G.V.V.V. ziet ongeslagen reeks hard ten einde komen bij AFC Amsterdam

G.V.V.V. 1
AFC Amsterdam 3
  • Wedstrijdverslagen

G.V.V.V. heeft de ongeslagen reeks van vijf duels in de Tweede Divisie niet weten te verlengen. De blauwhemden gaven vooral in het eerste bedrijf geheel niet thuis, toch was het toen pas 1-0. In deel twee werd er wel goed gestart, maar invaller Marciano Mengerink was snel uiterst effectief wat uiteindelijk leidde tot de 3-1 eindstand.

Trainer Gery Vink had in aanloop naar de wedstrijd wat wijzigingen moeten doorvoeren in de basiself van zijn ploeg. De oefenmeester miste Dirk Homoet door een blessure – hij zat trouwens wel op de reservebank – en ving dat op met Quiermo Dumay als linkervleugelverdediger. Tegelijkertijd kon hij geen beroep doen op Quincy Veenhof, die afgelopen week ziek was geweest en daarom niet bij de wedstrijdselectie zat. Opvallend was wel dat Pim ten Have na een ellenlange blessure periode ook weer eens deel uit kon- en mocht maken 18-koppige Vink brigade.

Met woontoren de ‘Valley’ op de achtergrond werd nog vol goede moed begonnen aan de warming-up.

Op de Zuidas schoot Byron Burgering uit de startblokken en lukte het hem om in de eerste vier minuten al twee kansrijke aanvallen op te zetten. Vooral in tweede instantie had hij een mogelijkheid, toen Quiermo Dumay goed voor zijn man kwam en Burgering bediende, die kon doorlopen naar het doel. Waar afleggen op Ilias Latif de beste optie was gezien door de ogen van uw reporter, ging Byron voor eigen succes. Maar de scherpheid ontbrak echter nog bij de vleugelspits, die afgelopen week zijn contract nog verlengde, waardoor zijn inzet voorlangs het doel vloog en AFC Amsterdam in de navolgende periode het initiatief compleet overnam.

Direct toegeslagen

Daarmee zette de thuisploeg de middenvelders en de defensie van de Veenendalers steeds meer onder druk. Toen Mitch Willems na tien minuten een bal weg wilde werken en deze direct inleverde bij een tegenstander, sloeg AFC direct toe. Milan Hoek die de bal in de voeten kreeg zag dat zijn maatje Hetli een sprint inzette aan de overkant van het veld. Een prachtige crosspass bereikte de speler, die vorige week zaterdag zeer belangrijk was geweest bij de 2-5 winst tegen Quick Boys. Hetli liet Willems zijn hielen zien en versloeg in een moeite door doelman Van Willige: 1-0.

Soufiane Hetli (23) ziet de bal langs Jan van Willige gaan en zet de 1-0 op het scorebord.

Een vroege achterstand zorgde ervoor dat G.V.V.V. het strijdplan moest omgooien. Toch kwam de ploeg maar slecht uit de verf en was het te danken aan de gastheren dat het de blauwen niet snel al verder in de problemen duwde.
Splinter de Mooij, Wessel Been en de doelpuntenmaker kregen diverse mogelijkheden en kansen om de score te verhogen, maar het was de vooral prima spelende vleugelverdediger Tariq Dilrosun die tweemaal koppend redding bracht en goalie Van Willige die erger konden voorkomen
Ondanks het overwicht kwam er toch een grote kans op de gelijkmaker met bijna twintig minuten op de klok. Prima doorzetten van Dilrosun bracht de bal op de rand van het vijfmetergebied bij Burgering. Waar koppen de beste optie schatte Byron dat anders in en nam hij het speeltuig op de pantoffel, met als resultaat dat het schot ruim over de lat vloog. Maar dit was ook alles wat G.V.V.V. aanvallend ter berde kon brengen in de eerste 45 minuten.

Vroeg ingegrepen

Coach Vink had genoeg gezien van zijn onsamenhangend spelende selectie en besloot voor rust al in te grijpen. Hij haalde Ilias Latif naar de kant en verving hem voor Leroy George.

Quiermo Dumay was een van zwemmende spelers die werd gewisseld.

In de rust voegde hij daar nog twee wissels aan toe, door Danny de Leeuw en Quiermo Dumay in de kleedkamer achter te laten. Jonathan Vergara Berrio en Taoufik Adnane werden ingebracht als vervangers van het tweetal. De wijzigingen in het elftal moesten een antwoord zijn op de kansloze eerste helft die onze hoofdmacht in de hoofdstad had gespeeld. Dankzij de minimale achterstand bij theepauze was er in principe nog tijd genoeg om het zeer matige presteren een ander gezicht te geven.

Direct een kans

Het tweede bedrijf liet het effect zien waar de staf op had gehoopt. Er ontstond dreiging in de voorste linie van G.V.V.V. en de thuisploeg werd ver naar achter gedrukt. Justin Spies leidde kort na rust een reeks aan kansen in. Met een uitstekende pass was hij door Tariq Dilrosun alleen voor de keeper gezet. De middenvelder nam de bal goed aan, maar schoot de 100% kans op de gelijkmaker ruim voorlangs het doel van Van Zetten.

Justin Spies mist de kans op de gelijkmaker.

Tariq Dilrosun stond vervolgens zelf aan het begin van de volgende hoopvolle aanval. De vleugelverdediger ging goed door met de bal aan de voet en dwong Gijs van Zetten tot een redding. Daar slaagde de Amsterdamse doelman in, waardoor een hoekschop overbleef waaruit geen gevaar volgde. Een kleine minuut later was het gevaar er wel, toen Leroy George vanaf een meter of twintig een grote kans kreeg. Een bekeken schot van de spits vloog maar net aan de verkeerde kant van de doelpaal tegen de borden.

Zoektocht naar gelijkmaker

G.V.V.V. bleef zoeken naar de gelijkmaker en opnieuw leek dat via Leroy George te lukken. Een voorzet van Byron Burgering viel precies op het hoofd van de spits, maar opnieuw zorgde doelman Van Zetten ervoor dat zijn doel schoon bleef en de blauwhemden op basis van het beeld in de tweede helft de verdiende gelijkmaker niet kreeg.

Tariq Dilrosun (r.) zonder enige concurrentie de beste man aan de kant bij G.V.V.V.

Was AFC dan helemaal onzichtbaar in de tweede helft? Tot ruim twintig minuten voor tijd was Jan van Willige inderdaad niet getest, maar na een kleine zeventig minuten was de eerste serieuze kans direct levensgroot voor de net ingevallen Mengerink. Met de tenen voorkwam Jan van Willige dat de bewoners van sportpark Goed Genoeg deden wat G.V.V.V. niet lukte: scoren.

Verslagen

Toch kon ook Jan van Willige niet voorkomen dat de voormalig goaltjesdief van Katwijk, Marciano Mengerink, alsnog de tweede treffer van de thuisploeg tegen de touwen schoot en zijn eerste in dienst van de Amsterdammers. Vanaf punt van het vijfmetergebied werkte de aanvaller bekeken af in de verre hoek: 2-0. Toen de eerstvolgende aanval, twee minuten later, via Splinter de Mooij ook tegen de touwen viel, waarbij Weerdenburg de aangever was en Mengerink met een slim overstapje de Veense defensie in verwarring bracht, had de geboren Barnevelder dus zijn visitekaartje afgegeven. Daarmee was G.V.V.V. direct kansloos geworden en leek de marge van drie niet meer in te halen met nog ruim een kwartier op de klok. Het enige wat nog restte was op zoek gaan naar een eretreffer.

Scoren lukt Byron Burgering nog steeds niet, maar hij schreef wel zijn zevende assist achter zijn naam.

Eretreffer

Dat gevoel van een verloren pot en alleen nog het scoren van de eretreffer bleek ook de realiteit. Waar G.V.V.V. lange tijd had gejaagd op de gelijkmaker, wist AFC in een tijdsbestek van twee minuten de wedstrijd definitief te beslissen. Eerst voorkwam een redding op de lijn van Vergara Berrio, op een inzet van Cody Claver, nog de 4-0, maar uit de tegenaanval was het Byron Burgering die nu wel een geslaagde rush maakte. Waar Leroy George kort daarvoor nog uit zo’n zelfde actie van de vleugelflitser ruim over de bal had heen gemaaid en Genrich Sillé daarop zijn schot geblokt zag worden, was de invaller spits nu wel doeltreffend. Maar de treffer vijf minuten voor het einde was louter voor de statistieken en spreekwoordelijke eer, want spannend werd het daarna geen minuut meer als we de kopbal over van George uit een corner van aanvoerder Barry Maguire in de blessuretijd buiten beschouwing laten.

Einde aan de reeks

Daarmee is er een einde gekomen aan de ongeslagen reeks van G.V.V.V. in 2024 en moet het de rug rechten, voordat het volgende week zaterdag de tweevoudig kampioen in successie van de Tweede Divisie Katwijk op bezoek krijgt. Die wedstrijd, op eigen sportpark Panhuis, begint om 14.30 uur. Graag tot dan!


AFC – G.V.V.V. 3-1 (1-0)

Scoreverloop: 11. Soufiane Hetli 1-0, 71. Marciano Mengerink 2-0, 73. Splinter de Mooij 3-0, 85. Leroy George 3-1.

Gele kaarten: 54. Byron Burgering (G.V.V.V.), 62. Splinter de Mooij (AFC)

Opstelling AFC: Gijs van Zetten (k.), Dalian Maatsen, Cody Claver, Noa Benninga (73. Djuric Ascension), Milan Hoek ©, Guus van Weerdenburg (82. Melvin Platje), Splinter de Mooij, Tim Linthorst, Soufiane Hetli (82. Sven Ederveen), Julian van der Greft (66. Marciano Mengerink), Wessel Been (66. Mitch van Kempen).

Opstelling G.V.V.V. : Jan van Willige (k.), Tariq Dilrosun, Barry Maguire ©, Mitch Willems, Quiermo Dumay (46. Taoufik Adnane), Danny de Leeuw (46. Jonathan Vergara Berrio), Justin Spies, Mart de Jong, Genrich Sillé, Ilias Latif (40. Leroy George), Byron Burgering.

Scheidsrechter: Dhr. M.G.J. Dogterom (Sommelsdijk)
Toeschouwers: 400

Tekst: GVVV.nl/Youri van Doorn & Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops