsburgse Boys, en voorheen al Katwijk, de nodige furore had gemaakt had zijn voetbalschoenen in de wilgen gehangen en begon daarmee aan zijn trainersloopbaan.
Maar nadat de ‘Boys’ begin september jl. in Veenendaal onze hoofdmacht met 1-4 achteloos aan de kant schoof ging het volledig mis met de sportieve resultaten. Uit de volgende acht duels konden slechts drie punten worden bijgeschreven door evenzovele gelijke spelen en de rest gingen teloor. Dit alles was voor de leiding van de club reden om de nieuwbakken trainer begin november van zijn taken te ontheffen en enkele dagen later het leiderschap over te dragen aan de andere assistent Hein Leliveld die over de juiste papieren beschikte. Dat was voorlopig tot aan de winterstop. Maar begin vorige maand werd besloten om hem het seizoen af te laten maken.
Dit alles had uiteraard te maken met het feit dat Leliveld samen met zijn overige stafleden de ploeg weer aan de praat had gekregen door weer te gaan winnen. In de tot nu zeven duels onder zijn leiding werden 13 punten gepakt. En als die progressie zich voortzet gaat zijn ploeg ongetwijfeld nog een sprong maken op de ranglijst en kan het zich wellicht toch nog gaan nestelen in de top vijf zoals de achterban bijna gewend is geraakt.

Onrustig

De sportieve ommekeer die lijkt ingezet te zijn is reuze knap te noemen. Want het is op de Middelmors onrustig te noemen op het spelers- en bestuursvlak. De selectie had en heeft te maken met diverse (langdurige) blessures van klasbakken als Rob Zandbergen, Robin van der Meer, Bram Ros, Jeroen Spruijt en Bram de Bruijn. Al hebben de laatste twee alweer hun eerste minuten gemaakt in dit kersverse jaar 2024. Ook de van bekerstuntploeg USV Hercules afkomstige Steff van Rooijen zijn we in dit jaar nog niet in de opstellingen tegengekomen.
Met het aftreden van TD Gerrit Paauw eind december begon het bestuurlijke gedonder, want niet veel later volgden voorzitter Peter Zandbergen en penningmeester Remco van den Bosch zijn voorbeeld en ook twee leidinggevenden van de businessclub verklaarden zich solidair met dat trio. Het naadje van de kous is niet geheel duidelijk maar zal hoogstwaarschijnlijk te maken hebben met het gevoerde en nog te voeren beleid, waar men bestuurlijk geen consensus over kon vinden.
Er is nu een vertrouwenscommissie in het leven geroepen onder leiding van erelid Peter van Tilburg en lid van verdienste Wout van Egmond die orde op zaken moeten gaan stellen. Ondertussen is al wel een opvolger gevonden voor technisch directeur Paauw in de persoon van voormalig selectiespeler Peter Cadel.

Jordi Bitter was tweevoudig doelpuntenmaker in de laatste wedstrijd op de Middelmors. Hij vertrok bij G.V.V.V. tegenstander Dennis van der Plas maakt nog steeds deel uit van de selectie.

Als rijpe appelen …

Deze term hebben we vaak gebruikt in voorgaande voortuitblikken op de ontmoetingen tussen ‘De Uien’ en ‘De Blauwen’. En terecht, want in 27 eerdere duels zowel in Rijnsburg als Veenendaal vielen maar liefst 132 goals gescoord. Dat is een gemiddelde van bijna vijf per ontmoeting en dat is zeker niet alledaags in de top van het amateurvoetbal. Toegesneden op de thuiswedstrijden van de geel-zwarten tegen de blauw-witten staat er een doelsaldo van 42-26 in de boeken over in totaal 13 onderlinge potjes en daarbij wordt het gemiddelde van vijf dus ruimschoots gehaald met overduidelijk de thuisploeg vaak als winnaar.
Daarmee zal duidelijk zijn dat de titel van deze vooruitblik niet uit de duim is gezogen, maar puur op realiteit rust.

… nu even niet?

De laatste drie onderlinge potjes voldoen bijna geheel aan dat doelpuntenprofiel. Begin september jl. wonnen de Rijnsburgers met 1-4 op het Panhuis door goals van Zeldenrust (2x), Ros en Asante. Latif maakte toen de eretreffer. Diezelfde uitslag stond er ook op het scorebord toen G.V.V.V. voor de laatste keer op bezoek was op de Middelmors op 30 april 2022. Toen kwamen de goals van Bitter (2x), El Idrissi en Burgering terwijl Spruijt voor de eretreffer zorgde. Die kwam er niet bij de seizoensopening van ’21-’22 toen op 21 aug. 2021 Rijnsburgse Boys op bezoek kwam in Veenendaal en de drie punten meenam door eenzelfde goals. Spruijt (2x) en Zeldenrust waren toen de goudhaantjes.
Of de diverse doelpuntenmakers die nog steeds in dienst zijn bij de beide kemphanen nu weer met scherp kunnen schieten is nog maar zeer de vraag, want het scoren van treffers is zowel bij de Leliveld- als de Vink brigade, een flink onderwerp van gesprek. Rijnsburg maakte er tot nu 23 uit achttien duels, G.V.V.V. drie meer uit 19 ontmoetingen.
Daarom lijkt de kans dat de doelpunten als rijpe appelen van de bomen gaan vallen zoals voorheen een stuk kleiner. Maar daar zal alleen de neutrale toeschouwer zich wellicht een beetje aan ergeren als die verwachtingsvol naar de Middelmors is gekomen en dit niet wordt waargemaakt. De beide supportersscharen en alle acteurs met hun begeleiders willen maar een ding, en dat is winst voor hun favorieten en pupillen. En of dat nu gebeurt met een minimaal verschil of ruimschoots zal hen een worst wezen, de drie punten binnen harken zijn het allerbelangrijkste.
We mogen dan ook verwachten dat beide ploegen daar vol voor gaan en natuurlijk hoopt de blauwe aanhang op een herhaling van zetten zoals tijdens het laatste bezoek, maar zullen ze op voorhand ook niet ontevreden zijn als er ieder geval geen tranentrekker staat te gebeuren.

Rijnsburgse Boys – G.V.V.V. begint om 15.00 uur op het sportpark Middelmors, Noordwijkerweg 53a 2231 NJ Rijnsburg en zal onder leiding staan van scheidsrechter Mevr. S. Shukrula uit Alkmaar die langs de lijnen zal worden geassisteerd door Dhr. M.J.H. Pelgröm en Dhr. D. Noordhoek. Vierde official is Dhr. W.M. Kieft.

PS.
Materiaalverzorgers niet vergeten om de tenues mee te nemen!! Want zoals op de foto’s te zien speelde G.V.V.V. bij de laatste ontmoeting in de reserveshirts van Rijnsburgse Boys.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer