Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

  • Voorbeschouwingen

In het nu 76-jarige bestaan van G.V.V.V. werd er door de hoofdmacht van onze club veruit het vaakst de degens gekruist met SV Spakenburg in competitieverband. Dus klassieker dan klassiek bestaat niet in onze annalen. Bovendien heeft deze traditierijke wedstrijd dit keer ook een nog zeer speciaal tintje omdat onze gasten volop op kampioenskoers liggen.

Voor de trouwe lezers van deze vooruitblikken zal bovenstaande vaststelling niet als een verrassing in de oren klinken, want dat hebben we al vaker benoemd. Maar voor de gelegenheidsbezoeker zullen we het nog een keer uit de doeken doen.
Gerekend vanaf het seizoen 1960 – 1961 – toen G.V.V.V. door drie kampioenschappen op rij de tweede klasse van de KNVB had bereikt, toen het hoogste zaterdag amateur niveau – tot nu aan toe, zal aanstaande zaterdag wedstrijd nummer 83 gaan plaatsvinden tussen de beide blauwgehemde clubs.
Dit is inclusief de dubbele confrontatie in 1985 in de strijd om het zaterdag landskampioenschap – 3-2 en 2-3 winst voor Spakenburg – en de eenmalige beslissingswedstrijd op 24 mei 2014 in Volendam om de titel in de topklasse, die ook met 2-1 werd gewonnen door onze gasten.
De teller had normaliter nog twee stapjes hoger kunnen staan, maar beide duels op sportpark De Westmaat werden in de twee door coronaperikelen aangetaste jaargangen afgelast.
De verdere top vijf met tegenstanders waartegen de meeste competitieduels zijn gespeeld is als volgt: 2. IJsselmeervogels 72, 3. Kozakken Boys 61, 4. DOVO 58 5. VVOG & Bennekom ieder 48.

Reputatie

Dat de blauwen van sportpark De Westmaat tot de topploegen behoren in de Nederlandse amateur voetbalwereld hoeft eigenlijk nauwelijks betoog. Op de overall ranglijst, die maar liefst 40 seizoenen beslaat, van de eerste-, later herdoopt tot hoofdklasse, staan de Spakenburgers op de derde plek achter buurman IJsselmeervogels en Quick Boys. G.V.V.V. neemt daarop de zevende positie in.
Maar op zo’n zelfde ranglijst opgemaakt na zes jaargangen topklasse is Spakenburg absoluut het beste jongetje van de klas, voor Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg. Onze favorieten staan daarin op de zesde plek.
Gezien deze zeer gerenommeerde reputatie was het dan ook uiterst verrassend en ontiegelijk verwonderlijk dat het voor Spakenburg zo mis ging bij het debuut in de Tweede Divisie in ’16-’17. Directe degradatie werd nog wel ontlopen, maar de nacompetitie niet. En daarin dolf men uiteindelijk het onderspit tegen Rijnsburgse Boys.
Een optater van jewelste voor de gehele club, die vanaf de oprichting in 1931 nog nooit een stap terug hoefde te doen.

Weeffout hersteld

Maar treuren om wat er is gebeurd heeft geen enkele zin, zo nuchter waren allen die de Spakenburger blauwen een warm toe hart dragen wel. Nee, er moesten spijkers met koppen worden geslagen om het verloren gegane terrein z.s.m. terug te veroveren. Dat werd, zo blijkt achteraf gezien, zeer succesvol aangepakt door de verantwoordelijke bobo’s. De selectie kreeg een flinke kwaliteitsinjectie, en wij weten in Veenendaal maar al te goed dat trainer De Wolf werd overgehaald om vanuit de Utrechtse Heuvelrug naar de boorden van het IJsselmeer te verkassen. Die combinatie bleek een gouden greep, alle zullen ook een aantal andere factoren zeker een rol betekenis hebben gespeeld, want vanaf de winterstop stond de De Wolf brigade de koppositie in de Derde Divisie niet meer af en werd dus overtuigend kampioen. Daarmee was de weeffout, of het bedrijfsongevalletje zo u wilt, in een tijdsbestek van een seizoen hersteld en keerde Spakenburg terug op de plaats waar het gezien haar geschiedenis en reputatie thuishoort.
Zo’n zelfde verhaal kan bijna één op één worden ophangen aan G.V.VV., want ook zij keerden na één seizoen Derde Divisie direct weer terug naar het hoogste echelon van het vaderlandse amateurvoetbal. Alleen hadden coach Gery Vink en zijn manschappen daar de omweg van de play-offs voor nodig, maar geen enkele blauwe kniesoor die daar nu nog een punt van maakt.
Met de terugkeer van G.V.V.V. dit seizoen werd de draad dus weer opgepakt voor hopelijk nog veel meer nieuwe blauwe onderonsjes tussen de Spakenburgers en de Veenendalers voor nu en in de toekomst.

Voor Taoufik Adnane wordt het zijn 20ste en tevens laatste competitieduel tegen Spakenburg, want hij gaat zijn voetbalschoenen in de wilgen hangen.

Glans terug

In alle voorgaande Tweede Divisie jaargangen hebben de beide blauwgehemde grootmachten hun gevestigde reputatie uit het verleden nog niet kunnen bestendigen. Getuige hiervan zijn de 11de plaats voor Spakenburg, en de 12de positie voor G.V.V.V. op de overall ranglijst opgemaakt sinds het ontstaan in 2016. Koplopers daarin zijn Katwijk, AFC en HHC Hardenberg.
Voor onze gasten was er geen gevaar om nog een keer te duikelen, maar meedoen in de top was ook een brug te ver. En dus was een middenmoot positie veelal het eindresultaat.
Voor ons eigen vlaggenschip was het bijna telkens een strijd om tot het einde toe het hoofd boven water te houden, wat iedere keer goed ging tot in ’21-’22 alsnog het vege lijf niet gered kon worden via de herkansing. Maar dat is nu gelukkig verleden tijd want SV Spakenburg en G.V.V.V. zijn nu, in dit bijna afgelopen seizoen, bezig om dat gebutste blazoen nadrukkelijk weer een glans terug te geven.

Nieuwe smaakmakers

Onze gasten behoorden vooraf misschien niet tot de torenhoge favorieten om mee te doen in de hoogste regionen gezien hun elfde plaats vorig seizoen in deze Tweede Divisie. Maar de anderzijds geweldige resultaten in de KNVB beker, waarin men vorig seizoen reuzedoder was voor verschillende bvo’s, en pas in de halve finale haar meerdere moest erkennen in de huidige landskampioen PSV, gaf ook wel aan dat de De Graaf manschappen over een meer dan behoorlijke kwaliteit en mentaliteit beschikte. De revenuen uit dat zeer geslaagde bekerseizoen werden deels aangewend om een aantal smaakmakers over te halen om hun voetbalkunsten te komen vertonen op de blauwe zijde van sportpark De Westmaat. En dat blijkt een zeer geslaagde missie te zijn geweest.
Want met de komst van Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman (beide kwamen over vv Katwijk), haalde men de gewenste voetbalkwaliteit, maar ook doelpuntenproductie in huis. Samen zijn deze twee klasbakken tot nu toe goed voor bijna de helft van de 80 gemaakte goals: Azzouti 23 en Suleiman 14.
Daarnaast werden de dynamische middenvelders Tom Noordhoff (FC Lisse), Sam van Huffel (Poolse competitie, daarvoor Kon. HFC) aangetrokken en in de winterstop werd er opnieuw een voormalig kampioen van Katwijk toegevoegd aan de selectie. Want Killian van Mil die na Katwijk in de Deense competitie aan de slag was gegaan en daar z’n draai niet kon vinden, koos op voorspraak van zijn voormalig ploeggenoten om mee te helpen Spakenburg aan haar eerste titel te helpen in de Tweede Divisie.

Indrukwekkend

Daarmee lijken al de puzzelstukjes nu precies op de goede plaats te vallen. Al deze nieuwelingen zijn basisklanten en/of zeer waardevolle invallers geworden in een team wat al nodige sterkhouders kende. Want o.a. Floris van der Linden (ook al 12 treffers), Koos Werkman, Masies Artien, Nick Verhagen, Dwaye Green, Koen Wesdorp, Mark Veenhoven en de koning van de assists in de Tweede Divisie Wilmilio Vink (11 stuks), zijn allen spelers die het klappen van zweep kennen op Tweede Divisie niveau.
Dat alles samen komt nu volledig tot wasdom en in uiting in de geboekte resultaten. Met slechts 20 verliespunten uit 31 duels, en een aansprekend doelsaldo van 80-35 is Spakenburg sinds 7 oktober jl. de trotse koploper. Veelzeggend is ook, dat er serie van 19 ongeslagen wedstrijden – 16x winst en 3x gelijk – achter de naam staat vanaf 16 sept. t/m 2 maart.
Met 73 punten uit 31 duels is Spakenburg ook hard op weg om de recordkampioen uit de Tweede Divisie, dat is nu nog Jong AZ (34 – 76) in ’16-’17, naar de kroon te steken.
Dit alles is ronduit indrukwekkend te noemen en de vraag is dan ook wie De Blauwen van De Westmaat gaat stoppen in de race naar haar eerste titel in de Tweede Divisie en wellicht een record puntenaantal. Dat laatste zal bijzaak zijn voor de mannen van succestrainer Chris de Graaf, maar de beste worden is ondertussen toch wel een beetje een heilig moeten geworden en dus mag de Spakenburger botter niet meer stranden in het zicht van de haven.

Droomscenario

Daarom zal de ploeg van coach Vink dus flinke ‘sturm und drang’ kunnen verwachten van deze opponent die zal worden ondersteund door een grote en fanatieke supportersschare uit Spakenburg. Want als aanvoerder Floris van der Linden c.s. doen wat ze deden in de thuiswedstrijd op 2 december jl., namelijk zeer overtuigend met 4-1 winnen van G.V.V.V., en enig overgebleven concurrent De Treffers zou zaterdagavond thuis tegen Noordwijk punten verspelen, dan is het kampioenschap al binnen.
Dit zou natuurlijk het ideale droomscenario zijn voor onze gasten en daarmee zou gelijk de laatste competitiewedstrijd, uit tegen De Treffers, er een worden van spek en bonen voor de Spakenburgers.

Genrich Sillé en Masies Artien (l.) zullen elkaar vast wel weer tegenkomen.

Beste resultaat ooit?

Zulke scenario’s schrijven is een makkie, maar om die werkelijk waar te maken komt daar veel meer bij kijken in de dagelijkse voetbalpraktijk. Bovendien verwachten alle ‘Veense blauwkousen’ ook dat hun ploeg geen vrijgeleide zal geven om daar aan mee te werken.
Hoewel er voor G.V.V.V. geen officiële prijzen meer op het spel staan, bezit de ploeg en de staf wel over zoveel eerzucht om ten eerste; sportieve revanche te willen nemen voor de nederlaag in Spakenburg, en ten tweede; om het beste resultaat ooit neer te zetten tijdens het zevenjarig verblijf in deze Tweede Divisie. Dat zou betekenen dat de huidige vijfde plek moet worden gehandhaafd of liever nog moet worden verbeterd. Want dat beste resultaat staat nu nog op de zesde plaats in seizoen ’17-’18, in alle andere jaargangen eindigden onze favorieten in de dubbele cijfers, namelijk 10, 10, 13, 12 en 17.
Ook is er nog een leuk statistisch feitje om voor te spelen en na te streven. Want tot nu toe gaf G.V.V.V. aan geen enkele concurrent alle punten cadeau en dat zou bij een nederlaag tegen Spakenburg wel de eerste worden. Alle reden dus om dat te voorkomen en daarmee ook de onderlinge balans een heel ietsje beter aanzien te geven.

In het krijt

Want dat de Veenendalers overall gezien nog steeds flink in het krijt staan bij Spakenburg is een understatement van de eerste orde. Want van de voorgaande 82 onderlinge duels wonnen onze gasten er maar liefst 42, werden 17x de punten gedeeld en dolven ze 23x het onderspit. Ook het doelsaldo van 159-117 is overduidelijk in het voordeel van Spakenburg.
In Veenendaal ogen die cijfers gelukkig heel wat gunstiger voor de gastheren. Want daar staan 14 overwinningen, 9 gelijke spelen en 18 verliespartijen geschreven in de annalen. Opvallend is daarbij nog wel dat het doelsaldo van 68-66 in het voordeel is van Veense blauwen.
Nog een klein beetje houvast kunnen captain Adnane c.s. putten, voor zover dat mogelijk is, uit het feit dat Spakenburg van het huidig aantal van 20 verliespunten, er 15 buitenshuis leed. Dus op vreemde bodem zijn ze toch wat minder ijzersterk dan op de eigen Westmaat.

Spaarpot omkeren

Met de aanstelling van coach Gery Vink (58) op 18 oktober 2021 kreeg deze klassieker zelfs nog een extra dimensie. Want iedere rechtgeaarde zaterdagvoetbalkenner weet dat zijn zoon Wilmilio (30) al sinds medio 2020 speler is van Spakenburg en daarvoor bij TEC, FC Eindhoven en MVV uitkwam. Er zijn sindsdien vier (blauwe)confrontaties geweest tussen Vink senior en junior. Twee in competitieverband en ook twee tijdens sparringpotjes.
Om met dat laatste te beginnen, daarin is Pa nog steeds de ‘baas’. Want een oefenduel in Veenendaal in dec. 2021 eindigde onbeslist (2-2), en in het terug bezoek aan Spakenburg in aug. 2022 stond er 2-5 op het scorebord. Of er toen ook al afspraken waren dat de verliezer een etentje zou gaan betalen weten we niet, maar dat dit tijdens de twee competitieduels wel het geval was is geen geheim. En daarin gaan vader en zoon gelijk op.
G.V.V.V. won de laatste thuiswedstrijd tegen Spakenburg op het Panhuis eind maart 2022 met 4-0, en Spakenburg de heenwedstrijd dit seizoen met 4-1.
De vraag is dan ook wie na dit duel de spaarpot moet omkeren?
En komt er geen winnaar en Spakenburg wordt aan het einde van de rit alsnog kampioen, dan stellen we hierbij voor dat junior alsnog dit dinertje gaat betalen, want zijn ‘oude heer’ heeft met zijn ploeg toch maar mooi concurrent De Treffers vijf punten afgepakt.
We hebben zo’n donkerbruin vermoeden dat de beide Vinken zich in dit voorstel uitstekend kunnen vinden en daar direct hun handtekening onder zouden zetten als dat bewaarheid wordt. En dat is natuurlijk ook zo voor de beide blauwe supportersscharen.
Maar we weten uiteraard ook dat de 22 acteurs helemaal niets kunnen met zo’n idee van als dit, dan dat. Dus zullen ze er gewoon een flink onderling blauw onderonsje van gaan maken en dan wel zien of G.V.V.V. een struikelblok kan zijn, of dat Spakenburg die barrière vakkundig kan gaan omzeilen om daarmee de ingezette kampioenkoers een flinke boost te geven.

Dat het wederom druk zal worden met Veense en Spakenburger aanhangers staat buiten kijf.

Één minuut stilte

Voorafgaande aan de wedstrijd zal één minuut stilte in acht worden genomen en zullen de spelers rouwbanden dragen, dit ter nagedachtenis aan het overlijden vorige week van de vaders van de A-selectie spelers Barry Maguire en Justin Spies.
Daarom is ook de geplande huldiging van Byron Burgering, die zijn 100ste officiële wedstrijd voor G.V.V.V. speelde tegen Noordwijk, op verzoek van de spelers en de staf verschoven naar de laatste thuiswedstrijd op 25 mei tegen Jong Sparta.

De wedstrijd op sportpark Panhuis begint om 14.30 uur en zal onder leiding staan van Dhr. L. van Leeuwen uit Haarlem, die langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. C.R. Veen en Dhr. T.D.C. Beemsterboer. Vierde official is Dhr. M. Oosting.

Opwarmer

Voor de echte voetbalfanaten staat er als opwarmer voor dit duel nog een heuse Veense derby op het programma. Want om 11.30 uur trappen G.V.V.V. O23 en V.R.C. O23 hun onderlinge duel af in de Derde Divisie G, en daar staat nog wel het een en ander op het spel. Want beide teams zijn nog in de race voor het kampioenschap en daarmee promotie naar een divisie hoger zoals uit onderstaande tussenstand blijkt.

De jongemannen van trainer Anass Lakhal zullen dus hun beste beentje voor moeten zetten om met nog drie duels te gaan in eerste instantie de talenten van zusterclub V.R.C. te verslaan om zo in de race te blijven. Kortom een spannende plaatselijke derby waarbij ‘onze jongens’ alle steun kunnen gebruiken.
Dus een oproep aan alle blauwen kom G.V.V.V. O23 aanmoedigen!!!

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

Voorbeschouwingen | 16 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Voorlopig laatste klassieker op sportpark De Zwaaier voor G.V.V.V.?

Voorbeschouwingen | 01 mei 2024
Lees meer