Barry Maguire is de beste speler van seizoen ’23-‘24

  • Het eerste

Na de corona seizoenen en twee jaar achtereen deelname aan de play-offs, waardoor de competitie extra lang duurde, was er afgelopen maandagavond 27 mei eindelijk weer eens tijd voor een traditionele sluitingsceremonie van een net beëindigd en sportief tamelijk succesvol seizoen ’23-’24 voor de hoofdmacht van onze club.

De A-selectie, stafleden, bestuursleden, sponsoren en enkele vrijwilligers kwamen daarin voor de laatste keer van dit seizoen bijeen om o.a. definitief afscheid te nemen van clubicoon Taoufik Adnane en de andere vertrekkende spelers, onderling terug te kijken naar het afgelopen seizoen, en zoals voorheen ook gebruikelijk was bij zo’n slotavond, de prijsuitreiking van het beste spelers klassement wat al sinds jaar en dag wordt georganiseerd door het webredactieteam.
Ook het voorspelspelletje, waarbij alle ruim 50 aanwezigen een gokje mochten wagen hoe de jury de prijzen dit seizoen had verdeeld, was onderdeel van de avond. Kortom een reuze gezellige bijeenkomst onder het genot van, een door Gido van Barneveld gestookt hapje op de BBQ, en een door Cindy en Wessel van de Bovenkamp ingeschonken drankje.
Maar het absolute hoogtepunt van de avond was toch wel de vertoning van de door Youri van Doorn geïnitieerde filmdocu over de laatste voetbaldag van Taoufik Adnane. Die afgelopen zaterdag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat door een filmcamera werd ‘achtervolgd’ om zijn laatste minuten als speler van G.V.V.V. 1 vast te leggen en waarin de captain zijn 374ste officiële en laatste wedstrijd speelde. Tot Taoufik’s grote verrassing was de gehele familie Adnane en zijn schoonfamilie uitgenodigd om op die afscheidsavond aanwezig te zijn.

Welkom

Nadat Rob de Boer als technische manager iedereen hartelijk welkom had geheten, speciaal de heren voetballers die er voor de laatste keer bij waren en alle familie van Taoufik, was er de mogelijkheid om op het terras de nodige hapjes te halen waar de BBQ al stond te gloeien. Daarvan werd gretig gebruik van gemaakt door alle aanwezigen die in de businessruimte de inwendige mens konden versterken.
Nadat alle bordjes waren leeggegeten, en de glaasjes opnieuw waren gevuld, kreeg schrijver dezes de microfoon in handen gedrukt als zelf benoemd voorzitter van de jury van het beste spelers klassement, een traditie binnen G.V.V.V. die al sinds 1988 bestaat, om het voorspelspelletje uit te leggen en in gang te zetten.

Voorspellen

Iedereen mocht namelijk een gokje wagen of gewoon goed te voorspellen wie er als de nummers 1, 2 en 3 in het beste spelers klassement zouden eindigen, van de totaal tien kandidaten. Iedere naam goed in de top drie was goed voor één punt en als je bovendien ook nog de plaats goed voorspelde leverde dat twee bonuspunten op. Als je dus de hele top drie goed had waren maximaal negen punten te verdienen. Om gelijk eindigen te voorkomen moest ook op het formulier het gemiddelde rapportcijfer van de winnaar met twee cijfers achter de komma worden ingevuld. En uiteraard waren hier ook weer een drietal prijsje aan verbonden, in de vorm van sportboeken, beschikbaar gesteld door het webredactieteam.
Na inlevering van de 52 ingevulde formulieren kon ondergetekende aan de slag om deze na te kijken en ging Youri van Doorn achter het spreekgestoelte staan om de filmdocu over Taoufik’s laatste voetbaldag aan te kondigen en te presenteren.
In een beetje een bioscoopachtige setting zagen het ‘lijdend voorwerp’, al zijn familie en de nu voormalige voetbalmaten prachtige vrolijke en emotionele beelden, die in één dag 14 seizoenen in het blauwe tenue voetballen samenvatte.
Na afloop stak Taoufik Adnane zijn dankbaarheid aan de club, familie, trainers en ploeggenoten in het heden en verleden, bepaald niet onder stoelen of banken.

Uitslag voorspelspelletje

Daarna was de beurt weer aan uw schrijver die in de tussentijd al de (gok)formulieren had nagekeken en daaruit de winnaars had geselecteerd. Het was maar goed dat er ook een barragevraag in was opgenomen, want van de 52 ingevulde formulieren bleken er 2 stuks met negen punten op de eerste plaats te zijn geëindigd. En ook om de derde plaats te bepalen was die vraag beslissend. In de barragevraag moest worden aangegeven met welk cijfer de winnaar van het beste spelersklassement zou eindigen, en dit nauwkeurig tot twee cijfers achter de komma.
Die vraag deed uiteindelijk gastheer in het businesshome Etienne Batenburg (0,26 ernaast) net buiten de boot vallen. En dat gold ook voor de ‘grote baas’ Gery Vink die wel alle drie ‘zijn toppers’ goed had, maar twee plekken op de ranglijst had omgedraaid t.o.v. de jury uitslag en dat leverde de coach 5 punten op en ook een vijfde plek bij de voorspellers.

De beste voorspeller bleek uiteindelijk technisch manager Rob de Boer te zijn met in zijn kielzog een andere insider, namelijk fysiotherapeut Mark Doeland. Beiden voorspelden de top drie volledig goed, maar Doeland was wat optimistischer qua eindcijfer (7,88) dan De Boer (7,27). De winnaar behaalde namelijk 6,97 dus was Rob de overall winnaar. Op derde plek belandde het jonge talent van het O23 team – tevens al enkele keren invaller en reservespeler in oefen- en competitieduels bij de hoofdmacht – Giel Slijkhuis. Hij had twee namen goed en ook op de juiste plek gezet en was met zijn voorspelling van het rapportcijfer van de winnaar de drie na beste van alle deelnemers. Twee anderen die niet in de prijzen vielen hadden 6,95 ingevuld, Giel noteerde 7,00 en veroverde daarmee de derde plaats.

Rob de Boer mocht dus als eerste een keuze maken uit de drie sportboeken over Feyenoord, Ajax en Liverpool. De Boer koos voor Liverpool en Mark Doeland was zo beleefd om Giel Slijkhuis voorrang te geven bij de keuze. Ik dacht dat hij koos voor Ajax, maar de twee voorzijdes leken zo op elkaar dat het ook zomaar eens andersom kan zijn geweest. Hoe dan ook deze drie winnaars van het voorspelspel hadden al volledig of gedeeltelijke kennis van de winnaars terwijl de tien kandidaten zelf nog in het ongewisse waren.

Hoe worden de spelers beoordeeld

De spelers worden tijdens de vierendertig competitiewedstrijden beoordeeld door een twaalfkoppige jury, die op een schaal van 1 tot 10 cijfers uitdelen. Daaruit wordt dan een gemiddelde berekend voor iedere wedstrijd. Die worden dan bij elkaar opgeteld en gedeeld door het aantal wedstrijden waarin de desbetreffende speler aan onderstaande voorwaarden heeft voldaan.
De spelers krijgen een rapportcijfer als zij in een wedstrijd minimaal 25 minuten hebben gespeeld, hetzij in de basis of als invaller. Om in aanmerking te komen voor een plaats in het eindklassement moeten de spelers in 2/3 van de vierendertig competitieduels (= naar beneden afgerond 22) een beoordeling hebben ontvangen.
Niet alle juryleden konden bij iedere thuis- en uitwedstrijd aanwezig zijn, maar gemiddeld hebben acht juryleden altijd beoordelingen uitgedeeld, dus al met al kun je daarom stellen dat de beoordelingen behoorlijk evenwichtig is geweest.
Daaruit kwam voort dat er tien gegadigden overbleven voor de drie prijzen, te weten:

Byron Burgering, Tariq Dilrosun, Quiermo Dumay, Mart de Jong, Ilias Latif, Barry Maguire, Genrich Sillé, Justin Spies, Mitch Willems en Jan van Willige.

Ondertussen was iedereen toch wel erg nieuwsgierig geworden naar de einduitslag van de 30ste verkiezing ‘nieuwe stijl’ van dit beste spelers klassement, dus moest het er maar van komen om de uitslag te onthullen en de prijzen, landelijke dinerbonnen t.w. € 25,- 50,- en 75,-, te gaan uitdelen. En de winnaars zijn:

Mart de Jong derde

De winnaar van vorig seizoen lukte het niet om zijn plek te continueren, maar de derde plek is daarom zeker niet minder eervol. In zijn zevende seizoen in het blauwe tenue, want de dynamische en technisch begaafde middenvelder kwam in 2017 over van DTS Ede, herhaalde daarmee zijn debuut seizoen, toen hij ook in het eindklassement de bronzen medaille veroverde. Daarmee kwam de 28-jarige inwoner van Ede dus al driemaal voor op de lijst van winnaars. Mart miste ook slechts één wedstrijd door een schorsing en is altijd een van de eerste spelers die coach Vink op het spelersformulier zet. Vooral in het tweede deel van de competitie scoorde De Jong vele ruime voldoendes en dat bracht hem op deze derde plaats met een 6,54 als eindcijfer.
Wat ook nog iets zegt over Mart’s uitstekende prestaties is dat zijn naam maar liefst 34x voorkwam op de voorspellingen van alle aanwezigen. Hij was na de winnaar de meest genoemde naam van tien de genomineerden.

Mitch Willems tweede

Het is niet de eerste keer dat een nieuwkomer in de selectie met een prijs aan de haal gaat, dat heeft u net hierboven kunnen lezen. Mitch Willems kwam aan het begin van dit seizoen over van IJsselmeervogels waar hij drie seizoenen voor speelde en voordien was hij actief bij KFC Jeugd, AFC O18 en Jong Almere City.
En voor de centrale verdediger waren dit seizoen drie spreekwoorden van toepassing t.w.: De een zijn dood is de ander zijn brood, Geluk bij een ongeluk en Never change a winning team.
Want bij start van de competitie moest de geboren Zaankanter genoegen nemen met inval of reservebeurten. Doordat Pim ten Have geblesseerd raakte en Gery Vink de tactische keuze maakte, na een paar magere resultaten, om Barry Maguire een linie terug te laten spelen kreeg Willems de kans om zijn kunnen te tonen in het hart van de defensie samen met voornoemde routinier. Mitch greep die kans met beide handen aan en die defensieve omzetting ging veelal te koste van Joeri Potjes.
Dit is in een notendop omschreven het debuutseizoen van de winnaar van de tweede prijs. Want op twee duels na scoorde de 25-jarige verdediger allemaal ruime voldoendes en dat bracht hem met een rapportcijfer 6,73 deze eervolle tweede positie.
Voor het slachtoffer van deze coup, Joeri Potjes, is het wellicht troostend om te constateren dat van alle niet genomineerde spelers hij het hoogste gemiddelde scoorde, namelijk 6,64. Dat betekent dat de centrale verdediger er op de momenten dat hij er moest staan, ook echt stond en er nooit met de pet naar heeft gegooid. Een eervolle vermelding is dan ook echt op zijn plaats.

De winnaar is Barry Maguire

Van de in het betaald voetbal gepokt en gemazzelde Barry Maguire, hadden we vorig seizoen al gezien dat hij niet naar het sportpark Panhuis was gekomen om uit te bollen van het profmetier. Nee, ‘onze nummer acht’ ontpopte zich vanaf dag één een zeer gedreven architect op het middenveld en had een zeer grote bijdrage aan de terugkeer naar de Tweede Divisie. Zijn prestatie werd dan ook vorig seizoen beloond met een tweede positie in dit beste spelers klassement.
Dit seizoen werd de geboren Tielenaar na een kwintet wedstrijden omgeturnd tot centrale verdediger en dat bleek, achteraf gezien, de missing link om G.V.V.V. weer op te stoten in de vaart der voetbalvolken op het hoogste amateurniveau. De voormalig jeugdinternational van Oranje en Ierland is nog steeds een rasvoetballer die heel veel plezier haalt uit spelletje en is voor de toeschouwers een genot om te zien. Zelfs de aanhang van de ‘vijandelijke’ clubs hebben vaak lovende woorden over voor het optreden van Maguire.
Vaak op de goede positie bij balverlies om te onderscheppen, en bij balbezit veelal de juiste voortzetting, maar ook zeer slim en sluw in de persoonlijke duels. Barry is met zijn 1,80 mtr. lengte zeker niet de grootste, maar een kopduel verliezen is een zeldzaamheid. Dat is kort en krachtig onze omschrijving van de winnaar van dit klassement.
Van de gehele selectie maakte Maguire ook de meeste minuten, hij miste er slechts 41van de in totaal te behalen 3060. Als je een 6,0 als een voldoende beschouwd noteerde hij slechts één.
Met een eindcijfer van 6,97 was de 34-jarige omgeturnde verdediger ook nog eens de speler die drievoudig winnaar Johan Jansen evenaarde, met dat rapportcijfer.
Dat Barry Maguire de meer dan terechte winnaar is geworden werd ook nog eens onderstreept door de uitslag van het voorspel spelletje. Maar liefst 46x werd zijn naam geschreven bij de top drie, en daarvan zette 31 personen hem op de polepositon.

De uitgebreide felicitaties zijn maandagavond al uitgedeeld aan Barry Maguire, Mitch Willems en Mart de Jong, maar die willen we op deze plaats, namens onze gehele blauwe club, nog graag een keer herhalen.

De totale uitslag van het beste spelersklassement en alle overige statistieken kunt u nog eens op u gemak bekijken door op een van onderstaande linken te klikken, dan opent zich in een nieuw venster een pdf-file.

Als u, als supporter of belangstellende van G.V.V.V. 1, ook eens invloed zou willen uitoefenen op deze ranglijst dan kan dat. Want het webredactieteam kan altijd extra juryleden gebruiken, want we gaan zeker door met deze mooie traditie in het komende seizoen ’24-’25.
Bezoekt u met een zekere regelmaat de thuis- en uitwedstrijden van onze hoofdmacht, het hoeft echt niet elke wedstrijd te zijn, en heeft u interesse om als jurylid te worden ingeschakeld, stuur dan een mailtje naar webredactie@gvvv.nl of schiet een van de redactieleden voor het begin van de competitie, die op 17 augustus a.s. begint, aan.

Tekst namens het webredactieteam: Bas van Capelleveen
Foto’s: Stefan Koops ©

Ander nieuws

Vendel maakt keeperstrio compleet

Het eerste | 14 juni 2024
Lees meer

G.V.V.V. legt met Tremour nieuwe buitenspeler vast

Het eerste | 10 juni 2024
Lees meer

G.V.V.V. weet doelman Elber Evora vast te leggen

Het eerste | 04 juni 2024
Lees meer