Ook derde missie Jong G.V.V.V. mislukt [Update]

4 april 2017

Voor de derde keer in successie behaalde Jong G.V.V.V. de halve finale van de beloftencompetitie Midden Nederland, maar net als de twee vorige keren ging het vanavond mis. Tegenstander Jong S.V. Houten trok op het eigen sportpark Oud Wulven na iets minder dan negentig minuten spelen met 3-2 aan het langste einde.

Tot drie minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd leek deze halve finale uit te draaien op een strafschoppenreeks om te bepalen wie er door mocht naar de finale op 25 april, want de stand was op dat moment 2-2. Een zeer discutabele gegeven strafschop voor de thuisploeg maakte aan alle illusies van onze jonge blauwen een eind. Want invaller doelman Mike van Veldhuizen van de JO17-1 had geen kans op de goed ingeschoten penalty en daarmee was de uitschakeling een feit. Want hoewel er daarna nog zeker enkele officiële minuten te spelen waren, ook gezien het feit dat beide teams in het tweede bedrijf diverse wissels plaatsten, besloot de zeer onzeker leidende scheidsrechter er direct een einde te breien en kreeg Jong G.V.V.V. geen kans om nog iets terug te doen.

Zuur
Een door Daimy Rijnsburger veroorzaakte vrije trap op ca. 18 meter recht voor het doel was een makkelijke prooi van doelman Veldhuizen en dus leek er geen vuiltje aan de lucht zo’n drie minuten voor tijd. Maar de referee van dienst had als een van de weinigen op en langs het veld, een duwfout geconstateerd door een G.V.V.V. speler in het muurtje. Overnemen zou dan normaliter de procedure moeten zijn. Maar tot verbazing van alles en iedereen legde de leidsman de bal op de stip, met de fatale gevolgen van dien. Natuurlijk waren de protesten van de in het oranje spelende G.V.V.V.-ers niet van de lucht en vooral aanvoerder Robert van ’t Foort maakte in woord en gebaar duidelijk dat de scheids het volledig bij het verkeerde eind had. Het hielp zoals gebruikelijk niet, en de boosheid van onze talenten was wellicht mede aanleiding om dan maar vervroegd af te fluiten.
De woede was bij die situatie absoluut voor te stellen, maar zo’n soort gezonde agressie ontbrak gedurende een groot gedeelte van deze halve finale volledig bij Jong G.V.V.V. en daarom kwam de winst dan ook terecht bij de gastheren die daar gezien het spelbeeld absoluut het meeste recht op hadden. Alleen is en blijft het zuur om op die manier te verliezen.  

Los zand
Dat de ploeg van assistent-trainer Alfred Lieuwen - hoofdtrainer Dick van de Steeg had al in vroeg stadium een kaartje geregeld om een wedstrijd in de Bundesliga van Borussia Dortmund te gaan bekijken en was dus absent - een moeilijke avond tegemoet ging was van acquit meteen duidelijk. De blauw-witten uit Houten toonden de absolute wil om door te dringen tot finale. Vroeg en met veel man storen was het pandoer en alle zogenaamde ‘tweede ballen’ waren een prooi voor het zeer gretige team. Ook symptomatisch was het feit dat zelfs alle klutsballen in bezit kwamen van de gastheren. Toeval denk je dan in eerste instantie, maar als dat telkens gebeurt heeft dat puur te maken met de nodige agressiviteit, en die ontbeerde Jong G.V.V.V. ten enenmale. De Lieuwen-brigade oogde als los zand, en van elkaar coachen was al helemaal geen sprake.
Op een paar speldenprikjes van Jamarro Diks, Patrick Heesakkers en Mitchel de Vaal na, waren het de gastheren die het spel bepaalden. De voorsprong kwam er dan ook snel, al was daar een forse fout voor nodig van Thomas Bruijnzeels. Dom balverlies van een van de jongste spelers op het veld werd afgestraft door de zeer getructe en rappe rechtervleugelspits van Jong S.V. Houten.
Hoewel de thuisploeg de overhand bleef houden waren echt gevaarlijke kansen nauwelijks te noteren.

