Strafschoppen vellen piepjong Jong G.V.V.V.

13 maart 2018
Jong G.V.V.V. moest door de zure appel bijten na de verloren strafschoppenreeks bij DVS ’33. In Ermelo domineerden de Veenendalers een groot deel van de wedstrijd en kansen waren er in overvloed. DVS kwam in blessuretijd langszij.
 
Jong G.V.V.V. kwam in de 84ste minuut op voorsprong dankzij een rake volley van Stomphorst, maar in blessuretijd zette Jong DVS’33 de gelijkmaker op het bord. De strafschoppenreeks viel ten deel aan DVS ’33, door een misser van Jelmer Nijburg.
 
Hoewel de nederlaag als een desillusie aanvoelde, overheerste ook de trotsheid dat deze ploeg lange tijd de bovenliggende partij was in de Veluwe. Piepjong was het basiselftal dat trainers Moslin Adnane en Dennis van Meegdenburg formeerden voor de ontmoeting in Ermelo. Precies negentien jaar was de gemiddelde leeftijd van het team dat aan de aftrap verscheen. Met zijn 15 jaar en 282 dagen was Jaidy van Meegdenburg, de watervlugge zoon van, de benjamin van de ploeg. De JO17-1 was met zes spelers hofleverancier van het beloftenteam.
 
Goed figuur
Met zijn jeugdigheid kon het beloftenteam een goed figuur slaan in Ermelo, maar ontbeerde het de overtuiging om een openingstreffer te forceren. Spits Danny Stomphorst kreeg na ruim tien minuten een dot van een kans, een vrije schietkans randje zestienmeter. De DVS-doelman ging gestrekt naar dezelfde hoek.
 
Jong DVS ’33 leek wakker geschud en drong meer aan, maar vooral een zuivere eindpass ontbrak om Jong G.V.V.V. aan het wankelen te brengen. De Veenendalers maakten het zichzelf één keer onnodig moeilijk, toen doelman Jelmer Nijburg aan zijn net zeventienjarige verdediger instrueerde een steekbal onschadelijk te maken. Als een duveltje als een doosje dook een DVS-spits op, maar met een vluchtige reflex voorkwam Nijburg ternauwernood de openingstreffer. 
 
Tussendoor was er een afstandsschot van Justin Spies die voor vervoering zorgde, maar wederom was daar een antwoord van de DVS-goalie. Die laatste moest ook in het tweede bedrijf veelvuldig in actie komen, na een wervelende start van DVS, waarbij Nijburg met mistasten bijna de openingstreffer inleidde.
 
Kansenregen
Op een harde schuiver in de hoek halverwege de tweede helft had de doelman een indrukwekkende redding in huis. Daarvoor had Spies de 0-1 op de schoen. Tweemaal kreeg hij de bal randje zestien meter voor de voeten, identiek hielp hij ze om zeep, ver over en naast het doel. 
 
Het was een fase dat Jong G.V.V.V. grip had op de tegenstander, met al zijn jongelingen, maar zichzelf weigerde te belonen. Robin Ligua kreeg zelfs de grootste kans, oog-in-oog met de DVS-goalie, maar in plaats van zelf af te drukken legde hij de bal breed richting Stomphorst. Een DVS’er kwam er in allerijl tussen.
 
Juweeltje van Stomphorst
Het was uiteindelijk Stomphorst die voor bevrijding zorgde. Met een timmermansoog zag hij dat de DVS-doelman te ver voor zijn doel  stond en haalde met zijn linker verwoestend uit. Van Meegdenburg had vlak voor tijd voor de beslissing moeten zorgen. Zijn inzet was zuiver, ware het niet dat een DVS’er op de doellijn stond en de bal onschadelijk maakte.
 
Jong G.V.V.V. kreeg daarvoor in blessuretijd de deksel op de neus. Nijburg keerde nog uitmuntend een inzet van dichtbij, op de rebound, een kopbal, moest hij toch capituleren. Dat deed zijn team ook, jammerlijk na strafschoppen.
 
Jong Bennekom is in de halve finale de tegenstander van Jong DVS ’33.
 
Jong DVS ’33 – Jong G.V.V.V. 1-1 (0-0)
Scoreverloop: 84. Danny Stomphorst, 90. Jong DVS ’33.
 
Opstelling Jong G.V.V.V.: Jelmer Nijburg; Billal Hakkam, Bas de Roo, Guido Janssen, Robert van ’t Foort ©; Tom Mulder (90. Yasvir Mankoe), Justin Spies, Joris Kuipers; Jaidy van Meegdenburg (87. Doriano Landman), Danny Stomphorst, Robin Ligua.
 
Toeschouwers: 100
 
Tekst: GVVV.nl/Jeroen van Barneveld