Voorbeschouwing // Loopt in 020 de ongeslagen reeks op tot een half dozijn?

  • Voorbeschouwingen

Na de thuiswedstrijd tegen de oudste voetbalclub van Nederland volgt er komende zaterdag een bezoek aan Amsterdam alwaar AFC gastheer zal zijn. En deze opponent is de oudste voetbalclub van onze hoofdstad en samen met (Jong)Sparta en HFC de enige clubs uit de Tweede Divisie die al ontstonden in de 19de eeuw.

Het wordt de zesde keer dat de Amsterdammers en de Veenendalers op de thuishaven van AFC tegenover elkaar komen te staan als tweededivisionisten, en dat gaat voor de tweede keer gebeuren op het (bijna) gloednieuwe sportpark Goed Genoeg.
Er is vele jaren gesteggeld over de verplaatsing en het vernieuwen van de thuishaven van AFC.
Maar uiteindelijk, in juli 2019, werd AFC uit haar ‘lijden’ verlost en werden door alle betrokken partijen de handtekeningen onder de contracten gezet en ging een paar weken later de eerste spade – lees heipaal, omwikkeld met een AFC shirt – al de grond in.
Deze nieuwbouw duurde uiteindelijk tot 4 september 2021 toen preses Ad Westerhof het gloednieuwe complex, wat bestaat uit vijf kunstgrasvelden, een clubhuis/kleedkamergebouw annex tribune en een ondergrondse parkeergarage, officieel mocht openen.
Daarmee is de Amsterdamsche Football Club van 1895, tevens de oudste voetbalclub van onze hoofdstad, voor de komende 25 jaar of meer, volkomen duurzaam en toekomstbestendig.
En dat allemaal op de waarschijnlijk duurste grond van Nederland, en in een wijk van onze hoofdstad, waar normale rijtjeshuizen voor dik een miljoen euro van de hand gaan.
Je zou het bijna als een wonder moeten beschouwen dat al die jarenlange plannen en het bijbehorende gesteggel alsnog hun uitvoering hebben gekregen.

Naam en faam

Het van oorsprong in de zondagcompetitie uitkomende AFC heeft daarin een geweldige naam opgebouwd. Toen de eeuwige ranglijst van de Hoofdklasse werd opgemaakt, bij de start van de Topklasse in 2010, hoefden de Amsterdammers slechts een club voor zich te dulden. Dat is medecompetitie genoot De Treffers. En ook in die zes seizoenen Topklasse die daarna volgden, en waarin de geesten van de zaterdag- en zondagvoetballers nog steeds gescheiden waren, lieten The Reds zoals de club liefkozend door de aanhang ook wel wordt genoemd, zich opnieuw gelden.
De Topklasse werd bereikt door een kampioenschap in 2010 en dat kunstje herhaalden de hoofdstedelingen in 2014 in diezelfde Topklasse.
En ja, een voetbalclub met zoveel naam en faam was het dus ook aan haar stand verplicht om bij de invoering van deze Divisie in 2016 acte de presence te geven. Dat lukte d.m.v een zesde plaats op de ranglijst, wat voldoende was om wederom met alle eliteploegen de strijd aan te gaan binden. Maar toen dus wel met een samensmelting van zaterdag- en zondagclubs.

Klasse komt altijd boven

Het debuut daarin bleek even wennen te zijn voor AFC. Onder leiding van Ton du Chatinier en zijn latere tussentijdse opvolger André Wetzel, moest de ploeg veel moeite doen om niet in gevaar te komen. Maar die moeite was niet tevergeefs, want met een respectievelijke 11de en 12de positie op de eindranglijst werden de twee eerste jaren van de huidige Tweede Divisie toch eigenlijk makkelijk overleefd.
Het herstel tekende zich al af onder interim trainer Wetzel, want onder zijn leiding werd derde periodetitel veroverd. Het was toen al bekend dat Ulrich Landvreugd zijn opvolger zou worden, die in zijn vroege jaren zelf als actief voetballer al had bijgedragen aan de successen van AFC en daarna als oefenmeester flink aan de weg timmerde. Hij bewerkstelligde in die loopbaan al vier promoties met Voorland SC, ASV De Dijk (2x) en Eemdijk.
Het bleek een zeer goed ‘huwelijk’ tussen trainer en club want Landvreugd ging bij zijn debuut in ’18-’19 op het hoogste amateurniveau gelijk aan de haal met de kampioenstitel en werd en passant ook nog benoemd als trainer van het jaar in de Amsterdamse regio.
Het was geen toevalstreffer, want in de twee door corona geteisterde voetbaljaargangen daarna, kwam de klasse van AFC steeds weer bovendrijven. Bij het stilleggen in maart 2020, na 24 gespeelde duels, vond onze gastheer zichzelf terug op de 3de stek met vier punten achterstand op koploper Katwijk en in het ultrakorte daarop seizoen was AFC koploper.

Splinter de Mooij (16) heeft zich na zijn terugkeer al weer flink laten gelden met 7 treffers.

Geen prolongatie

Die draad werd in seizoen ’21-’22 in eerste instantie weer prima opgepikt. Want tot einde maart waren Landvreugd pupillen veelal runner-up achter het ongenaakbare Katwijk. Daar had verandering in kunnen komen toen de gedoodverfde kampioenskandidaat zo links en rechts punten ging verspelen. Maar helaas voor allen die The Reds liefhebben maakte hun favorieten in diezelfde periode ook de nodige misstappen. Daarmee raakte de prolongatie van de titel volledig uit zicht en moest er uiteindelijk genoegen worden genomen met een zesde plek op de ranglijst, De succesvolle coach Landvreugd – ondertussen bij Telstar de opvolger van Mike Snoeij – had toen al aangegeven dat hij AFC zou gaan verlaten voor een avontuur bij een BVO.
Dus moest er voor vorig seizoen een opvolger worden gevonden. Dat werd de jonge Benno Nihom (37), een coach uit eigen gelederen, die al de nodige vlieguren had gemaakt op trainersgebied bij AFC en ook al meer dan 25 jaar lid is van de club.
Het werd net, als bij het debuut van z’n voorganger, zo’n uitermate spannend seizoen voor Nihom en zijn pupillen. Tot twee speeldagen voor het einde van de competitie voerden de hoofdstedelingen de ranglijst aan, iets wat ze zestien keer daarvoor ook al hadden bewerkstelligd. Maar juist de finishing touche ontbrak doordat de laatste twee duels in een gelijkspel eindigden en Katwijk niet zulke misstapjes maakte, waardoor de Oranjehemden de titel prolongeerden. Zelfs de runner-up positie moest AFC, op basis van doelsaldo, laten aan Rijnsburgse Boys. Toen zal de teleurstelling waarschijnlijk groot zijn geweest over de bronzen plak, maar achteraf in perspectief gezien zal de nieuwbakken coach met zijn pupillen best trots zijn op het behaalde resultaat. Want AFC had maar weer eens bewezen een echte topclub te zijn op het hoogste amateurniveau in ons land.

Rug rechten

Maar meedoen om de titel voor AFC lijkt er deze jaargang niet in te zitten, of er moeten voetbalwonderen gebeuren. De start was nog alleszins goed te noemen, want na vier duels stond men tweede. Maar met twee achtereenvolgende uitnederlagen, tegen Quick Boys 0-3 en onze eigen favorieten met dezelfde cijfers, kwam de klad erin en werden er uit tien duels slecht zeven punten gepakt. Gelukkig voor alle AFC-ers rechtte de Nihom brigade daarna wel weer de rug.
Met zestien punten uit de laatste 8 wedstrijden werd er tenminste weer een gemiddelde gehaald wat je van een topclub mag verwachten. Het doelsaldo daarin van 22-11 zegt veel, culminerend vorige week zaterdag met uiterst knappe 2-5 overwinning op en bij suptopper/bekersensatie Quick Boys.
Belangrijk in die laatstgenoemde fase waren de daarin van blessures herstelde Splinter de Mooij en Soufiane Hetli die gezamenlijk 13 van de 22 goals voor hun rekening namen.
Mede vanwege hun terugkeer, en de ook van een gescheurde kruisband herstelde erkend topschutter Marciano Mengerink (voorheen Katwijk en TEC) die alweer twee invalbeurten achter zijn naam heeft staan, mocht die andere goalgetter Raily Ignacio in de winterstop vertrekken naar het noodlijdende Kozakken Boys. En dan zouden we ook nog bijna cultvoetballer Melvin Platje vergeten, die dan wel niet zoveel scoort (2x), maar wel belangrijk is met zijn assists (5x) en de boomlange bekerheld Wessel Been die AFC langs PEC en Volendam schoot en zaterdag in Katwijk ook één treffer voor zijn rekening nam. Dus aan de voorkant zit het wel snor bij de Amsterdammers die op de top drie en Jong Almere na, de beste aanvalslinie hebben van de Tweede Divisie.

Op 7 mei 2022 won G.V.V.V. met 0-3 op sportpark Goed Genoeg. Byron Burgering maakte toen de 0-2.

Sportieve revanche

Hoewel er dus voor AFC geen hoofdprijs te winnen valt zal het de ontmoeting met G.V.V.V. niet tegemoet treden als een wedstrijd om des keizers baard. Elk punt in de strijd om zo hoog mogelijk te eindigen is meegenomen en ook zullen ze de ingezette opmars willen bestendigen. Tevens zullen er zeker ook nog sportieve revanche gevoelens meespelen. Want bij de laatste wedstrijd op 23 sept. jl. verloor AFC kansloos op het sportpark Panhuis. Leroy George, Ilias Latif en Quincy Veenhof waren toen met ieder één doelpunt de scherprechters en daar wist AFC geen tegentreffer tegenover te stellen.
In eigen huis zal AFC die omissie nu goed willen maken.

Half dozijn?

Alleen doet zich het bijzondere feit voor dat The Reds al vrij lang geleden op de eigen thuishaven Goed Genoeg met de drie punten aan de haal gingen. De opmars werd vooral buitenshuis behaald door vijf overwinningen op rij tegen respectievelijk ACV, FC Lisse, Jong Almere, Kozakken Boys en Ouick Boys. Thuis werd al zes achtereenvolgende wedstrijden niet gewonnen, drie gelijke spelen en evenzovele nederlagen waren het resultaat. De laatste winstpartij dateert van 1 oktober vorig jaar toen ADO ’20 met 2-0 werd verslagen.
Daaruit zou je mogen concluderen dat er voor onze eigen blauwe brigade zeker kansen liggen om de ongeslagen reeks van vijf wedstrijden te verhogen naar een half dozijn. Die reeks begon bij de laatste wedstrijd van 2023 toen Jong Sparta werd verslagen en eindigde tot nu toe vorige week met het ongelukkige gelijkspel tegen Kon. HFC, waar de winst voor het grijpen leek.
De Vink pupillen zetten eerder in de competitie al zo’n serietje van vijf neer, maar toen waren het drie gelijke spelen en twee overwinningen, tegen nu vier winstpartijen en éen draw.
Je mag dan ook met een gerust hart zeggen dat onze hoofdmacht als herintreder in de Tweede Divisie prima bezig is. Vele aanhangers zouden vooraf hebben getekend voor de nu ingenomen zesde positie op de ranglijst en zouden verguld zijn als dat aan het einde van rit nog steeds zo is. Dat is ook de insteek van de staf en spelers om de ingenomen plek te consolideren en daarbij zou niet verliezen in Amsterdam alweer een bijdrage aan kunnen leveren, maar uiteraard is winst nog meer waardevol.
Topscorer Ilias Latif (8x) liet in de media weten dat zijn ploeg zelfs moet mikken op de vierde plek. Daaraan kan de inwoner van Amsterdam zelf een bijdrage leveren door net als in thuiswedstrijd te scoren, bij deze voor hem zogenaamde thuiswedstrijd, wat overigens over geldig is voor collega Leroy George want hij is ook een hoofdstedeling.
Voorwaarde is dan wel dat Veense defensie de vrij veel scorende thuisploeg moet weten af te stoppen om het vraagteken achter de tussenkop in een punt te laten veranderen.

Deze wedstrijd op sportpark Goed Genoeg, Antonio Vivaldistraat 103, te Amsterdam begint 15.00 uur en staat onder leiding van Dhr. M.G.J. Dogterom uit Sommelsdijk. Zijn assistenten langs de lijn zijn Dhr. M.W.J. Bolwerk en Dhr. N. Oppedijk. De vierde official is Dhr. S. Degirmenci.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Foto’s: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer