Voorbeschouwing // Krachten meten met drievoudig kampioen Tweede Divisie

  • Voorbeschouwingen

Ja, onze hoofdmacht krijgt komende zaterdag hoog bezoek, want niemand minder dan vv Katwijk komt het naar het sportpark Panhuis. Met twee titels in successie in de afgelopen twee seizoenen en een eerder kampioenschap behaald in 2018 maakten de Oranjehemden het trio compleet.

Bovenste beste

Zonder de andere Duin- en Bollenstreek voetbalclubs, die ook in de top van het amateurvoetbal spelen, ook maar iets te kort te willen doen, is het wel klip en klaar dat het vlaggenschip van onze gasten, in deze eeuw alle concurrenten in die befaamde voetbalregio de baas was. En niet alleen moesten die regiogenoten van vv Katwijk hun meerdere erkennen in de Oranjehemden, maar ook de erkende voetbalgrootmachten zoals Spakenburg, IJsselmeervogels, De Treffers, AFC, HHC Hardenberg en Kozakken Boys konden niet tippen aan de sportieve prestaties van de Krombewoners gerekend van de het jaar 2000.
Want niet alleen speelde de ‘Kattukkers’, op één smetje na – degradatie in 2014, maar direct daarna weer terug – altijd op het hoogste amateurniveau, ze behaalden daarin ook vijfmaal officieel het kampioenschap in de Topklasse en opvolger daarvan de Tweede Divisie.
Bovendien waren ze ook het beste jongentje van de klas in het voortijdig onderbroken corona seizoen ’19-’20. Met die pseudo titel er bij opgeteld is vv Katwijk dus ruimschoots de bovenste beste van alle amateurclubs van Nederland in de laatste kwart eeuw.
De hieronder staande top twintig van de ranglijst aller tijden opgemaakt over de voorgaande zeven seizoenen Tweede Divisie bevestigd die conclusie nog eens extra.

Mitsen en maren

Katwijk zou Katwijk niet zijn als er niet een glashelder nieuw doel voor aanvang van deze competitie zou zijn geformuleerd. En dat is niks meer of minder dan die hegemonie proberen te gaan bestendigen. Zo’n instelling mag je ook verwachten van een titel verzamelaar. Alleen werd die doelstelling dit keer wel omgeven met de nodige mitsen en maren, ofwel slagen om de arm. Dat was ook wel enigszins logisch voor de binnen- en de buitenwacht gezien het feit dat Katwijk haar complete voorhoede kwijt raakte. El Azzouti en Suleiman werden door Spakenburg afgetroggeld en Van Mil en Freriks vertrokken naar een profliga in Denemarken. Van Mil keerde daar onlangs van terug en ging ook bij Spakenburg aan de slag na de winterstop. Met deze drie voormalige Oranjehemden in de gelederen gaat het de club aan de boorden van het IJsselmeer voor de wind want zij zijn op dit moment nog steeds de ongenaakbare koploper. Niet zo verwonderlijk want dit kwartet spelers was samen vorig seizoen verantwoordelijk voor 45 goals van de in totaal 74.

Rick van der Meer in duels met Byron Burgering tijdens de laatste ontmoeting in Veenendaal op 16 april 2022.

Uit het dal

Dus mistte Katwijk een bijna zekere karrevracht aan doelpunten aan het begin van dit seizoen en was het voorbehoud van de beleidsbepalers en staf daarom niet vreemd. Men had natuurlijk de ogen goed de kost gegeven om het gemis aan doeltreffendheid te kunnen compenseren, met het aantrekken van Tros en Brandsma (beide Kon. HFC), Hardijk (HHC Hardenberg) en Doesburg (ADO ’20), maar dat betekende niet dat die nieuwe kwartet zomaar het oude een op een kon gaan vervangen. Daar was de nodige onderlinge aanpassing voor nodig met de sterkhouders die wel waren gebleven en de nieuwe namen in de selectie van trainer Correia.
In het begin van de competitie leek dit nog automatisch te gaan want na vier duels waren er slechts twee punten verloren, maar daarna volgde een voor Katwijk zeer ongebruikelijk diep dal. Vijf wedstrijden op rij kon men geen enkel punt veroveren en werd er ook slechts tweemaal gescoord. Onze eigen favorieten waren daar mede debet aan, want met een zeldzame 0-2 overwinning op sportpark De Krom op 30 sept. jl. droegen ze een steentje bij aan de malaise.
Katwijk was in de zeven eerdere seizoenen in de Tweede Divisie nog nooit zolang achtereen zonder punten gebleven.
Maar latente kwaliteit, klasse en het (vissers)karakter van de ploeg komt altijd weer bovendrijven als het lek gedicht is. En dat gebeurde dan ook na die reeks van vijf nederlagen. Met als gevolg zeven winstpartijen op rij tot aan de winterstop en daarmee aansluiting bij de subtop.

Prolongatie vrijwel uit zicht

Bij de start in dit nieuwe jaar kon die ongeslagen serie niet worden volgehouden, want Katwijk verloor in eigen huis van Jong Almere en nog veel pijnlijker was het (minimale)verlies in dorpsderby tegen Quick Boys enkele weken later. Maar daar staat tegenover dat uit de overige vier duels na de winterstop 10 punten werden veroverd, waarbij het 2-2 gelijkspel bij en in Spakenburg tot de verbeelding sprak omdat de koploper daarvoor thuis alleen punten verspeelde tegen AFC.
Door de ruime 1-5 winst afgelopen dinsdagavond bij het inhaalduel tegen streekgenoot FC Lisse werd zelfs de koppositie in de tweede periode veroverd zoals hieronder te zien is. Omdat Spakenburg al de eerste deeltitel veroverde is De Treffers hierin de enige concurrent. En juist het treffen tussen De Treffers en onze ploeg volgende week zaterdag in Groesbeek kan daarbij doorslaggevend zijn. De huidige runner-up moet dan sowieso winnen met verschil van drie goals om Katwijk van die deeltroon te stoten.
Maar goed al met al is wel duidelijk geworden dat Katwijk het dal achter zich heeft gelaten en de weg omhoog terug heeft gevonden, maar ook dat prolongatie van een derde titel op rij theoretisch nog wel mogelijk is, maar dat er praktisch gezien een voetbalwonder zou moeten gebeuren om dat waar te maken vanwege de dertien punten achterstand op lijstaanvoerder Spakenburg. Dit neemt niet weg dat de Kattukkers er alles aan zullen gaan doen om in het restant van deze competitie nog zoveel mogelijk punten te gaan veroveren en zo hoog mogelijk te eindigen al was het maar om de succesvolle trainer Anthony Correia en clubicoon/aanvoerder Robbert Susan een waardig afscheid te geven. Correia heeft de ambities fulltime bij een bvo aan de slag te gaan en Susan gaat zich na 13 seizoenen in het Oranje tenue richten op een trainersloopbaan, die in eerste instantie ook bij vv Katwijk gaat plaatsvinden.

Stand 2de periode.

Lastig scoren

Dat captain Barry Maguire en z’n kompanen een tegenstander van formaat gaan treffen is een wagenwijd openstaande deur intrappen, dat heeft het opgelepelde schitterende palmares van de drievoudig kampioen al meer dan duidelijk gemaakt. Daarnaast is het een gegeven dat onze favorieten in de laatste drie thuiswedstrijden tegen Katwijk er bijna niet in slaagden om te scoren. Want dit waren de resultaten in ’18-’19, ’19-20 en ’21-’22: 0-1, 0-3 en 1-3.
Ondanks het over het algemeen prima presteren van de Veense herintreder tot nu toe, zit aan de voorkant wel degelijk een probleempje. G.V.V.V. laat te veel kansen liggen om uiteindelijk doeltreffend te zijn. Want alleen de zes onderste ploegen scoorden minder dan de huidige nummer zes, waar dan wel weer tegenover staat dat defensie maar vijf concurrenten boven zich moet dulden, waaronder opponent Katwijk, die minder doelpunten om de oren kreeg.
Het doelsaldo van 31-30 voor de thuisploeg, tegen 39-26 voor de bezoekers zegt genoeg.
Daar kan bij deze ontmoeting nog een extra compliceerbare factor aan toe worden gevoegd. Want de Oranjehemden hebben dit seizoen, in tegenstelling tot de zeven eerdere in de Tweede Divisie, een statistiek bij uitwedstrijden dat veel beter is dan thuis op de eigen Krom.
Katwijk thuis: 11-16 met een doelsaldo van 17-16. Uit: 11-25 met een doelsaldo van 22-10.
Om dan toch maar even de vergelijking te trekken: Voor de ploeg van coach Vink zijn die statistieken, zoals veelal gebruikelijk andersom. En juist dat gegeven kan de blauwe burger voor deze thuiswedstrijd misschien toch nog wat moed geven, ondanks de underdog positie op basis van de meest recente uitslagen en de stand op de ranglijst.
G.V.V.V. thuis: 11-21 met een doelsaldo van 16-12. Uit: 11-15 met een doelsaldo van 15-18.

Aanvoerder Robbert Susan, hier in duel met Leroy George, hangt aan het einde van dit seizoen de schoenen in de wilgen. Hij zal dan net niet de 350 officiële duels hebben volgemaakt.

Hoogtijd

De laatste wedstrijd die onze hoofdmacht op het eigen Panhuis verloor was op 9 december thuis tegen de grote rivaal van vv Katwijk, Quick Boys (0-1). En of de duvel er mee speelt was de tweede, en enige andere nederlaag thuis, tegen alweer een gemeentegenoot van vv Katwijk, Rijnsburgse Boys (1-4).

De mannen van coach Gery Vink behaalden in de gemeente Katwijk wel het maximale aantal punten door winstpartijen tegen vv Katwijk 0-2 en Rijnsburgse Boys 1-2, en daarom wordt het dus hoogtijd om de negatieve uitslagen in Veenendaal tegen de Katwijkse clubs om te buigen.
Dat dit een superzwaar karwei wordt staat buiten kijf, maar het is blijft een gegeven dat er gewoon op  0-0 wordt begonnen en dat een eventueel gelijkspel ook mag worden gezien als een winstpunt.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. K. Puts uit Bunde, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. R. ter Hoeve en Dhr. S. Verboven.
Vierde official is de Dhr. M. van der Lei.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Subtop plek handhaven is het devies in Almere

Voorbeschouwingen | 10 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Oppassen voor de spreekwoordelijke bananenschil

Voorbeschouwingen | 03 april 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Punten pikken op De Boshoek vaak tevergeefse moeite

Voorbeschouwingen | 28 maart 2024
Lees meer