Voorbeschouwing // Zware dobber in avondwedstrijd bij runner-up De Treffers

  • Voorbeschouwingen

Onze hoofdmacht reist zaterdagmiddag af naar Groesbeek om aldaar aan het begin van de avond de strijd aan te binden met De Treffers. Dit duel stond eerder op de agenda op 20 jan jl. maar werd toen door winters weer afgelast. Deze roemruchte gastheer is bezig aan een uitstekend seizoen en bezet de tweede plaatst op de ranglijst achter het tot nu toe ongenaakbare Spakenburg.

Onze gastheer is van oorsprong een voetbalclub die de zondag als vaste speeldag had. Maar bij invoering van de divisies in 2016 toen het over en uit was met de scheiding van zaterdag- en zondagclubs, koos De Treffers ervoor om de duels tegen de traditionele zaterdagvoetbalverenigingen – die daarvoor al lang geleden een convenant hadden ondertekend om altijd op die dag te kunnen en mogen spelen – om hun thuiswedstrijden om 18.00 uur te laten beginnen. Dat veel zaterdagvoetliefhebbers daar niet blij mee waren is een understatement, maar ja je moet nu eenmaal concessies doen als jouw club niet op zondag hoeft aan te treden.
En bij de Groesbekers bevalt die aanvangstijd aan het begin van de zaterdagavond hoogstwaarschijnlijk vrij goed want die is sindsdien nooit meer gewijzigd.
Daarom begint De Treffers versus G.V.V.V. ook op het voor ons blauwen ongebruikelijke tijd van 18.00 uur.

Ruim 100 JAAR JONG

Met geboortejaar 1947 is G.V.V.V. na HHC Hardenberg (1954), FC Lisse (1981), Almere City FC (2001) de jongste deelnemer aan deze Tweede Divisie jaargang. De overige veertien mededingers zijn allen aanmerkelijk ouder, waarvan er acht zijn – Sparta, AFC, De Treffers, Excelsior Maassluis, Kon. HFC, Quick Boys, ADO ’20 en Scheveningen – die al een eeuw, of zelfs ruim meer, bestaansrecht hebben. We kunnen daarom stellen dat deze befaamde Groesbeekse voetbalclub, die op 1 augustus 1919 werd opgericht, dus niet ruim 100 jaar oud, maar dik 100 jaar jong is, want ze timmeren in alle voetbalgeledingen nog steeds volop aan de weg.

LIKKEBAARDEND CV

Voor wat betreft het spelen op het hoogste amateurniveau, gerekend vanaf de begin jaren zeventig van de vorige eeuw, is de Groesbeekse topclub volstrekt uniek te noemen. Want geen enkele andere zondag- of zaterdag voetbalvereniging slaagde erin om in die periode altijd present te zijn op die hoogste trede van de amateurvoetballadder.
Vergelijkbare voetbalbolwerken zoals b.v. Katwijk, Spakenburg, IJsselmeervogels, Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, AFC en onze eigen club haakten een of meerdere keren af om op een later tijdstip weer terug te keren op het hoogste amateurplatform.
Zo niet De Treffers, de van oudsher traditionele zondagclub vertoefde vanaf 1974 tot nu toe, altijd op het hoogste platform en niet zelden zelfs ook nog op de hoogste trede.
Met in totaal vijftien titels, van winnaar van de districtsbeker tot algeheel amateur kampioen van Nederland, heeft de rood-zwarte formatie een likkebaardend lekker cv opgebouwd, waar slechts heel weinig amateurclubs aan kunnen tippen.
Niet vreemd dan ook dat toen de geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal enkele jaren geleden nog strikt gescheiden waren, De Treffers het IJsselmeervogels van het zondagvoetbal werd genoemd vanwege het grossieren in prijzen. Dit wordt nog eens extra benadrukt als je kijkt naar de ranglijsten aller tijden die zijn opgemaakt van 1974 t/m 2010 over de Hoofdklasse en van 2010 t/m 2016 van de Topklasse van de zondagclubs. In die beide lijsten is de rood-zwarte formatie uit Groesbeek de onbetwiste koploper.

Quincy Veenhof was in de oefenwedstrijd op 6 aug. 2022 in ‘t Veen trefzeker met als eindresultaat 2-2.

Niet alle dagen feest

Uiteraard is het ook niet alle dagen feest geweest op sportpark Zuid in Groesbeek, de thuishaven van De Treffers. De laatste titel dateert alweer uit 2010, toen daarmee ook de nieuw opgerichte Topklasse werd bereikt. In zes seizoenen zondag Topklasse behoorde De Treffers, zoals aan haar stand verplicht, bijna altijd tot de top vier. Zo’n vierde stek was in 2016 ruim voldoende om de (hernieuwde) Tweede Divisie te bereiken, waarin de voorheen gescheiden geesten van het zaterdag- en zondagvoetbal werden gemixt.
Het debuut in de Tweede Divisie ging zoals mocht worden verwacht van een topclub, namelijk een vierde stek en het behalen van een periodetitel. Maar daarna kon dat niveau niet kon worden vastgehouden, met als gevolg de plaatsen 13, 11, 9, en in het zeer korte (Covid) seizoen zelfs plaats 18, op de ranglijst in de daarop volgende jaargangen. (Die laatste genoemde positie had uiteraard verder geen consequenties door de Covid maatregelen.) In het seizoen 2021-2022 eindigde De Treffers op een 15de positie en ontsprong daarmee net de dans van de play-offs die onze hoofdmacht uiteindelijk wel nekte.
Al met al niet des De Treffers die veelal gewend waren om bij de subtoppers te behoren of om de ereprijzen te strijden. Er was dus werk aan de winkel voor de beleidsbepalers en de technische commissie om de opgebouwde grote roem niet verder teloor te laten gaan en verdere smetjes op het glanzende blazoen te voorkomen.

Op de weg terug

De ingrepen in de selectie vorig seizoen hadden instant succes, maar dat kwam ook voor een aardig deel op het conto van de in juli 2022 aangetrokken oefenmeester Leeroy Echteld, zo melden zowel interne als externe bronnen. Over de oud-prof van o.a. SC Heerenveen en Heracles en ook huidig assistent-trainer van Jong Oranje was deze quote te lezen in dagblad De Gelderlander bij de analyse van De Treffers over het afgelopen seizoen.

“Die enorme sprong voorwaarts komt voor een groot deel op conto van Leeroy Echteld. De trainer heeft een cultuurswitch bij De Treffers doorgevoerd. Er wordt harder getraind en meer geëist. Zo zijn tegenstanders veelvuldig afgebluft. Op conditie, op tactiek. RKC Waalwijk en SC Cambuur weten hoe dat voelt. Die twee profclubs werden door De Treffers uit de KNVB-beker gekogeld. Nooit eerder slaagde een amateurclub erin twee eredivisionisten uit te schakelen. Het leverde De Treffers voor het eerst in de geschiedenis een ticket op voor de achtste finales van de landelijke cup. Dat De Graafschap te sterk was op De Vijverberg maakte het avontuur niet minder mooi.”

Maar ook in de competitie maakte onze gastheer vorig seizoen indruk. Lang was De Treffers te vinden bij de top drie, maar een flinke dip vorig voorjaar zorgde ervoor dat de titelkansen wegebden. Niettemin was de vijfde stek op de ranglijst hun deel en werden er de meeste punten veroverd (60) in zeven jaargangen Tweede Divisie.
En die ingeslagen weg zet de roemruchte ploeg uit Groesbeek in dit seizoen probleemloos voort. Een aarzelend begin werd vervolgd door een mooie serie van acht ongeslagen wedstrijden met daarin slechts eenmaal een draw. Tot aan de winterstop was het weer een beetje op en af, maar dat resulteerde wel in een derde plek op de ranglijst.
In dit nog relatief verse jaar pakten de Groesbekers de draad weer onverdroten op en volgden vijf overwinningen op rij, die vorige week zaterdag werd onderbroken door een 1-1 gelijkspel thuis tegen Kon. HFC.
Die mooie serie en de runner-up positie krijgt nog extra cachet omdat half januari coach Leeroy Echteld werd weggekaapt door AZ. Door het ontslag van Patrick Jansen in Alkmaar schoof Marten Martens door als hoofdcoach van AZ en kwam zijn functie bij Jong AZ vrij. Daarvoor werd Echteld dus gestrikt en daarom moest De Treffers op zoek naar een nieuwe leidsman. Die werd al heel snel in eigen gelederen gevonden, namelijk assistent Frank van Kouwen (43) die gelijk met Echteld was binnen gekomen. De voormalig prof van Willem II, Eindhoven, VVV en De Graafschap speelde in ’14-’15 ook nog een seizoen voor het vlaggenschip, bleek een zeer snelle en goede leerling van leermeester Echteld, want onder zijn leiding volgde die mooie ongeslagen reeks en de tweede plek. En die positie willen ze zo lang mogelijk vasthouden om weer een nieuwe stap voorwaarts te maken, want strijden om de titel lijkt gezien de sterkte van koploper Spakenburg er niet in te zitten. Want net als G.V.V.V. (4-1) werd De Treffers in en bij Spakenburg in de laatste wedstrijd voor de winterstop kansloos naar huis gestuurd (3-0) en bedraagt de achterstand nu acht punten.

Transfers

In het winterse transferwindow zag De Treffers twee spelers vertrekken naar het noodlijdende Kozakken Boys. Zowel aanvaller Koen Maertzdorf als verdediger Rick Wouters konden beide niet rekenen op veel basisplaatsen en/of invalbeurten en kozen eieren voor hun geld door in Werkendam aan de slag te gaan. Daar stond weer tegenover de komst van doelman Nick Borgman van HHC Hardenberg die de sluitpostenposities completeerde. En ook kon aanvaller Morad el Haddouti aan de selectie kon worden toegevoegd. De linkspoot heeft een verleden bij NEC en RKC, maar kwam vorig seizoen uit voor het gedegradeerde IJsselmeervogels en was sinds het begin van deze competitie jaargang club loos.

Bijna Evenwichtig

Dat onze tegenstrever qua puntenveroveringen zeer goed en evenwichtig bezig is geeft het gemiddelde van ruim twee behaalde punten per duel aan. Met zo’n gemiddelde doe je bijna altijd serieus mee om de hoofdprijs. Maar de huidige koploper Spakenburg behaald momenteel 2,5 punt per wedstrijd en is dus buitenaards.
Ook qua thuis- en uitwedstrijden is er geen verschil voor De Treffers, want uit elf duels op sportpark Zuid werden 23 punten binnen gehengeld, en uit de twaalf op vreemde bodem 26. Met winst op G.V.V.V. wordt dit volledig gelijk getrokken. Het enige wat daarin opvalt is het verschil in doelsaldo: thuis is dat 25-11, uit 22-17.
Dat eerste gegeven zal de Groesbeekse burger moed geven, want het is mogelijk dat hun favorieten de tweede periode kunnen veroveren bij winst met minimaal drie doelpunten verschil in deze inhaalwedstrijd. Dat maakt de tweede periode stand hieronder wel duidelijk.
Want Spakenburg heeft de eerste periode al veroverd – De Treffers was daarin ook runner-up – en doet daarom niet mee om deze troostprijs wat een KNVB bekerronde overslaan als resultaat oplevert.

Jan van Willige moet capituleren op het schot van Willem den Dekker in de heenwedstrijd op 26 augustus vorig jaar.

ZWARE DOBBER

Zoals we al in de titelkop stelden, wordt het voor ‘onze mannen’ een zeer zware dobber om in Groesbeek boven water te blijven. Het doelsaldo van de thuiswedstrijden van De Treffers spreekt daarin al boekdelen als je daar tegenover zet het saldo van de uitwedstrijden van de Vink brigade: 15-18.
Want van het huidige linkerrijtje hebben onze favorieten de minste goals in haar voordeel. Dat kwam helaas dit seizoen al meerdere keren aan het licht. Meermaals werd er uitstekend en snel opgebouwd en onstonden ook de nodige kansen c.q. mogelijkheden, maar dan liet het afronden te wensen over.
Maar goed laten we als blauwen onze zegeningen tellen, beter veel kansen creëren en een laag afrondingspercentage, dan voor helemaal geen, of nauwelijks, gevaar zorgen voor het vijandelijke doel.

RESULTATEN …

Het bekende riedeltje: resultaten uit het verleden enz. enz. is nu ook weer van toepassing, maar geeft wel een indicatie hoe de vlag ervoor staat. De ouwe trouwe volgers van de Veense blauwen weten ongetwijfeld ook dat winnen, of tenminste een puntje pakken in Groesbeek, in het verleden een zeldzaamheid is geweest in wat voor soort wedstrijden dan ook. Want voordat de kemphanen van zaterdagavond tegenover elkaar kwamen te staan in competitieverband hadden ze ook al een lange traditie in het spelen van oefenwedstrijden tegen elkaar, en tweemaal werden ze aan elkaar gekoppeld in de strijd om de KNVB Beker.
Om met dat laatste twee te beginnen: Uit de in totaal 8 oefenduels en 2 bekerwedstrijden wist G.V.V.V. op sportpark Zuid er slechts één te winnen, en eenmaal een gelijkspel te behalen, dus was De Treffers 8x de bovenliggende partij.
In de Tweede Divisie staan er veel minder duels in de annalen, mede omdat de beide uitwedstrijden in de twee Covid seizoenen niet werden gespeeld en vorig seizoen de geesten gescheiden waren. Daarom staan er tot nu toe vier onderlinge duels in de geschiedenisboeken, waarvan de gastheren er drie wonnen en G.V.V.V. één.
Een gelijkspel, zoals in de heenwedstrijd op 26 augustus jl. toen Willem den Dekker (totaal nu 8 goals) de score opende en Barry Maguire voor de 1-1 eindstand zorgde, is dus in Groesbeek nog niet voor gekomen.
Voor zo’n puntendeling zal menig blauwe aanhanger, gezien de voorgeschiedenis, de huidige vorm plus de situatie op de ranglijst, haar of zijn handtekening willen zetten. Of kunnen de pupillen van coach Gery Vink toch voor een verrassing gaan zorgen?
Genoeg ingrediënten voor een mooi en hopelijk spannend inhaalduel.

De wedstrijd op sportpark Zuid, Nijerf 1, 6562 KW te Groesbeek begint om 18.00 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L. van Leeuwen uit Haarlem. Hij zal langs de lijn worden bijgestaan door Dhr. R.D. Reinds en Dhr. L.C. Wessels. Vierde official is Dhr. M.J. Kok.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer