Voorbeschouwing // Op bezoek bij ultieme angstgegner Quick Boys

  • Voorbeschouwingen

De laatste uitwedstrijd van seizoen ’23-’24 gaat plaatsvinden, op volgens velen, het mooiste amateurstadion van Nederland, genaamd Nieuw Zuid en het domicilie van Quick Boys. Het in de duinpan gelegen hoofdveld, met daaromheen o.a. de Dirk Kuyt tribune, is zeker een schitterend complex, maar helaas heeft onze hoofdmacht daar door de loop der jaren heen ook een flink complex, lees obsessie, aan over gehouden.

Die vaststelling vergt natuurlijk enige uitleg.
Sinds G.V.V.V. 1 in het seizoen ’48-’49 begon met het voetballen in competitieverband tot nu aan toe, speelde men tegen 190 verschillende tegenstanders. Tegen 100 daarvan kwam men meer dan driemaal uit in thuis- en uitwedstrijden, tegen de overige 90 minder, en die laten we dan ook buiten beschouwing omdat dat geen goede graadmeter is met zo weinig onderlinge duels. Wat willen we dan meten?
Nu, de behaalde resultaten buitenhuis tegen die 100 verschillende voetbalclubs. En als we dat dan allemaal op een rijtje zetten, dan blijkt dat ons vlaggenschip tegen twee van die honderd in uitwedstrijden nog nooit gewonnen heeft.
De eerste is huidig tweedeklasser RCL en daartegen werden in een ver verleden in totaal viermaal de degens mee gekruist. In Leiderdorp, waar die club gehuisvest is, werd driemaal gelijk gespeeld en eenmaal verloren. Maar het kan nog veel erger.

En de goede lezer voelt het al aankomen, dat is namelijk de aanstaande gastheer Quick Boys.
De beide gerenommeerde zaterdagvoetbal grootmachten voetbalden op sportpark Nieuw Zuid gerekend vanaf ’63-’64 in de toenmalige 2de klasse, toen het hoogste amateurniveau, tot heden 14 onderlinge potjes tegen elkaar. En daarin waren de Kwie Boois, zoals de club in het Katwijks dialect wordt genoemd, maar liefst elfmaal de bovenliggende partij en de overige drie eindigden onbeslist. Ook werd er viermaal tegen elkaar geoefend in de bad- en vissersplaats, en die onderlinge duels liepen uit op tweemaal winst voor de thuisploeg en eenzelfde aantal gelijke spelen.
Dit betekent dus dat ons vlaggenschip er nog nooit in is geslaagd om te winnen op dat prachtige sportpark in Katwijk en dat de kop en de inleiding geen loze kreten zijn. En daarom heeft Quick Boys een dusdanig positief trackrecord tegen onze ploeg waar geen enkele andere tegenstander in de 76-jarige geschiedenis van G.V.V.V. aan kan tippen.

Voetbalbolwerk Katwijk 

Met de promotie van Quick Boys in 2019, dat zich d.m.v. een periodetitel in de Derde Divisie en daarna via de nacompetitie over de ruggen van O.S.S. ’20 en VVSB een weg omhoog baande naar de Tweede Divisie, mag de gemeente Katwijk zich zonder enige twijfel het amateurvoetbalbolwerk van Nederland noemen.
Waar Bunschoten-Spakenburg, Groesbeek enkele jaren geleden, en in een wat verder verleden onze eigen woonplaats Veenendaal zich nog enigszins konden meten, met ook twee voetbalclubs op de hoogste sport van de voetballadder, maakten onze gasheren met die promotie er zelfs een trio van.
Want naast v.v. Katwijk is ook Rijnsburgse Boys afkomstig uit deze gemeente. Sinds 2006 is het dorp Rijnsburg ingelijfd bij Katwijk en staat het inwoneraantal op totaal ca. 67.000. Een beetje hetzelfde als Veenendaal, maar dus wel met drie tweededivisionisten, en dan ook nog FC Rijnvogels dat een verdieping lager uitkomt. Daar kan geen enkele andere gemeente in Nederland aan tippen.

Quick Boys is weer thuis

De Katwijkse Voetbal Vereniging Quick Boys, zoals de naam officieel luidt, vierde op 1 februari 2020 haar honderdste verjaardag en heeft dus een dik geschiedenisboek vol verhalen. Natuurlijk beslaat een deel daarvan uit vertellingen voor louter de insiders, maar een veel groter part zal bestaan uit de successen die het vlaggenschip van de ruime eeuweling boekte. En dat is geen gering lijstje in de toch al rijke historie van de club.
Want sinds 1941 werden op het hoogste (zaterdag)niveau maar liefst eenentwintig afdelingskampioenschappen in de wacht gesleept. Gevolgd door twaalf landskampioenschappen bij de zaterdagamateurs en twee algehele landstitels.
Het laatste trio grote prijzen, met als absolute bekroning het landskampioenschap, werd in 2004 ten koste van DOVO en SC Genemuiden, en daarna zondagkampioen HSC ’21 bijgeschreven. Quick Boys speelde daarna zeker nog wel een rol van betekenis, maar hoofdprijzen zaten er niet meer in.
En zeker niet toen het er op aan kwam, met de invoering van de Topklasse in 2010, liep de opgebouwde roem en reputatie toch wel een flinke kras op. Een twaalfde positie was dik onvoldoende voor promotie.
Sindsdien is het zuchten, smachten en afzien geweest, zoals de voorzitter van de vereniging en de preses van de supportersclub in een eerdere editie van de presentatiegids al eens lieten optekenen. Negen lange jaren duurde het hopen en verlangen van de 2700 leden, en het veelvoud aan sympathisanten van de club, voordat er weer uitbundig gejuicht kon en mocht worden.
Op 8 juni 2019 gingen alle emoties los op het schitterende sportpark Nieuw Zuid toen Dennis Kaars in minuut 106 de bevrijdende treffer scoorde tegen VVSB, waardoor zijn ploeg promoveerde naar, en de buren uit Noordwijkerhout het loodje legde in, de Tweede Divisie.
Met voornoemde erelijst en alle vergaarde roem voelde dat ongetwijfeld weer als thuiskomen voor de ‘blauwwitte narren’ – een andere bijnaam – uit Katwijk en was dat tevens alvast een schitterend cadeau van en voor de gehele vereniging vanwege het eeuwfeest.

Justin Spies kijkt toe bij een duel van Mats Grotenbreg.

Van Assink naar Grünholz

Dat succes straalde natuurlijk ook af op trainer Erik Assink, want hij was het die de rust in de tent bewaarde toen er wat dipjes en haperingen gedurende het seizoen ontstonden, in zijn eerste en tevens laatste seizoen op Nieuw Zuid. Hij was de juiste man op de juiste tijd en plaats zo concludeerden de beleidsbepalers bij Quick Boys achteraf.
Gezondheids en privé beslommeringen stonden een langer verblijf van de voormalig coach van G.V.V.V. in de weg, maar desondanks genoot de inwoner van Almere met volle teugen van zijn instant en eenmalig succes bij een van de grootste en bekendste amateurclubs van Nederland. Assink (66) ging bij tweedeklassser Veensche Boys aan de slag, alwaar hij onlangs na vijf seizoenen in Nijkerkerveen, zijn definitieve afscheid aankondigde als trainer en dat afgelopen zaterdag in stijl bekroonde met een titel en promotie naar de eerste klasse.
Maar al snel nadat het vertrek van Assink bekend werd vond Quick Boys in de persoon van Edwin Grünholz een opvolger. De voormalig zaalvoetbalinternational en profspeler bij ADO, Roda JC en RBC had als trainer al de nodige ervaring opgedaan bij Haaglandia, GDA, ADO (O19) en de laatste vier jaar bij Westlandia, die hij van de Hoofdklasse naar de Derde Divisie bracht.
Hoewel de geboren Hagenaar een liefhebber is van fris en aanvallend voetbal, was het begrijpelijk dat het niet de eerste prioriteit was om dat bij het keurkorps er in te slijpen. Het zou een mooie bijkomstigheid zijn als dat wel zou lukken, maar de belangrijkste doelstelling van de clubleiding was bij de terugkeer in het walhalla: Handhaven!!
Dit lukte de debuterende trainer in zijn eerste seizoen krap aan, Quick Boys eindigde precies boven de gevaarlijke streep in het door Covid ‘19 na 24 duels onderbroken seizoen.
Daarna zou er doorgebouwd moeten worden naar meer en beter.

Verder bouwen

Het voorgenomen verder bouwen werd opnieuw wreed verstoord door het vermaledijde virus, maar de start in ’20-‘21was niettemin veelbelovend, want uit zes gespeelde duels werden 12 punten in de tas gestoken en daarmee bevond Quick Boys zich op de vierde stek.
De Grünholz brigade leek dat in zijn eerste volledige seizoen prima door te trekken, want half april 2022 bevond Quick Boys zich op de vijfde stek in een groepje van vijf subtoppers achter de ongenaakbare plaatsgenoot vv Katwijk, en was de runner up positie zeker bereikbaar.
Maar helaas volgde er een enorme terugval in de sportieve prestaties, want van de laatste negen duels werd er slechts één gewonnen en daarom duikelden de Kattukkers naar eindpositie twaalf in het seizoen dat G.V.V.V. een stapje terug moest doen.
Dat paard mocht en zou de Nieuw Zuid bewoners geen tweede keer slaan zo was de intentie waarmee vorig seizoen werd begonnen. Dat gebeurde tot groot genoegen van de grote en fanatieke aanhang ook niet. Men reikte in het begin van de competitie zelfs nog tot de top van de ranglijst, maar dat kon niet worden gestabiliseerd en daardoor eindigde onze gastheren uiteindelijk op plaats zes. Daarmee was wel een begin gemaakt om van daaruit door te bouwen naar de topploeg die Quick Boys in het verleden was.

Progressie voortgezet

Al vroeg in dat seizoen werd door de TC besloten dat het voor Grünholz zijn laatste kunstje was in Katwijk, de trainer had zelf ook ambities om in het betaalde voetbal aan de slag te gaan, dus werd het een aangekondigd tweezijdig respectvol afscheid. Ondertussen heeft de Hagenaar de trainersperikelen bij Kozakken Boys opgelost door als opvolger van Calderwood bij de Werkendammers in te stappen, wat helaas voor hem en de club weinig succes heeft opgeleverd.
Ruim een week later na die aankondiging maakte diezelfde TC bekend dat Thomas Duivenvoorden (37) de opvolger van Grünholz zou worden voor de komende twee seizoenen. Ondanks zijn relatief jonge leeftijd is de inwoner van Voorhout al twintig jaar actief als oefenmeester, en wij als Veense blauwen kennen hem natuurlijk van zijn vorige club FC Rijnvogels, dat vorig seizoen zeer knap debuteerde in de Derde Divisie met een vierde plek. Dat was te danken aan het kampioenschap in de Hoofdklasse dat ook onder leiding van Van Duivenvoorden werd behaald. Tevens weten we dat die oefenmeester met ‘zijn’ FC Rijnvogels in de voorlaatste competitiewedstrijd G.V.V.V. de laatste kans ontnam om nog een (heel kleine) kans te maken op het kampioenschap, door in Veenendaal met 1-2 te winnen, waardoor ACV verzekerd was van de titel.

Voorlopig heeft de debuterende leidsman van Quick Boys zijn vooruitgesnelde roem al meer dan aardig waargemaakt. Want met zijn nieuwe team volbracht hij een aantal stunts tegen bvo’s in de KNVB Beker. Tevens zou het behouden van de nu ingenomen eervolle derde plaats in de eindrangschikking dit seizoen weer een stap voorwaarts zijn in de progressie die de clubleiding voorstaat om Quick Boys weer voor een langere tijd een echte topploeg te laten zijn.
De uitstekende prestaties van coach Duivenvoorden met zijn selectie leverde hem vorige week de titel op van ‘Beste Trainer van West 2’, die werd uitgedeeld door vakgenoten op het VVON Congres.
Die gewonnen eretitel is vanaf deze plaats zeker een hartelijke felicitatie waard.

Referee Robin Vereijken toont keeper Jan van Willige een rode kaart.

Dipje wegpoetsen

Normaliter zou een wedstrijd op de voorlaatste speeldag die gaat tussen de nummer drie en vijf, en waarbij de kampioen al bekend is, er een zijn om des keizers baard ofwel van nul en generlei waarde. Maar de thuisploeg heeft toch nog een groter doel voor ogen, namelijk hun grote plaatsgenoot en tweevoudig kampioen vv Katwijk ditmaal af te troeven op de ranglijst. Wat dat is een dingetje wat al heel lang niet meer is voorgekomen en nu die kans bestaat willen ze die met beide handen aangrijpen. Ook doet Quick Boys nog mee in de strijd om de derde periode. Het winnen daarvan betekent de eerste ronde overslaan in het komende KNVB Beker toernooi, waarin de club afgelopen seizoen dus zoveel furore maakte. En dat smaakt uiteraard naar meer. Hoewel ‘Kwie Boois’ alleszins stabiel presteerde in het bijna afgelopen seizoen, ze laveerden bijna continu tussen plek twee en vier, kwam er een dipje in de resultaten in het laatste kwartet duels. Drie gelijke spelen (Noordwijk 0-0, Kozakken Boys 1-1 en Jong Sparta 2-2) en een forse nederlaag (5-1) tegen kampioen Spakenburg staan daarin genoteerd. Dus een overwinning, zeker voor de ogen van de eigen fanatieke en grote aanhang, is meer dan welkom. En waar kun je dat dan beter tegen doen dan tegen een opponent die niet weet wat winnen is op sportpark Nieuw Zuid?

Kunnen de bordjes worden verhangen?

Vooropgesteld, G.V.V.V. heeft een meer dan prima seizoen gedraaid als herintreder. Want met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zou bijna iedere blauwe aanhanger voorafgaande aan deze competitie jaargang blindelings hebben getekend als daarmee een plaats in subtop de garantie was. Maar nu de selectie van coach Gery Vink dat helemaal op eigen kracht en inzet heeft afgedwongen, want papieren garanties tellen nu eenmaal niet bij het spelletje, is er nog steeds de wil en drang om in de laatste twee wedstrijden die subtop plaats te handhaven of heel misschien nog wel te verbeteren. Dus daarom is deze ontmoeting voor Veenendalers er een die zeker nog het beste uit hen naar boven wil halen om te strijden voor de punten.
De beste motivatie daarvoor kan worden gehaald uit de inleidende alinea en de laatste zin uit de voorgaande. Want dat G.V.V.V. er op uit zal zijn om de letterlijke en figuurlijk bordjes te verhangen op Nieuw Zuid mag volkomen duidelijk zijn met zo’n negatief trackrecord.
Ook een factor die mee zal spelen is sportieve revanche voor de 0-1 thuisnederlaag op 9 december vorig jaar. Want toen was het een redelijk gelijkwaardig duel waarin de kansen voor beide teams schaars waren, maar waarin topschutter Niek Broekhuizen (15 goals) – evenals ploegmaat Sem van Duijn die hetzelfde aantal achter zijn naam heeft staan – uiteindelijk het goudhaantje was. Minimaal een punt over houden aan deze uitwedstrijd, maar veel liever nog winnen natuurlijk, zou tevens betekenen dat alleen kampioen Spakenburg er in slaagde om dit seizoen alle punten af te pakken.
Maar dan moeten captain Taoufik Adnane c.s. wel iets meer geluk hebben dan bij de laatste ontmoeting in Katwijk die plaats vond op 21 mei 2022. Want toen werd goalie Van Willige na een kwartier al met een rode kaart het veld afgestuurd en konden de tien overgebleven blauwen het niet bolwerken. Van Kleef en Kachati bepaalden toen net voor rust de 2-0 eindstand.

Het nostalgische analoge scorebord op sportpark Nieuw Zuid.

Quick Boys – G.V.V.V. begint komende zaterdagmiddag om 15.30 uur op het sportpark Nieuw Zuid, Laan van Nieuw Zuid 2225 SE te Katwijk en zal onder leiding staan van Dhr. N.B. Smit uit Huizen. Hij zal langs de lijn zal worden geassisteerd door Dhr. H.M. Kucukerbir en Dhr. J. van der Waaij. Vierde official is Dhr. M. Wever.

Tekst: GVVV.nl/Bas van Capelleveen
Fotografie: © Stefan Koops

Ander nieuws

Voorbeschouwing // Compleet menu op de laatste speeldag van jaargang ’23-‘24

Voorbeschouwingen | 22 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Kan G.V.V.V. een struikelblok worden in de kampioenskoers van Spakenburg?

Voorbeschouwingen | 08 mei 2024
Lees meer

Voorbeschouwing // Voorlopig laatste klassieker op sportpark De Zwaaier voor G.V.V.V.?

Voorbeschouwingen | 01 mei 2024
Lees meer