Kwartfinale beker bereikt na thriller

28 februari 2016

Zaterdag 27 februari stond de bekerwedstrijd (achtste finale) tegen DESTO uit Utrecht op het programma. Velen konden zich nog de verloren strafschoppenserie (vorig seizoen, ook tegen DESTO) herinneren. Met dat in het achterhoofd werden veel strafschoppen geoefend op de trainingen in de aanloop naar deze bekerwedstrijd. 

Voorafgaande aan de wedstrijd werd Berto Smit, één van onze sponsors, nog (letterlijk en figuurlijk) in het zonnetje gezet en werden de nodige foto’s gemaakt. Het was zaterdag ook nog een speciale dag want Ivo was met 11 speelsters van de D-pupillen leveranciers van ‘het elftal van de week’. Hand in hand gingen de D-pupillen met de speelsters van de DAMES 1 het veld op om zich te presenteren aan het aanwezige publiek wat in zekere getale was gekomen om de sportieve verrichtingen van ‘het Eerste’ gade te slaan. Nadat Eva Tijman de ‘aftrap’ had genomen en bijna scoorde tegen DESTO, kon met de officiële wedstrijd begonnen worden. Opnieuw met een strijdplan om de tegenstander direct onder druk te zetten werd er even na half twee afgetrapt.


sponsor Berto Smit ontvangt, als dank voor zijn bijdrage, een prachtige bos bloemen.

De eerste tien minuten was het duidelijk aftasten waarbij G.V.V.V. toch iets beter uit de startblokken kwam dan DESTO. Toch had de wedstrijd een duidelijk bekerkarakter waarbij onrust, onzekerheid en veel balverlies van beide kanten niet van de lucht waren. Op een zeker moment leidde Jolien een goede aanval in. Met ruimte op rechts kon ze met bal richting vijandelijk doel opstomen en een prima voorzet afleveren die door Soraya afgerond werd. 1-0 voor G.V.V.V. en op dit moment geen strafschoppenserie in zicht. Nadat de 1-0 gescoord was verzuimden we om door te drukken en liepen we meer achteruit dan vooruit ondanks de wens om vooruit te voetballen en op de helft van de tegenstander te bivakeren.

Het was DESTO dat de gelijkmaker scoorde voordat het rustsignaal had geklonken. Een goede aanval van hen, en op het juiste moment werd de bal over de uitkomende Amber heen gelift die overigens goed haar doel verkleinde. De tweede helft begonnen we met een iets gewijzigde tactiek welke ons weer de bovenliggende partij moest laten zijn om te scoren en zodoende die strafschoppenserie te vermijden.


De opkomst van DESTO, DAMES 1 en het elftal van de week.

Ondanks het vele balverlies, doordat onder andere de duels niet met volle overtuiging aangegaan werden en er weinig zonder bal bewogen werd, kregen we toch een aantal goede mogelijkheden en kansen om te scoren. Maar zoals een ongeschreven wet zegt: “Wordt er aan de ene kant niet gescoord, dan valt aan de andere kant het doelpunt”. DESTO kreeg in de tweede helft één kans die gelukkig door ons nog net voor de doellijn weggehaald werd anders was de wet weer uitgekomen. Maar ja, de strafschoppenserie lag nog op de loer. In de laatste minuut kreeg Tessa een kans, maar op één of andere manier mocht de bal er niet in. En ja hoor, daar was het eindsignaal van Gert Kuiper en de eindstand was 1-1.
(Gert, wat is er met je fluit? Zit er geen balletje in? Of probeerde je bij het eindsignaal een muziekstuk voor fluit op te voeren; de tweede symphonie van Gert?)

Geen verlenging en dus toch een strafschoppenserie om de winnaar te bepalen die door mocht naar de kwartfinale! Nu is het eindresultaat van een strafschoppenserie nemen altijd moeilijk in te schatten. Druk van de wedstrijd, geloof in eigen kunnen, psychologische oorlogsvoering tussen de neemster van de strafschop en de keepster, Gejoel, geroep, focus……Wie voelt zich geroepen om een strafschop te nemen???

Zoals al eerder gezegd hadden we een eventuele strafschoppenserie goed voorbereid en nadat het doel gekozen was en de toss was gewonnen door ons, mocht Kaylee de extra moeilijke eerste strafschop nemen….
Feilloos ging de bal erin zoals toch wel een beetje verwacht… Goed gevoel, 1-0 voor… DESTO scoorde ook de eerste strafschop en toen was het de beurt aan Romy. Hoppa, fluitje van een (euro) cent leek dat wel. Net als op de training ging de niet te stoppen bal het doel in.
Ook de tweede strafschop werd door DESTO gemaakt. En dan Jolien als nummer drie: Ondanks dat het einde van de strafschoppenserie langzaam maar zeker nadert en dus de druk van het missen groter wordt, maakte Jolien geen fout en trekzeker liet ze de 3-2 noteren. Ook DESTO scoorde de gelijkmakende penalty en was Denise aan de beurt voor de vierde van ons. Een vuurpijl die in het dak van het doel belandde boven de handen van de keepster van DESTO die nog wel even de bal aanraakte, maar toen haar vingers mocht ‘blussen’….4-3…..

Het spannende moment kwam langzaam maar zeker dichterbij. Wie zou de druk niet kunnen weerstaan? Amber liet een staaltje psychologische oorlogsvoering zien. Bij de derde penalty van DESTO al stond ze met de bal in haar handen op de doellijn te wachten met een uitstraling van “Hey joh, die bal is van mij en daar ben ik duidelijk in, jij hebt hier niks te maken”! De vierde speelster van DESTO moest dit hebben gezien en langzaam en met knikkende knieën liep deze speelster richting elfmeter stip om de vierde penalty te gaan nemen. De stilte, het fluitje, de aanloop…….GESTOPT door Amber…. Een golf van opwinding ging door het stadion. Zou het lukken vandaag? Nu was het aan Tessa om ‘cool’ te blijven en ons naar de kwartfinale te schieten. Zoals Tessa vaak ‘cool’ is legde ze de bal neer, nam haar aanloop en knalde de bal rechts van de keeper naar de 5-3 overwinning. Je moet het maar even doen, zo’n laatste penalty. Daar kwan de adrenaline, opluchting en vreugde los. Een hossende blauwe horde vierde de overwinning. Misschien was het spelniveau niet goed vandaag, maar het was zeker een spannende wedstrijd, ook voor de aanwezige supporters, en met een zeer gehoopt eindresultaat. Met name in de bekercompetitie geldt dat alleen het resultaat telt nietwaar!!!

Doelpuntenmaker reguliere wedstrijd: Soraya

Volgende wedstrijd is op 5 maart uit tegen VSC om 14.30 uur.