Panhuis derby: versie Jong DOVO – Jong G.V.V.V.

27 september 2015

Aanstaande dinsdagavond, 29 september, gaat de Beloften Competitie Midden Nederland weer van start. Een aantal jaren geleden was dit een initiatief van FC Utrecht, dat werd omarmt door diverse regioclubs, waaronder de onze. Door gewijzigde omstandigheden en geldgebrek bij deze BVO moesten zij de brui geven aan de organisatie daarvan. Sjaak van den Helder van v.v. De Meern nam die toen over, maar de wegen van die club en Van den Helder scheidde zich en daarom leek er een hiaat te gaan ontstaan.


Goede raad bleek uiteindelijk niet zo duur, want de meeste van de al deelnemende voetbal verenigingen vonden dat een voortzetting van dit opleidingstraject er moest komen. In de voorgaande jaren had het zijn nut al meer dan bewezen. Daarom werden in juni/juli 2014 de koppen bij elkaar gestoken door mensen van de diverse deelnemende voetbalclubs en is er toen met vereende krachten gewerkt aan een nieuwe editie, die zelfs een uitbreiding kreeg naar twaalf stuks.
Door het relatief grote deelnemersveld werd uit praktische overwegingen gekozen voor een opzet van drie regionale poules met ieder vier deelnemers. Die speelden een volledig programma, dus een uit- en een thuiswedstrijd tegen de andere poulegenoten, met aan het einde, als de eindstand in de drie poules is bepaald, een halve finale en finale.
Die opzet, waarbij Jong DVS ’33 in de vorige jaargang uiteindelijk als sterkste kwam bovendrijven, beviel meer dan uitstekend en daarom zijn er ook geen wijzigingen doorgevoerd voor de beloften competitie versie 2015 – 2016.  
Klik hier voor verdere informatie over spelregels, speeldata, indelingen etc. in een artikel wat we al eerder plaatsten op de website.


Een spelmoment uit de laatste Panhuis derby op 17 maart jl. Jong G.V.V.V. won thuis met 3-0 van Jong DOVO. Foto: Jeroen van den Berg.

Jong G.V.V.V. staat dit seizoen onder leiding van de debuterende trainer van de B-selectie Dick van de Steeg, die Dragan Ristic opvolgde. Hij zal worden bijgestaan door Moslin Adnane, als assistent trainer, die deze taak ook bij de B-selectie al verzorgd. Oudgedienden Arend Buitenhuis (verzorger), Jan van den Berg (elftalleider) en Wim den Hartog (assistent scheidsrechter), zijn ook weer present om deze belofte competitie gladjes te laten verlopen voor onze jonge blauwe talenten. Zij gaan er met z’n allen alles aan doen om het seizoen ’13-’14 te evenaren, want toen was Jong G.V.V.V. winnaar. Vorig jaar reikten zij nog wel tot de halve finale, maar daarin was de latere winnaar Jong DVS ’33 te sterk.

Jong G.V.V.V. wordt hoofdzakelijk samengesteld uit spelers van de B-selectie (die voldoen aan de leeftijdsnorm d.w.z. geboren na 1 januari ‘93), aangevuld met spelers uit de A1. Ook talentvolle spelers uit de B1-junioren maken kans om uitverkoren te worden. Daarnaast is er eventueel plek voor een drietal dispensatie spelers, die dus ouder mogen zijn en/of deel uit maken van de A-selectie om het maximaal 16 man tellende team compleet te maken.

Zowel B-selectie, uitkomend in de reserve hoofdklasse A, als de A1 wat speelt in de eerste klasse, kenden een prima competitie start. Beide teams veroverden 9 punten uit vier duels. Dat leverde het team gecoached door Dick van de Steeg voorlopig de koppositie op en de A1-junioren moeten alleen Candia ’66 en Nieuwland voor zich dulden.
Uiteraard zijn deze mooie competitie resultaten geen garantie voor succes in de komende Panhuis derby, maar het is wel een mooie opsteker om met volle overtuiging de confrontatie met de rode buren aan te gaan.


Vorig seizoen hielden de rooien en de blauwen van het sportpark Panhuis zich in deze beloften competitie exact in evenwicht. Jong DOVO won op de eigen zijde met 3-0 en dat deed Jong G.V.V.V. ook aan haar kant. Ook dat zegt nu eigenlijk weer niet zo veel, want bij de beide kemphanen hebben aardig wat mutaties plaatsgevonden. Het enige houvast is wellicht een bekerwedstrijd die DOVO 2 en G.V.V.V. 2 al eerder dit seizoen uitvochten. Dat duel eindigde onbeslist 1-1.  


Nu dus nieuwe ronden, nieuwe kansen, met waarschijnlijk aan beide kanten ook weer nieuwe aanstormende talenten die zich in de kijker willen spelen en hun krachten willen meten met de diverse leeftijdgenoten van de andere deelnemende clubs. Uiteraard is trainen heel belangrijk om alle voetbalvaardigheden te verbeteren, maar in wedstrijdsituaties moet het geleerde in de praktijk worden gebracht en daarom is deze competitie een mooie graadmeter voor de ontwikkeling van de jonge talenten. Natuurlijk gaat iedere speler het veld in om te winnen, want dat is nu eenmaal het doel van ieder spelletje. Maar de lessen die uit puntverlies of een verliespartij kunnen worden gehaald zijn misschien nog wel van meer importantie, en ook daar is de opzet van deze competitie voor bedoeld.

De Panhuis derby Jong DOVO – Jong G.V.V.V. staat onder leiding van een arbitraal trio dat is gerekruteerd uit de talentenklas van de KNVB, die ook weer zo welwillend waren om de medewerking aan deze competitie te continueren. Dus ook de jonge fluitisten en vlaggers krijgen hiermee de kans zich te bekwamen in het leiden van wedstrijden. Voor de beide organisaties dus een win-win situatie.

Aanvang van deze Panhuis derby op de rode zijde van het sportpark Panhuis is 20.00 uur.