Vooruitblik // Van zonnige ontspanning naar winterse inspanning

  • Voorbeschouwingen

Voordat zaterdag 13 januari de competitie weer een aanvang gaat nemen, willen de blauwen goed beslagen ten ijs komen. Datzelfde geldt natuurlijk ook voor vv Bennekom, hoewel die nog een weekje langer moeten wachten, voordat ook zij weer voor serieuze zaken, de wei in moeten.

Daarom is het ook wel logisch dat de beide technische staven wel heil zagen in een doordeweeks oefenduel, zeker in de huidige tijdsspanne. Want in het verleden toen Bennekom en G.V.V.V. heel vaak competitie genoten waren, zaten beide verenigingen niet te springen om tegen elkaar te oefenen.

Faliekant fout

Maar u kent de geschiedenis, na vele, vele seizoenen op Hoofdklasse niveau gespeeld te hebben, ging het in 2010 faliekant fout met onze streekgenoten. Na 26 duels te hebben afgewerkt in dat seizoen was Bennekom rode lantaarndrager en dat betekende afdalen naar de eerste klasse. Maar onder leiding van de Veense oefenmeester Henne Oostermeijer, die de ontslagen Bram Braam al was opgevolgd, maar ook degradatie niet kon voorkomen, werd die omissie direct weer goed gemaakt. Want in 2011 ging op sportpark De Eikelhof de vlag in top vanwege het kampioenschap in 1D en daarmee natuurlijk de terugkeer naar de Hoofdklasse. Helaas betekende dat niet dat Bennekom weer op het hoogste amateurniveau speelde, want in ’10-’11 had de geboorte van de Topklasse plaatsgevonden.

Geen aansluiting

Op dat treetje lager lieten onze regiogenoten zich daarna gedurende vier jaar zien zoals veel vaker in de geschiedenis van de club d.w.z. geen topper, maar ook geen degradatie kandidaat, dus een onversneden middenmoter. Maar op precies het moment dat de volgende stap in de ontwikkeling van de vaderlandse voetbalpiramide plaatsvond, namelijk de instelling van de divisies, ging het bij het vlaggenschip van onze gastheren weer mis. Directie degradatie kon in jaargang ’15-’16 nog net worden ontlopen, maar in de nacompetitie moest Bennekom toch het loodje leggen en afdalen naar de eerste klasse. En sindsdien is het niet gelukt om de aansluiting hogerop te vinden. In 2019 was men er dichtbij, maar toen ging de titel met slechts een puntje verschil naar NSC en bood de nacompetitie vanwege een periodekampioenschap ook geen soelaas.
Bennekom deed en doet want men in de roemruchte tijden op de hoogste trede ook bijna altijd had gedaan, gewoon probleemloos meedraaien in de eerste klasse.

Maar om dat nu te continueren zal er in de tweede seizoenshelft in 1G wel een schepje bovenop gedaan moeten worden. Want de ploeg van coach Camiel Jager behaalde tot nu toe uit elf duels evenzoveel punten en neemt daarmee de negende plaats van de 13 deelnemers. Dus is een plaatsje boven de veilige streep bereiken voor de rood-witten een mooi doel in 2024 om naar toe te werken.

Voormalig keeperstrainer van G.V.V.V. Danny Lucke was in zijn actieve periode poortwachter bij Bennekom. Hij wordt hier op de been geholpen door Jan van Pommeren.

Connecties

Voor drie huidige G.V.V.V.-ers bij de technische staf heeft dit (oefen)streekduel wellicht nog een beetje een speciaal tintje. Uiteraard allereerst voor assistent-trainer Dennis van Meegdenburg, want die speelde tenslotte maar liefst 16 seizoen voor vv Bennekom voordat hij zijn voetbalkunsten, lees vooral scoren, bij G.V.V.V. kwam uitoefenen en nog weer later deel ging uit maken van de technische staf. Het is alweer anderhalf decennia geleden dat Van Meegdenburg de overstap maakte en dus staat er een gehele nieuwe generatie voetballers op het veld bij z’n oude club, maar de wat oudere supporters en beleidsbepalers zullen ‘Mister Bennekom’ zeker niet vergeten zijn daarom zullen er vast wel wat handjes worden geschud. De andere man uit de staf is teammanager Bart Broeder die connecties heeft met de sparringpartner, maar deze dateren van nog veel eerder. Halverwege de jaren negentig van de vorige eeuw speelde Broeder enkele seizoenen voor de rood-witten waarna hij via SV Huizen in Veenendaal belandde als speler, en later in zijn huidige functie van ‘regulateur’ bij ons vlaggenschip.
Maar wie Van Meegdenburg bijna naar de kroon steekt v.w.b. het verblijf op de Eikelhof is verzorger Jan van Pommeren. Deze sympathieke inwoner van Valburg was maar liefst 15 seizoenen actief in en bij Bennekom, maar ook dat is ondertussen ook al zo’n zelfde aantal jaren geleden. Dus voor Broeder en Van Pommeren zal hetzelfde gelden als voor Van Meegdenburg handjes schudden met de oudere generatie Bennekommers.