Te veel agressie
Dat (te) veel adrenaline in het bloed ook niet goed is bleek vijf minuten voor de pauze. Want toen werd Ayoub Boubakari in een nauwelijks gevaarlijke positie door opponent bijna letterlijk platgelopen. Hier kon maar een straf voor worden gegeven, namelijk een rode prent, en die kwam ook tevoorschijn uit het borstzakje van de referee.
Nu is in deze beloftencompetitie een andere regel geldig, dan bij de normale competitie. De met rood bestrafte speler moet uiteraard het veld verlaten en mag na tien minuten vervangen worden door een ander.

Numerieke meerderheid/minderheid
Jong G.V.V.V. maakte bijna direct gebruik van de numerieke meerderheid. Een prachtige crosspass werd door Patrick Heesakkers in één tijd op de linkerslof genomen en daarmee liet hij de Houtense goalie vissen. Een mooie opsteker zo’n gelijkmaker zo net voor rust zou je dan zeggen.
Maar nee, na de thee toen de thuisploeg dus nog vijf minuten lang met tien man moest spelen, was het gelijk weer raak, maar nu voor het team wat in ondertal was. De al eerder genoemde rechtervleugelspits strafte een fout Daimy Rijnsburger genadeloos af en zette zijn ploeg opnieuw op voorsprong.
Dit was voor de Veense blauwen het sein om er nu maar eens een schepje bovenop te doen.

Toch gelijk
Kansen kwamen er zeker. Maar Patrick Heesakkers tweemaal, Jamarro Diks eenmaal, en invaller Salah Issaoui stuiten op de doelman of maakten verkeerde keuzes bij het afspelen in kansrijke posities. Ondertussen bleef het opletten geblazen voor het weer volledige team van Jong S.V. Houten wat nog steeds het betere voetbal liet zien, zonder tot veel uitgespeelde kansen te komen. Maar de dreiging bleef telkens overeind.
Toch slaagde de gasten erin de gelijkmaker te produceren. Opnieuw stond een mooie crosspass aan de basis, waarbij Diks werd gelanceerd. Met een lichaamsschijnbeweging en zijn snelheid liet Jamarro zijn directe tegenstander achter zich om in de verre hoek binnen te schieten.
Maar zoals al hierboven gerefereerd was het niet voldoende.

Finale
Jong S.V. Houten werd dus de terechte winnaar van deze halve finale en zal het in de finale op gaan nemen tegen de winnaar uit de poule van Jong G.V.V.V. Want Jong Bennekom versloeg gisteravond op sportpark De Westmaat in Spakenburg hun evenknieën van IJsselmeervogels met 2-3. Dit betekent dat de zesde editie van deze beloftencompetitie opnieuw een nieuwe winnaar gaat krijgen, want zowel de talenten van de Houtenaren als de Bennekommers slaagden er niet eerder in om zover te komen. Op dinsdagavond 25 april zal Jong Bennekom conform de regels gastheer zijn voor Jong S.V. Houten. Wij wensen beide teams op voorhand succes daarin.

Uithuilen
Voor Jong G.V.V.V. is het dus uithuilen en volgend seizoen opnieuw beginnen, want Loek Budding is achter de schermen al volop bezig met het organiseren van een zevende editie. Wellicht gaat die dan van start met vier poules van 4. Want RKHVV uit Huissen en De Bataven uit Gendt hebben zich gemeld om mee te doen. En VVOG uit Harderwijk heeft deelname in beraad.
Met de hopelijke deelname van de 13 teams van dit seizoen zou zo’n uitbreiding dan precies passen.   

Jong S.V. Houten – Jong G.V.V.V. 3-2 (1-1)

Scoreverloop: 19. Jong S.V. Houten 1-0, 44. Patrick Heesakkers 1-1, 46. Jong S.V. Houten 2-1, 69. Jamarro Diks 2-2, 87. Jong S.V. Houten 3-2 (strafschop).
  
Opstelling Jong G.V.V.V. : Jelmer Nijburg (69. Mike van Veldhuizen), Ayoub Boubakari, Thomas Bruijnzeels (63. Mo Issaoui), Jamarro Diks, Patrick Heesakkers (76. Danny Stomphorst), Wouter Bonke, Daimy Rijnsburger, Jasper van de Berg (46. Rick van de Steeg), Mitchel de Vaal (61. Salah Issaoui), Youri van Zwieten, Robert van ’t Foort ©.