Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

  • Voorbeschouwingen

Op deze, door de activiteiten commissie van de club omgedoopte, Super Saturday staan er de nodige lekkere ‘voorafjes’ en heerlijke ‘toetjes’ op het programma. Maar de ‘hoofdmaaltijd’ is de laatste competitie wedstrijd van seizoen ’23-’24. Daarin ontvangt onze hoofdmacht Jong Sparta en wordt er tevens afscheid genomen van clubicoon Taoufik Adnane die gaat stoppen, en Byron Burgering die zijn voetbaldroom gaat najagen bij FC Den Bosch.

Consistent beleid

Toen onze bobo’s in Zeist bij de hernieuwde invoering van de Tweede Divisie in 2016 in al hun wijsheid besloten dat er beloftenteams van bvo’s daaraan toegevoegd moesten worden, was Sparta een van de eersten die van de gelegenheid gebruik maakten om een talententeam daarvoor in te schrijven. En wat iedere amateurvoetballiefhebber daar toen ook van vond, en nog steeds vindt, is Sparta wel de bvo die daarin een consistent beleid voerde, want zij zijn met hun beloftenteam de enige die in alle acht jaargangen vertegenwoordigd waren, en nog steeds zijn. Die aanwezigheid resulteerde in een respectievelijke zevende, elfde, twaalfde, elfde, vijftiende, vijfde en tiende eindpositie in de ranglijsten. Daarmee bewezen de jonge Spartanen, in tegenstelling tot hun bloedbroeders van andere bvo’s, veel meer te zijn dan een eendagsvlieg.
Dat Jong AZ in het allereerste seizoen via het kampioenschap promoveerde was logisch, maar FC Twente, Vitesse, FC Volendam en Almere City FC trokken hun team terug uit deze competitie en/of degradeerden. Laatstgenoemde club keerde dit seizoen weer terug ten kostte van FC Volendam.
Dus wat dat betreft alle eer aan de Spartanen en het gevoerde beleid en de uitvoering daarvan.

Veel wisselingen van de wacht

Dat er veel spelerswisselingen zijn in zo’n beloftenteam is inherent aan de doelstelling. Echte talenten krijgen de kans in de A-selectie en/of verkassen daarna. Sven Mijnans (AZ), Maduka Okoye (Udinese), Jerrel Hak (Beerschot), Mohammed Tahiri (Telstar, volgend seizoen vv Katwijk) en Emanuel Emegha (RC Strasbourg) zijn daar de levende voorbeelden van. En van de huidige selectie zien we met een zekere regelmaat namen verschijnen op het wedstrijdformulier als het ‘grote’ Sparta haar wedstrijden in de Eredivisie afwerkt.
Of als de leeftijd van 23 gepasseerd is, en ze niet meer speelgerechtigd zijn voor Jong Sparta en niet doorstromen naar het vlaggenschip, zoeken ze hun voetbalheil elders. Ook gebeurt dat tussentijds natuurlijk met spelers die het niet redden om de hoofdmacht te halen. Eerste- Tweede- en Derde Divisie verenigingen plukken dan de vruchten van het opleidingstraject dat ze hebben doorlopen in Rotterdam.
Enkele voorbeelden daarvan zijn: onze eigen Tariq Dilrosun die vorig seizoen overkwam uit Rotjeknor, en ook onze rode buren hebben een voormalig Spartaan in de gelederen namelijk Mohamed el Kharbachi. Ook afgelopen zaterdag zagen we bij Quick Boys Jason Meerstadt acteren en ook nog scoren en een assist geven bij de 4-1 nederlaag. Gaultiér Overman speelt sinds begin van dit seizoen bij Excelsior Maassluis, en in de oefenwedstrijd tegen IJsselmeervogels eerder dit seizoen was ook voormalig Spartaan Marouane Afaker present.
Voornoemde spelers geven voldoende inzicht dat het er bij een bvo dynamisch aan toe gaat met gaan en komen en vice versa, zeker en vooral bij de samenstelling van een beloftenteam.
En dat geldt ook gedurende het seizoen, een tegenstander van Jong Sparta kan bijna onmogelijk op de hoogte zijn welke spelers hun opwachting komen maken. Er is meestal wel een zekere basis, maar deze wordt afgeroomd door spelers die bij Sparta 1 moeten opdraven en dan worden aangevuld door JO19/JO18 spelers die selectie van Jeff Stans weer compleet maken.
Even ter vergelijking: Coach Stans gebruikte in de 33 tot nu toe gespeelde duels in totaal maar liefst 33 spelers die in actie kwamen, Gery Vink deed het met 23 verschillende namen.

Trainersopleiding instituut

Meer bijzonder dan voornoemde spelerswisselingen is het feit, dat zolang Jong Sparta in de Tweede Divisie speelt, ook evenzovele verschillende hoofdtrainers voor de talentengroep stonden. Begonnen werd met Ole Tobiasen, die na één seizoen het dirigeerstokje overdroeg aan Frank van Kempen. Die op zijn beurt werd opgevolgd door Jeroen Rijsdijk die daarvoor met Excelsior Maassluis flink aan de weg had getimmerd. Toen Rijsdijk de lokroep van Almere City FC niet kon weerstaan werd Nourdin Boukhari, die in zijn actieve voetloopbaan ca. 120 duels voor de hoofdmacht van de ‘Kasteelheren’ had gespeeld, en al eerder assistent- en spitsentrainer was, de logische nieuwe keuzeheer. Boukhari werd In de rug gesteund door Nico Jalink, een ex-prof met bijna 500 duels, waarvan 130 voor Sparta, betaald voetbal op z’n cv.
Boukhari maakte een stapje omhoog in de hiërarchie en werd assistent van, eerst Henk Fraser, toen Maurice Steijn, en is nu assistent van hoofdcoach Jeroen Rijsdijk. Dit gaf Sparta de mogelijkheid de tweede assistent-trainer Geert Arend Roorda, voormalig profspeler bij Heerenveen, Excelsior Rotterdam, NEC en Sparta, door te schuiven als hoofdverantwoordelijke voor het beloftenteam. Jalink werd toen ook weer assistent. Maar aan het begin van dit seizoen scheiden de wegen van Roorda (nu assistent van Henk Fraser bij RKC Waalwijk) en Sparta zich, en kwam de weg vrij voor Jeff Stans die ondersteund wordt door o.a. Toni Varela, voormalig prof bij ook Sparta en stadgenoot Excelsior. Dus niet alleen het opleiden van spelers, maar ook van trainers lijkt een duidelijke visie te zijn van de oudste betaald voetbalclub van Nederland.

Prima leerlingen

De start van de debuterende coach Stans en zijn jonge manschappen begon stroef met vier nederlagen op rij. Maar daarna ontworstelde de ploeg zich een beetje uit de malaise en werd de eerste competitiehelft afgesloten op een dertiende positie door 20 punten uit zeventien duels. De jonge Spartanen bleken prima leerlingen die het snel oppakten, want als je nu een ranglijst maakt over het tweede deel van deze competitie jaargang dan nemen ze daarin een vierde plek in zoals hieronder te zien is.
Even ter vergelijking:
Uit de eerste 17 duels pakten ‘onze jongens’ 26 punten en daarmee stonden ze op de 8ste positie. De tweede helft is, met de laatste wedstrijd onderlinge strijd nog te gaan, al een ietsje beter, want G.V.V.V. bevindt zich pal onder Jong Sparta met een puntje achterstand.

Stand van de tweede competitiehelft ’23-24.

Droomscenario?

Maar bovenstaand ranglijstje is van nul en generlei waarde, het gaat immers over 34 duels als de definitieve eindstand wordt opgemaakt. En daarin is duidelijk dat gastheer G.V.V.V. op zesde plek, met vijf punten voorsprong op Jong Sparta die daar net onder staan, die positie niet meer kwijt kan raken. Het enige streven voor aanvoerder Taoufik Adnane c.s, die zijn allerlaatste minuten gaat maken voordat hij de voetbalschoenen definitief in de wilgen gaat hangen, is om dat slokakkoord mooi te laten klinken door middel van winst. En dan zal er afgewacht moeten worden wat de huidige nummer vijf AFC heeft gedaan in de thuiswedstrijd tegen degradatie kandidaat FC Lisse. Als de Amsterdammers daarin punten verspelen zou er een droomscenario uitkomen, want dan stijgt G.V.V.V. nog een plaatsje op de ranglijst en worden de twee nederlagen op rij tegen respectievelijk Spakenburg en Quick Boys mooi weggepoetst.
Maar ook zou een overwinning betekenen dat onze favorieten weer een vinkje kunnen zetten bij een zogenaamde angstgegner in thuiswedstrijden. Want tegen Jong Sparta werden er op het Panhuis tot op heden vier duels gespeeld – de beide geplande ontmoetingen in de corona seizoenen in Veenendaal gingen niet door – waarin eenmaal de punten werden gedeeld en driemaal verloren.
Dus Jong Sparta is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Bovendien zijn de jongelingen van coach Stans in een strijd met die andere jong ploeg, Almere City FC, verwikkeld om het ook volgend seizoen in deze divisie te mogen uitkomen. Daarvoor moeten zij bij de eerste negen eindigen op de ranglijst en hun jonge concurrenten voorblijven. Dat is nu het geval met twee punten voorsprong op de Flevolanders die zaterdag bij Kon. HFC op bezoek gaan.
Daarom zal Jong Sparta er ook alles aan gelegen zijn om hun ongeslagen status in Veenendaal intact te houden en zo ook op zeker het volgend seizoen zich tweededivisionist te mogen noemen.
Kortom ook de laatste wedstrijd van dit seizoen op deze Super Saturday kent nog de nodige belangen en spanning.

Tweemaal Taoufik Adnane, met achter en naast hem zijn lijfspreuk.

Afscheid

De altijd kwieke en energieke activiteiten commissie van G.V.V.V. heeft ongetwijfeld een mooi afscheid bedacht van clubicoon en aanvoerder Taoufik Adnane. De immer goedlachse en altijd met veel inzet spelende 38-jarige vleugelverdediger speelde over twee perioden in totaal maar liefst 14 seizoenen in het prachtige blauwe tenue van de hoofdmacht van G.V.V.V. Daarin kwam Taoufik tot 374 officiële duels, die van komende zaterdag daarbij meegerekend.
Al met al prachtige statistieken en daarom is een groots afscheid ook zeer gepast voor deze blauwe in hart en nieren.
Taoufik Adnane: Bedankt, bedankt, bedankt en nogmaals bedankt voor de onvergetelijke jaren die je alle G.V.V.V.-ers hebt bezorgd als persoonlijkheid, met je liefde voor het spelletje, maar bovenal met je nooit aflatende inzet, ijver en de wil om te winnen.

Ook wordt afscheid genomen van Byron Burgering die onlangs een contract tekende bij FC Den Bosch waarbij de aanvaller zijn droom na kan jagen als voetballer bij een bvo. Maar voordat hij zijn laatste wedstrijd voor G.V.V.V. gaat spelen is eerst nog, door trieste omstandigheden, een uitgestelde huldiging zijn deel. Want op 20 april jl. speelde Burgering in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Noordwijk zijn 100ste officiële duel voor ons vlaggenschip. En bij dat soort mijlpalen horen de felicitaties en een bloemetje van het algemeen bestuur en na afloop een aandenken daaraan uitgereikt door de businessclub Vallei en Rijn.

Jubilaris

Byron Burgering kwam in januari 2022 de gelederen van G.V.V.V. versterken na een kortstondig avontuur in het Poolse profvoetbal. Dat was hard nodig want onze ploeg was toen rode lantaarndrager in de Tweede Divisie. Mede door de inbreng van de pijlsnelle Burgering, zijn 12 goals en 5 assists kon directe degradatie worden ontlopen. Ook in de play-offs droeg Byron zijn steentje bij, maar het was net niet genoeg om afdalen naar de Derde Divisie te voorkomen.
Maar gelukkig volgde sportieve revanche voor hem en al zijn ploegmaten toen vorig seizoen via de nacompetitie alsnog het verloren gegane terrein werd terug veroverd. En ook daarin had de inwoner van Houten een zeer belangrijk aandeel. In 39 duels maakte de vleugelflitser 27 goals en bereidde hij er 12 voor. Dit seizoen stokte zijn productiviteit helaas een beetje (6 goals, incl. KNVB Beker), maar is hij wel weer de onbetwiste koning van de assists, die momenteel in dit seizoen op 11 stuks staan.
Conclusie:
Byron Burgering heeft in tweeënhalf seizoen als G.V.V.V. speler bijna geen enkel duel gemist, en was dus een onmisbare schakel in de ketting waaraan de ploeg zich weer uit het dal omhoog trok tot de huidige subtopper in de Tweede Divisie.

Dus ook Byron Burgering heel erg bedankt voor je getoonde voetbalkunsten, sympathieke en plezierige voorkomen bij onze club.
Namens alle blauwen hopen we van ganser harte dat je droom uitkomt en gaat slagen in de stad van Zoete Lieve Gerritje, en daarbij wensen we jou alle mogelijke succes toe.

De wedstrijd G.V.V.V. – Jong Sparta op sportpark Panhuis begint om 15.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. M. Oosting uit Niekerk, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. G. Jansen en Mevr. M.M. Boer. Vierde official is Mevr. F.M. Hoogendijk.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Voorlopig laatste klassieker op sportpark De Zwaaier voor G.V.V.V.?

Voorbeschouwingen | 01 mei 2024
Lees meer