Dennis van Meegdenburg, Jan van Pommeren en Bart Broeder, hebben Bennekom en G.V.V.V. roots.

Nog meer connecties

Maar ook op het veld, waar het tenslotte moet gaan gebeuren tijdens de eerste balomwentelingen van 2024, zijn er de nodige connecties te noteren, hetzij direct of indirect. Om met het eerste te beginnen herbergt de selectie van coach Camiel Jager drie spelers die in het verleden het blauwe tenue droegen. Doelman Christian de Haan kwam in ’14-’15 in acht officiële wedstrijden in actie voor G.V.V.V. Verkaste daarna voor een jaargang naar TEC en is sinds medio 2016 een vaste waarde bij Bennekom. Voor aanvaller Kai Huisman is het korter geleden dat hij ook een jaargang op de ‘blauwe’ zijde van het Panhuis uitkwam. In de zomer van 2021 kwam hij over van de ‘rode’ zijde en speelde uiteindelijk 11 wedstrijden voor onze hoofdmacht in dat seizoen voordat Huisman bij Bennekom aansloot. De derde is spits Quincy Arends, die zijn loopbaan begon in de jeugd van onze club om daarna via o.a. Vitesse, DOVO, De Graafschap, Sportlust ’46 en De Merino’s aan het begin van dit seizoen bij Bennekom te belandden.
Indirect hebben aanvaller Marlon Versteeg (speelde voor Spakenburg, FC Lienden, De Treffers en DOVO) en verdediger Yannick Zeeman (kwam uit voor Achilles ’29, Spakenburg en DOVO) ongetwijfeld al eens eerder een robbertje voetbal uitgevochten tegen de aanstaande gasten.
Andersom is er natuurlijk die andere Quincy, met als achternaam Veenhof. Onze huidige spits begon met voetballen juist bij vv Bennekom. Daar werd zijn talent in 2019 opgepikt door IJsselmeervogels. Na één seizoen aan de boorden van het IJsselmeer verkaste Veenhof naar DVS ’33 om daarna medio 2022 bij G.V.V.V. te beginnen. Ondertussen is de geboren Edenaar niet meer weg te denken bij ons vlaggenschip en heeft hij al 62 officiële duels achter zijn naam staan waarin hij 20 treffers maakte. En dat laatste zal Veenhof ook graag tegen zijn voormalig clubgenoten willen doen, maar dat is andersom natuurlijk ook het geval.

Temperatuur- en klassenverschil

Voor G.V.V.V. moet dit vriendschappelijke duel een opmaat worden naar het competitietreffen komende zaterdag tegen ADO ‘20. vv Bennkom hoeft pas op 20 januari in actie te komen in de uitwedstrijd tegen SC Bemmel. Daarvoor gaan de Eikelhof bewoners ook nog even de warmte opzoeken via een 4-daags trainingskamp op Torremolinos (12 t/m 16 jan). Dat hebben de mannen van trainer Gery Vink dan achter de rug als ze vanavond terugkeren in Nederland vanuit Malaga. Daarmee zal de kop boven dit artikel ook wel duidelijk zijn, want waar in zuid Spanje de temperaturen de 20 graden aantikken gaat het hier in Nederland richting nul of zelfs iets daaronder komende maandagvond. Maar goed dat mag geen reden zijn om het klassenverschil tussen de eerste klasse en de tweede divisie niet te uitdrukking te brengen.
De laatste oefen ontmoeting vond op 3 maart 2015 plaats in Bennekom. De gastheren waren toen hoofdklasser en de bezoekers topklasser. Het verschil kwam toen pas in de slotfase tot stand door goals van Fathi Ben-Ahmed en Martin van Eck. En alle fans van Bennekom en G.V.V.V. weten dat laatstgenoemde ook een ruim Bennekom verleden had voordat Martin het Veense blauw ging dragen.
Leuk feitje nog tenslotte: Christian de Haan verdedigde toen het doel van G.V.V.V. in dat oefenduel en hield daar dus een clean sheet aan over. Daar zal hij nu op voorhand, als hij onder de lat mag staan van zijn trainer, zijn handtekening voor willen zetten.

Aanvang van dit oefenduel op sportpark De Eikelhof, Achterstraat 11, 6721 VM te Bennekom is 20.00 uur.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Dick Gijsbertsen en Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer